Search

Διπλή αποστολή ορειβατών και αναρριχητών από την Κομοτηνή στο βουνό των Θεών

Ήθελε να ζήσει την εμπειρία ανάβασης στην κορυφή του Ολύμπου. Και μπορεί οι καιρικές συνθήκες να μην επέτρεψαν την άνοδό του μέχρι την κορυφή, όμως η εμπειρία για τον 14χρονο ορειβάτη σίγουρα θα μείνει αξέχαστη. Για την φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής με υπεύθυνο τον πρόεδρό του Γιώργο Πετροσιάν πραγματοποίησε την καθιερωμένη ανάβαση στον Όλυμπο. Αυτή έγινε με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χιονοθύελλα και ομίχλη.

Ήταν επιθυμία του 14χρονου ορειβάτη Θωμά Μπραντή η ελληνική σημαία να φτάσει στην κορυφή, όμως λόγω των επικρατουσών συνθηκών η αποστολή από την Κομοτηνή έφτασε μέχρι την τοποθεσία Προφήτης Ηλίας. Ο μαθητής του 3ου γυμνασίου Κομοτηνής ταξίδεψε μαζί με αποστολή 14 ορειβατών στον Όλυμπο, κατόπιν άδειας που δόθηκε από το σχολείο του, προκειμένου να μπορέσει να απουσιάσει από την παρέλαση, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές λόγω της βροχόπτωσης ανήμερα της εθνικής επετείου.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον μοναδικό ανήλικο της παρέας ορειβατών να ανεβεί στο βουνό των Θεών, εκεί όπου θέλει να ανέβει κάθε Έλληνας ορειβάτης.

Η ομάδα αποτελούνταν από τον συνυπεύθυνο Χρήστο Γανίτη και στους ορειβάτες Ιωάννη Αλεξιάδη, Κώστα Ορταξίδη, Θεοδώρα Πεχλιβανίδου, Εσμεράλντα Δόση, Λίλια Μιχαηλίδου, Κώστα Μπραντή, Νίκο Πάτσο, Γιώργο Σίσκο, Μιχάλη Καρακιολάχη,  Νάσο Διδασκάλου, Ρέα Τσιατάλτσαλη και Τάσο Μελαιμή. Την ομάδα μου θέλω να την χαρακτηρίσω με 3 λέξεις συγκροτημένη συγχρονισμένη και πειθαρχημένη, ήταν το σχόλιο του κου Πετροσιάν για την πρώτη μαζική αποστολή ορειβατών του ΕΟΣ Κομοτηνής στον Όλυμπο.


Οι ορειβάτες διανυκτέρευσαν σε καταφύγιο της ομάδας διάσωσης, ενώ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Μιχάλη Στύλλα, τον άνθρωπο που ανοίγει επί 14 χρονιά το καταφύγιο “Χ. Κάκκαλος” στον Όλυμπο. Ο Μιχάλης Στύλλας είναι ένας από τους διασημότερους Έλληνες ορειβάτες αφού κατάφερε το 2004 να κατακτήσει το Έβερεστ. Πριν από 14 χρόνια, το 2003 και όταν ήταν 29 ετών άφησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στη Γεωλογία, ξενοίκιασε το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ως διεύθυνση μόνιμης κατοικίας το καταφύγιο “Χ. Κάκκαλος” στον Όλυμπο που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.648 μέτρων. Από το 2003 μέχρι σήμερα ζει μόνιμα στο “βουνό των Θεών”.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στον Όλυμπο βρέθηκε και μία ακόμα ομάδα του ΕΟΣ Κομοτηνής, αυτή της αναρρίχησης. Έξι αναρριχητές ανάμεσά τους ο εκπαιδευτής Αρχοντής Εξακοΐδης, ο Χρήστος Καρανίκας, ο Χρήστος Ιωαννίδης, ο Χρήστος Τζώτζος ο Κώστας Δαρούσης και Γιακούπ Αλή Αγά πραγματοποίησαν τη δική τους ανάβαση στο βουνό με την τεχνική της αναρρίχησης. Επέλεξαν συγκεκριμένες δια διαδρομές: Αρχοντής Εξ. – Γιακούπ Αλή Αγά – Διαδρομή: Αντίο Φίλε, Χρήστος Καρ. – Χρήστος Ιωαν. – Διαδρομή: Στιγμή της αλήθειας, Χρήστος Τζ. – Κώστας Δαρ. – Διαδρομή: Στιγμή της αλήθειας και Χρήστος Καρ. – Αρχοντής Εξ. – Διαδρομή: Σωστός Δρόμος και δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε αυτές.

Η διπλή αποστολή ορειβατών και αναρριχητών από την Κομοτηνή στο βουνό των Θεών ήταν η πρώτη οργανωμένη για φέτος και σίγουρα δε θα είναι η τελευταία!

Πηγή: Xronos.gr

Share it