Search

Άμεση ανάγκη επανασχεδιασμού για το Ποδόσφαιρο της Αλεξανδρούπολης

Η διαφαινόμενη αδυναμία του πρωταθλητή “Ορέστη” Ορεστιάδας να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής κατηγορίας, καταδεικνύει την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει εδώ και χρόνια το Ποδόσφαιρο σε όλο τον νομό Έβρου.

Το ενδεχόμενο να συμμετέχει στην Γ´Εθνική η δεύτερη επιλαχούσα ομάδα της ΈΠΣ Έβρου, οδήγησε τον Αθλητικό Όμιλο Θράκης να καλέσει του φίλους του ιστορικού ΑΛΕΞ να παραβρεθούν στην αίθουσα του επιμελητηρίου στις 29 Ιουλίου 2019 και ώρα 19:30 καθώς υπάρχουν κάποιες σκέψεις – προτάσεις για συγχώνευση με τον δευτεραθλητή της σεζόν 2018-19 Ένωση Άνθειας Αριστείνου.

Ο σωστός επανασχεδιασμός του ποδοσφαίρου στην Αλεξανδρούπολη είναι μια υπόθεση στην οποία θα πρέπει να συμμετέχει το σύνολο των ποδοσφαιρικών σωματείων της περιοχής.

Φυσικά και η τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε αυτή την κρίσιμη στιγμή να είναι απούσα από τις διαφαινόμενες εξελίξεις.

Έχει φτάσει πλέον η ώρα, η πολιτική με την κατάλληλη στόχευση να δώσει προτεραιότητα σε ζητήματα ποιότητας ζωής. Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην οικονομική και χωρική ανάπτυξη της κάθε περιοχής.

Το μέγεθος των πόλεων μέχρι τώρα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση μεγάλων γεγονότων, αλλά όχι στην επιτυχία των ποδοσφαιρικών τους ομάδων.

Ίσως τώρα να έφτασε η στιγμή για τις ομάδες των μεγάλων πληθυσμιακά ελληνικών πόλεων, μία εκ των οποίων είναι πλέον και η Αλεξανδρούπολη.

O ρόλος του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, στην ανασυγκρότηση της κάθε περιοχής είναι πολύπλευρος: η προβολή μεγάλων γεγονότων συμβάλει

στην οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα γεγονότα έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, παρατηρείται αύξηση του αστικού τουρισμού, αυξημένη προβολή (visibility), ενώ προκύπτουν και οφέλη στο συλλογικό ηθικό των κατοίκων, το ονομαζόμενο και ‘ψυχικό εισόδημα’.

Οι πόλεις για να είναι ανταγωνιστικές πρέπει συνεχώς να αναπτύσσονται. Στο πλαίσιο αυτό, το μάρκετινγκ πόλης έχει καταστεί στρατηγικό εργαλείο προώθησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής.

Οι συνηθέστερες στρατηγικές μάρκετινγκ είναι η υιοθέτηση ενός brand (ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της ταυτότητας της πόλης, μπορεί να είναι και μια ομάδα), η κατασκευή πρωτοποριακών κτιρίων (και γηπέδων) και η διοργάνωση μεγάλων γεγονότων.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις επένδυσαν σημαντικούς οικονομικούς πόρους στα γήπεδα των ποδοσφαιρικών τους ομάδων, ως τουριστικά ελκυστικά στοιχεία για όλο το χρόνο, είτε λόγω της σχεδιαστικής τους αξίας, είτε λόγω της φήμης της τοπικής τους ομάδας. Σε συνδυασμό με γεωθερμία και εξοικονόμηση ενέργειας, ένα mall ή ένα cineplex, επιφέρουν έσοδα στην τοπική κοινωνία και εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική τους βιωσιμότητα. Εξάλλου πολλά τέτοια συγκροτήματα αθλητικού, ψυχαγωγικού και εμπορικού τύπου, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Η πληθυσμιακή αύξηση της Αλεξανδρούπολης και οι προοπτικές ανάπτυξής της ως ένας σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, καθιστούν αναγκαίο τον επανασχεδιασμό των ομάδων της, με στόχο την μελλοντική διεκδίκηση μιας περίοπτης θέσης στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας και την προσέλκυση των κατάλληλων επενδυτών.

Ο σχεδιασμός αυτός, με τα σημερινά νέα δεδομένα, δεν χρειάζεται να λάβει υπόψη του την μικρή ποδοσφαιρική παράδοση της πόλης για το άθλημα, ούτε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τα υπόλοιπα αθλήματα και κυρίως με το

βόλεϋ, γνωστό για την ιστορία του και την προσφορά του στον αθλητισμό της Αλεξανδρούπολης.

Η δημοτική παράταξη της “ΑΝΑ.Σ.Α.” τα τελευταία χρόνια, έχει επιδιώξει και έχει πάρει πρωτοβουλίες διαλόγου με τα υπάρχοντα ποδοσφαιρικά σωματεία της περιοχής, ερασιτεχνικής μορφής στο σύνολό τους.

Οι πρωτοβουλίες αυτή την φορά ανήκουν στην νέα διοίκηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει άμεσα να συγκαλέσει συνάντηση με τα αρμόδια στρατιωτικά στελέχη της 12ης Μεραρχίας με σκοπό την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για το από δεκαετίας αίτημα του Στρατού σε ότι αφορά την μεταφορά του πεδίου βολής “Αετός”. Το εξίσου σημαντικό σε αυτή την περίπτωση, είναι το γεγονός πως στην συγκεκριμένη περιοχή λόγω θέσης, προσβασιμότητας αλλά και γειτνίασης με την Εγνατία οδό και το πολεοδομικό συγκρότημα της Αλεξανδρούπολης, μπορεί να αποτελέσει το σημείο σχεδιασμού ενός μελλοντικού σύγχρονου ποδοσφαιρικού Πανθρακικού αθλητικού κέντρου.

Οι εμπειρίες του παρελθόντος μπορούν να αποτελέσουν τον οδηγό μιας “νέας εποχής” για τον ποδόσφαιρο της Αλεξανδρούπολης, του νομού και γιατί όχι μελλοντικά ολόκληρης της Θράκης.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος-

Πρώην Πρόεδρος του

ΤΑΠ της «Π.Α.Ε. ΘΡΑΚΗΣ”

Share it