Search

Μεγάλες απώλειες από το πράσινο σκουλήκι στον Έβρο

Ο ήπιος χειμώνας, οι πολλές βροχοπτώσεις και η έλλειψη εμπειρίας στην αντιμετώπιση του φαινομένου είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από τους μεγάλους πληθυσμούς πράσινου σκουληκιού που σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες στον Έβρο.

Ιδίως στις βαμβακοκαλλιέργειες που βρίσκονται στα βόρεια του νομού καταγράφονται οι περισσότερες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι φέτος, με τους παραγωγούς να φοβούνται, ότι θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Από το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, προέκυψε ότι κατά τον κρίσιμο μήνα του Αυγούστου, μεγάλοι πληθυσμοί αναπτύχθηκαν, εκτός από τον Έβρο και στο νομό Ροδόπης. Αντίθετα, χωρίς προβλήματα από το πράσινο σκουλήκι κυλά η χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς στις Σέρρες και στη Δράμα. Αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, οι ειδικοί κάνουν λόγο για τον ήπιο χειμώνα που δεν ευνόησε τους αγρότες, τις πολλές βροχοπτώσεις που εμπόδισαν να γίνει το όργωμα το φθινόπωρο, αλλά και το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες περιοχές με το μεγάλο πρόβλημα, φαίνεται ότι δεν υπήρχε ανάλογη εμπειρία για την αντιμετώπιση τόσο μεγάλων πληθυσμών πράσινου σκουληκιού.

Ο κ. Αθανάσιος Κουτουκίδης, από την ΕΑΣ Ορεστιάδας  τόνισε τα εξής: «Η ζημιά που έχει προκληθεί στο νομό είναι πολύ μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένα καλά βαμβακοχώραφα. Οπότε δεν μιλάμε για ολική καταστροφή, αλλά για απώλειες με διαβαθμίσεις. Θεωρώ ωστόσο, ότι το γεγονός πως, ως νομός Έβρου, δεν είχαμε πάθει ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη ζημιά, συνετέλεσε ώστε να μη γίνουν άμεσες ενέργειες από όλους τους παραγωγούς με ψεκασμούς, αφού δεν υπήρχε πρότερη εμπειρία. Έτσι, όσοι αγρότες καθυστέρησαν ακόμη και τέσσερις – πέντε ημέρες να ενεργήσουν, τον κρίσιμο μήνα του Αυγούστου, έχουν μεγάλες απώλειες. Ταυτόχρονα, με το πράσινο σκουλήκι υπάρχουν ζημιές και από το ρόδινο, ενώ και οι βρωμούσες έχουν κάνει επίσης ζημιά. Ορισμένοι πάλι αγρότες που ψέκασαν πολλές φορές, είδαν στα βαμβακοχώραφα και αφίδα. Θεωρώ, πάντως, ότι στην εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό και οι καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν στην περιοχή μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι οποίες δεν επέτρεψαν να γίνει σωστή προετοιμασία στα χωράφια. Παράλληλα, σαφώς και οι πολλές βροχές το καλοκαίρι συνέβαλαν ώστε να γίνουν πολλές ζημιές, Εν τέλει πρέπει να πω ότι οποιαδήποτε αποζημίωση δοθεί, θα πρέπει να γίνει με τρόπο εξατομικευμένο, καθώς όπως προείπα υπάρχουν και βαμβακοχώραφα που δεν έχουν υποστεί ζημιές».

Πηγή: alexpoli.gr

Share it