Search

Στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πανεπιστημίων βρίσκονται οι μπασκετμπολίστες του ΔΠΘ!

Η ομάδα μπάσκετ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε μερικά εικοσιτετράωρα από σήμερα καλείται να φανεί αντάξια των προσδοκιών, εκπροσωπώντας όχι μόνο το Πανεπιστήμιο αλλά και όλη την Ελλάδα, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Πανεπιστημίων, που διοργανώνεται αυτό το διάστημα στην Πορτογαλία, με έδρα την ιστορική πόλη Κοϊμπρα.

Όπως τονίζει και ο Διονύσης Βοργιάς στο άρθρο του, οι φοιτητές κέρδισαν το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν την χώρα, καθώς στα τέλη του 2017 – στο πλαίσιο της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή – η ομάδα του Δ.Π.Θ. ξεπέρασε τις υπόλοιπες αντίστοιχες πανεπιστημιακές, πετυχαίνοντας την πρώτη θέση και εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για το ευρωπαϊκό.

Δεν είναι ένα απλό γεγονός, είναι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, κάτι το οποίο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει“, θα πει στον “Χ” ο Κώστας Λαπαρίδης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ και υπεύθυνος της ειδικότητας καλαθοσφαίρισης: “Το πρωτάθλημα είναι οργανωμένο σε πολύ επαγγελματικό και υψηλό επίπεδο από την Ομοσπονδία των πανεπιστημίων της Ευρώπης που εκπροσωπούνται από τα αντίστοιχα γραφεία αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε χώρας, με την στήριξη της ΕΕ“.

Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος από τα στιγμιότυπα της τελετής έναρξης που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει – γιατί το Δ.Π.Θ. βρισκόταν στην Ελλάδα εκείνη τη μέρα – η οποία πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο του πανεπιστημίου της Πορτογαλίας, που από μόνο του αποτελεί τουριστική ατραξιόν για την χώρα. Συνολικά στο πρωτάθλημα συμμετέχουν περίπου 4.500 φοιτητές – αθλητές, διαγωνιζόμενοι σε 13 διαφορετικά αθλήματα.

Η συμμετοχή μας ξεκίνησε όταν αναλάβαμε το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στην Κομοτηνή. Βγήκαμε πρωταθλητές κερδίζοντας στον τελικό το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, σε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, με δύο βολές στο τέλος. Κι αποκτήσαμε το δικαίωμα να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα, κάτι που είχε ξανά την ευκαιρία να κάνει το Δημοκρίτειο πριν από τέσσερα χρόνια περίπου“, διηγείται ο κος Λαπαρίδης, για να αποδώσει την όλη συμμετοχή στον αείμνηστο καθηγητή ΤΕΦΑΑ Αλέκο Καρυπίδη: “Τότε είχαμε βγει πρωταθλητές στο πανελλήνιο που έγινε στην Κοζάνη, με προπονητή τον αείμνηστο, φίλο και συνάδελφό μας Αλέκο Καρυπίδη. Κίνητρο για να ξεκινήσουμε και φέτος, ήταν κυρίως να τον τιμήσουμε και να προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε κάτι παρόμοιο“.

Την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία προετοιμασία σύγχρονων προδιαγραφών, ανέδειξε στον “Χ” ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ και προπονητής της ομάδας Θανάσης Χατζηνικολάου. “Ξεκινήσαμε στα τέλη Μαϊου με μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο φυσικής αγωγής και άθλησης του ΔΠΘ, όπου έγινε η αξιολόγηση και βγήκαν τα εξατομικευμένα προγράμματα των αθλητών. Μετά ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας μέχρι και σήμερα (σ.σ. προχθές)”, σημειώνει κι εξηγεί πως “τα παιδιά συμμετείχαν ανελλιπώς στις προπονήσεις, δεν είχαμε άσχημα περιστατικά, ενώ τα όποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίστηκαν“.

Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος πως “είμαστε στο 100%, δηλαδή ό, τι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε“, αλλά δεν κρύβει ότι ερωτηματικό αποτελεί το επίπεδο των αντιπάλων: “Στο αγωνιστικό αυτό που μας λείπει ως πληροφορία είναι το επίπεδο των αντιπάλων μας, δηλαδή δεν γνωρίζουμε τί θα συναντήσουμε εκεί. Συμμετέχουν 16 ομάδες, μεταξύ τους και παραδοσιακές δυνάμεις του πανεπιστημιακού αθλητισμού στο μπάσκετ, όπως Λιθουανία, Σλοβενία, Σερβία, που κάθε χρόνο πηγαίνουν πολύ καλά σε αυτά τα πρωταθλήματα“.

Υπερτονίζει μάλιστα ο προπονητής, ότι οι φοιτητές είχαν και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδυάσουν την προπονητική με την εκπαιδευτική διαδικασία, “δηλαδή τα παιδιά έκαναν πρακτική σε τελευταίες προπονητικές μεθόδους, που τις έχουμε εφαρμόσει σε ομάδες κορυφαίου επιπέδου. Έμαθαν πως να χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους ως επαγγελματίες προπονητικής“.

Το μόνο που απομένει να δούμε, είναι πως θα ανταπεξέλθουν οι φοιτητές του Δ.Π.Θ. εντός των γραμμών του παρκέ. Καλή επιτυχία!

Να αναφέρουμε πως ο πρώτος αγώνας του ΔΠΘ είναι προγραμματισμένος για μεθαύριο 22/7!

Πηγή: Χρόνος

Share it