Search

Στο πλευρό του ΔΠΘ για την 4η νομική οι Μητροπολίτες της Θράκης

Κοινή γραπτή δήλωση υπογράφουν ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων σχετικά με το ζήτημα της ίδρυσης 4ης Νομικής.

Οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης εκφράζουν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα και δηλώνουν εμφατικά ότι «συντασσόμεθα πλήρως με τις εκφρασθείσες από τον λαό και τους φορείς της Θράκης αντιρρήσεις».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των τεσσάρων Μητροπολιτών αναφέρει

«Οι Αρχιερείς της Θράκης έχοντες την ποιμαντική ευθύνη έναντι του λαού και της Εκκλησίας να φυλάσσουμε τον τόπο αυτό, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που απαιτούν αντίστοιχους χειρισμούς, αλλά και ως ενεργοί πολίτες παρακολουθούμε με ανησυχία τα τεκταινόμενα και τις αποφάσεις στο νευραλγικό χώρο της Παιδείας.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το κορυφαίο αυτό εκπαιδευτικό και πνευματικό ίδρυμα, ιδρύθηκε σε δύσκολους καιρούς και αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του ακριτικού μας τόπου καθώς και της Πατρίδος μας. Έπειτα δε από σαράντα και πλέον έτη από την ίδρυση του, πέρα από τις επιτυχίες του στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα, έχει αποδείξει ότι ο ρόλος του είναι πολυσχιδής, ενώ η παρουσία των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών στις τέσσερις πόλεις όπου εδρεύουν τα τμήματά του συμβάλει αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή και στη δημογραφική τόνωση της ακριτικής μας περιοχής. Συμμεριζόμενοι, συνεχίζουν, την αγωνία και τον προβληματισμό της Ακαδημαϊκής κοινότητος του Δ.Π.Θ., των Δικηγορικών Συλλόγων, των φοιτητών και των θεσμικών φορέων της περιοχής μας, φρονούμε ότι η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα, μόνο αρνητικές επιπτώσεις επιφέρει, αφού συρρικνώνει το Δ.Π.Θ αντί να το αναβαθμίζει, αν και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουμε συχνά λάβει διαβεβαιώσεις περί της αναδείξεως του Πανεπιστημίου μας ως παραγωγικού αναπτυξιακού πόλου της Θράκης και παράλληλα επιβαρύνει έτι περισσότερο τον κλάδο των δικηγόρων.

Οι Μητροπολίτες της Θράκης εμφατικά δηλώνουμε ότι, συντασσόμεθα πλήρως με τις εκφρασθείσες από τον λαό και τους φορείς της Θράκης αντιρρήσεις, τις αποφάσεις και τις δράσεις των Πρυτανικών Αρχών του Δ.Π.Θ., τις υποστηρίζουμε και για μία εισέτι φορά τις προσυπογράφουμε» καταλήγουν στην κοινή τους δήλωση οι τέσσερις ιεράρχες.

Share it