Search

Ο ιστορικός Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής επανασυστήνεται στο κοινό με το Σχολικό πρωτάθλημα της Π.Ε. Ροδόπης

Την ευκαιρία να εξασκήσουν τις ικανότητες τους στο σκάκι θα έχουν την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ροδόπης, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και την αντίστοιχη Σχολική Επιτροπή, διοργανώνουν το Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν το 8ο Δημοτικό Σχολείο της Κομοτηνής και οι τέσσερις πρώτοι νικητές κάθε τάξης των δημοτικών σχολείων της Ροδόπης καθώς και το πρώτο κορίτσι, θα προκριθούν στους ημιτελικούς Σχολικούς Αγώνες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που θα διεξαχθούν στις 4 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης των Σχολικών Αγώνων της Ροδόπης ανήκει στον Σκακιστικό Όμιλο της Κομοτηνής, ο οποίος ξεκίνησε εκ νέου την δραστηριοποίηση του  το 2015, όπου συστήθηκε και το νέο διοικητικό συμβούλιο, σκοπός του οποίου ήταν να επαναστυστήσει το άθλημα στην περιοχή μας, προσφέροντας μία εναλλακτική πρόταση, πέραν των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, στους μικρότερους συμπολίτες μας αλλά και γιατί όχι να τους μυήσει στο άθλημα του σκακιού, τα οφέλη της ενασχόλησης με το οποίο είναι καταγεγραμμένα και επιστημονικά.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς ωστόσο του νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τους Νικόλαο Βουρλιώτη, Αικατερίνη Μουμτζή, Γεώργιο Νικολαΐδη, Νικόλαο Φωτεινιά, Θεοχάρη Κωνσταντινίδη, Δημήτριο Μακίδη και Χρήστο Κουτσμανή, είναι να υπερασπίσει και να θυμίσει εκ νέου στην τοπική κοινωνία, την μεγάλη ιστορία καθώς και τις επιτυχίες του Σκακιστικού Ομίλου Κομοτηνής.

Η λαμπρή «άγνωστη» ιστορία του Σκακιστικού Ομίλου Κομοτηνής

Όπως εξιστόρησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 24/7» ο γραμματέας του Ομίλου κ. Νικόλαος Φωτεινιάς,  η ιστορία του δεν είναι μικρή, αλλά μετρά περισσότερα από 34 χρόνια. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983, από 35 ιδρυτικά μέλη και φιλοξενήθηκε αρχικά στον πεζόδρομο της Βενιζέλου.  Στο πέρασμα των χρόνων ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής φιλοξένησε πανελλήνιες αλλά και παγκόσμιες διοργανώσεις, πρωταθλήματα σκακιού, διασχολικά πρωταθλήματα, τα οποία πέραν του κόσμου που «έφεραν» στην πόλη, αθλητών παγκοσμίων διακρίσεων, έβγαλε και αρκετά μεγάλα ταλέντα, όπως ο Δήμος Λεονταρίδης, ο Θεόδωρος Δερμετζόγλου, η Γεωργία Μαντζίρη, που είχαν πρώτες θέσεις στο πανελλήνιο αλλά και ο Κώστας Μαρκίδης, ο οποίος σήμερα είναι και εκπαιδευτής του ομίλου.

«Έχοντας μεγαλώσει μέσα στον Σκακιστικό Όμιλο Κομοτηνής και έχοντας γνωρίσει όλες αυτές τις λαμπρές διοργανώσεις του παρελθόντος, το 2015 συγκεντρωθήκαμε με σκοπό την επαναλειτουργία του Συλλόγου, με μεγαλύτερη ώθηση και περισσότερη όρεξη, για την προώθηση του αθλήματος του σκακιού στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Φωτεινιάς για να εξηγήσει ότι από τις πρώτες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ήταν η δυνατότητα εκπαίδευσης των παιδιών και εντός της εβδομάδας, με την Κυριακή να καθιερώνεται πλέον ως ημέρα παιχνιδιού και την μικρή αύξηση της συνδρομής, η οποία ωστόσο παραμένει η φθηνότερη σε όλη την Περιφέρεια, για την κάλυψη και των διευρυμένων πλέον αναγκών.

