Search

Το μήνυμα Ινφαντίνο, η έλευση Τσέφεριν και η αντίδραση της ΕΠΟ!

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο βρέθηκε στο συνέδριο της AIPS που διεξάγεται στη Βουδαπέστη και συνομίλησε με δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο, βγάζοντας είδηση σε ό,τι έχει να κάνει με το “ελληνικό πρόβλημα”.

Ο Ινφαντίνο σε ερώτηση του Έλληνα δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας στις πρωτοβουλίες κρατών να εμπλακούν στα του ποδοσφαίρου σχολίασε μεταξύ άλλων “για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις κυβερνήσεις”, σημειώνοντας πως η πάγια τακτική για το αυτοδιοίκητο θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο μέλλον, με την απάντησή του να φανερώνει μια διαφορετική προσέγγιση που έχουν πλέον στη FIFA για τέτοιου τύπου ζητήματα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Τζιάνι Ινφαντίνο: “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση ή υπουργό να παρέμβει στην αθλητική πλευρά του ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτρέψουμε σε κάποια κυβέρνηση να παρέμβει στην αλλαγή των αποτελεσμάτων ή ν’ αποφασίσει ποιος θα νικήσει στο παιχνίδι και ποιος όχι. Ωστόσο, η οπτική μου και η οπτική της FIFA έχει αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν σχετικά με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τα συναφή, τα οποία δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν κακώς γι’ άλλους σκοπούς.

Η οπτική μου διαφέρει, με την έννοια ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία, γιατί το πλαίσιο νομιμότητας πρέπει να πηγαίνει χέρι με χέρι με το αθλητικό και το εγκληματικό το αντίθετο.

Πρέπει να δουλέψουμε μαζί εάν θέλουμε να λύσουμε μερικά από αυτά τα προβλήματα και ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα. Όπως και η βία και η διαφθορά πρέπει ν’ αποτελούν παράδειγμα για την κοινωνία.

Οι κυβερνήσεις, είμαι σίγουρος, ότι καταλαβαίνουν αυτό το παράδειγμα επιρροής του ποδοσφαίρου και εάν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, οι πόρτες μας θα είναι πάντα ανοικτές για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε εκτός ποδοσφαίρου, όποιον κάνει κάτι λάθος σχετικά”.

Την ίδια ώρα ελληνική αποστολή με επικεφαλή τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και χωρίς τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος απέχει πλέον από τα ζητήματα του ποδοσφαίρου. βρέθηκε στη Νιόν και συνάντησε τον πρόεδρο της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετέφερε στον Σλοβένο ανώτατο αξιωματούχο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να επισκεφτεί την Ελλάδα, η οποία έγινε αποδεκτή και ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες για συζητήσεις με την κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

O Υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε και με αξιωματούχους της UEFA για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στο σχέδιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στόχος του ταξιδιού είναι να συνταχθεί ένα “μνημόνιο” με τις διεθνείς συνομοσπονδίες και να αναλάβουν ουσιαστικά τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο έχει πιάσει πάτο και κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχει και πιο χαμηλά. Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει και γι’ αυτό και ανέλαβε πρωτοβουλίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ώστε να λυθεί το ζήτημα και να μην οδηγηθούμε σε Grexit.

Προσέξτε, δεν μιλάμε για συνεργασία όπως αυτή που υπάρχει από το 2016. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τα “κλειδιά” του ελληνικού ποδοσφαίρου σε FIFA-UEFA, να αναλάβουν τα πάντα και να κάνουν απόλυτο κουμάντο με άτομα δικά τους, συν πρόσωπα κοινής αποδοχής από το εγχώριο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Μην ξεχνάμε ότι το Σάββατο (1/2) γνωστοποιήθηκε ότι υπήρξε ραντεβού του κ. Γεραπετρίτη με τον Ντέμη Νικολαΐδη και αντάλλαξαν απόψεις οι δυο τους, ενώ φαίνεται πως αποτελεί στρατηγική επιλογή ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και άλλοτε πρόεδρος της ΑΕΚ, προκειμένου να παίξει κεντρικό ρόλο στη νέα εποχή. Μένει να αποσαφηνιστεί ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί και τι θα συναποφασίσουν οι δυο πλευρές.

Εξάλλου, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα πουν οι ξένοι για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που άλλαξε τις ποινές για την πολυιδιοκτησία και το μετοχολόγιο, αφαιρώντας τον υποβιβασμό και βάζοντας αφαίρεση βαθμών και πρόστιμο, διότι θα πρέπει να αλλάξει και ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ μεσούσης της σεζόν και το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης – όπως φάνηκε κι από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή – είναι ν’ αποταθεί και στη FIFA, απευθύνοντας την ίδια πρόσκληση και στον πρόεδρό της, Τζάνι Ινφαντίνο.

Από την άλλη, στην ΕΠΟ εκφράζουν την ενόχλησή τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων ημερών, για τους οποίους θεωρούν ότι αποτελούν ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ζητώντας με τη σειρά τους συνάντηση με UEFA και FIFA όπως αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δευτέρας (3/2) υπό τον πρόεδρο, Ευάγγελο Γραμμένο. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να μεταβεί ο ίδιος ο πρόεδρος της EΠΟ στην Ελβετία και τη Νιόν για κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι συμμετέχοντες εστίασαν – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – στην προσπάθεια της κυβέρνησης ν’ ανατρέψει μια νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση και στην ανάγκη αντίδρασης σε συνεννόηση με κορυφαίους αξιωματούχους των δυο διεθνών ομοσπονδιών.

Πηγή: sport24.gr

Share it