Search

Προεδρικό… στατιστικό, τρεις φορές σε 223 χρόνια. Στοίχημα στις εκλογές των ΗΠΑ

Το 2020 είναι χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν άπαντες θεωρούν δεδομένο ότι το θέμα με τον κορωνοϊό δεν θα τους επηρεάσει. Αρκετοί βέβαια ακόμη… μπερδεύονται με το αμερικάνικο σύστημα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, τις εσωκομματικές και τους εκλέκτορες.

Στις ΗΠΑ, για να είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα ο απερχόμενος πρόεδρος χρειάζεται η έγκριση των οργανώσεων του κόμματός του σε κάθε πολιτεία, έστω κι αν συνήθως πρόκειται για τυπική διαδικασία και ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε το «ΟΚ» από το κόμμα του, πρόσφατα, εκπροσωπώντας τους Ρεπουμπλικάνους. Στους Δημοκρατικούς, ο Τζο Μπάιντεν έχει πάρει πια ένα ισχυρότατο προβάδισμα για να είναι ο υποψήφιος του δικού του κόμματος, ξεπερνώντας τον Μπέρνι Σάντερς.

Βεβαίως, με τον αριθμό των κρουσμάτων, και των νεκρών, από τον κορωνοϊό να αυξάνεται και την καθημερινή ζωή στις ΗΠΑ  να παραλύει, «πάγωσε» το πλάνο του Τραμπ όπου σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χρηματοδότηση με… εννέα ψηφία για να εξουδετερώσει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ητοι, τη συνταγή επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα το 2012 εναντίον του Μιτ Ρόμνεϊ (τα καλύτερα προγνωστικά ήταν τότε!) με αποτέλεσμα ο Μπάιντεν από τύχη να προβάλλει εαυτόν ως σταθερό ηγέτη εν μέσω μιας εθνικής κρίσης.

Ο Μπάιντεν έχει πάρει δημόσια και τη στήριξη της αποσυρθείσας Αφροαμερικανής συνυποψήφιά του, Καμάλα Χάρις, την οποία φημολογείται πως εξετάζει ως πιθανή αντιπρόεδρό του αν κερδίσει το προεδρικό χρίσμα, μολονότι δεν έχουν καλές σχέσεις. Επιπροσθέτως οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα εξέφρασαν ξεκάθαρα την προτίμηση τους στο πρόσωπο του Μπάιντεν έναντι του παθιασμένου μεν, αλλά έντονα διχαστικού, Σάντερς. Βέβαια ο Μπάιντεν δεν μπορεί να εμπνεύσει εύκολα ενθουσιασμό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, ελέω της μεγάλης ηλικίας τους (77 ετών ο Μπάιντεν, 78 ετών ο Σάντερς) είναι, κακά τα ψέματα, υποψήφιοι της… μιας τετραετίας.

Και, κάτι πολύ σημαντικό. Στις εκλογική ιστορία των ΗΠΑ μόνο τρεις φορές δεν επανεξελέγη εν ενεργεία πρόεδρος που διεκδίκησε δεύτερη τετραετία, σε 44 περιπτώσεις! Σερί που… κρατά από το 1797 και την επανεκλογή του Τζορτζ Ουάσινγκτον, ήτοι τρεις φορές σε 223 χρόνια, αν επανεκλεγεί ο Τραμπ.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Share it