Η προσπάθεια επανασύστασης στο κοινό της Ροδόπης θέλει συμμάχους

Στην προσπάθεια αυτή επαναδραστηριοποίησής του, σύμμαχος του Σκακιστικού Ομίλου Κομοτηνής στάθηκε το διαδίκτυο και συγκεκριμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τα οποία επικοινωνούν τους στόχους αλλά και τις διοργανώσεις τους. Μέσα από αυτό όπως ανέφερε ο κ. Φωτεινιάς γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη του Σκακιστικού Ομίλου σε παιδιά, μαθητές λυκείου, φοιτητές, αποφοίτους του πανεπιστημίου αλλά και ενήλικες, κάθε επιπέδου. Μέχρι στιγμή ο Όμιλος αριθμεί περί των 40 παιδιών, ως προς τις μικρότερες ηλικίες ενώ με τους ενήλικες ο αριθμός των μελών ξεπερνά τους 50. Όπως εξήγησε ο κ. Φωτεινιάς, στους γειτονικούς νομούς οι αντίστοιχοι Σύλλογοι αριθμούν σήμερα τριπλάσια μέλη, γεγονός που δεν αποθαρρύνει όμως τα μέλη του Ομίλου της Κομοτηνής που «με πολύ όρεξη και μεράκι τόσο από εμάς όσο και από τους Κομοτηναίους, που θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα, ευελπιστούμε να φτάσουμε».

Για τον σκοπό αυτό άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους του Ομίλου είναι η ανεύρεση δικού του χώρου, με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής, στον οποίο θα μπορούν να διδάσκονται ταυτόχρονα δύο τμήματα, διαφορετικού επιπέδου ή εκπαιδεύσεις και παιχνίδια αντίστοιχα ή ακόμα και για την διοργάνωση αγώνων, που μέχρι στιγμής ο Όμιλος διεξάγει σε ξενοδοχεία, γεγονός που δεν βοηθάει τα ήδη πενιχρά έσοδά του.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με τα παιδιά είναι να συγκεντρωθούν ένα τέταρτο μπροστά στη σκακιέρα. Δεν θέλουμε παραπάνω.  Να απορροφηθούν σε αυτά τα 18 πιόνια που έχουν μπροστά τους και να παίξουν ένα καλό, με άμυλα, παιχνίδι. Η ήττα είναι πάντα επώδυνη για κάθε παίκτη, ωστόσο σε βάζει σε μια νοοτροπία να σκέφτεσαι σωστά, να προσπαθεί να αντιμετωπίζεις έτσι τις δυσκολίες της ζωής» εξήγησε ο κ. Φωτεινιάς για να επισημάνει πως «εμείς στο σκάκι βλέπουμε τη ζωή μας.  Παντού υπάρχουν δυσκολίες και μονοπάτια που πρέπει να στρίψουμε και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Το ίδιο πράγμα είναι και το σκάκι».

Η επαναλειτουργία θέτει υψηλούς στόχους για το μέλλον

Ο Σύλλογος είναι ανοικτός Τρίτη έως και Παρασκευή από τις  5:30 έως τις 8:30 το απόγευμα και Σάββατο 6:30 με 9:30 για τους ενήλικες ή για τους πιο προχωρημένους.   Αμέσως μετά το τέλος των σχολικών αγώνων, ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής θα δώσει το παρών στο τοπικό πρωτάθλημα που θα λάβει χώρα στις Φέρρες, όπου θα ξαναβρεθεί και τον προσεχή Απρίλιο αυτή τη φορά για τον αγώνα Κυπέλλου. «Αυτή τη στιγμή δεν ζητάμε να πάρουμε πρόκριση, αλλά να διαμορφώσουμε μια καλή ομάδα και να αποκτήσουμε εμπειρίες, ούτως ώστε σε δύο – τρία χρόνια, να προσπαθήσουμε για την πρόκριση στην Α΄ Εθνική, για την συμμετοχή ωστόσο στην οποία τα έξοδα είναι πολλά» εξήγησε ο κ. Φωτεινιάς, καλώντας την τοπική κοινωνία να στηρίξει τη νέα προσπάθεια του Σκακιστικού Ομίλου αλλά και να γνωρίσει την μαγεία του σκακιού από κοντά.

Πηγή Θέματος: Νατάσσα Βαφειάδου, paratiritis-news.gr

Share it