Search

Κόντρες και εντάσεις στην Οργανωτική των ΘΛΕ- Είπαν «όχι» στην Κομοτηνή

Ένταση επικράτησε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής των ΘΛΕ το απόγευμα της Τετάρτης με μοναδικό θέμα τη συμμετοχή ή μη καρναβαλικών συλλόγων στις εκδηλώσεις Κom on Party του ερχόμενου Σαββάτου στην Κομοτηνή. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να μην λάβουν μέρος οι Σύλλογοι στις εκδηλώσεις, στις οποίες προσκάλεσαν οι Trellacademy.kom, λόγω παράλληλων εκδηλώσεων στις ΘΛΕ, ενώ αποφασίστηκε επίσης σε επόμενη συνεδρίαση να γίνει και σχετική προσθήκη στον κανονισμό του Καρναβαλιού που να προβλέπει αυτές τις περιπτώσεις.

Τι ανέφεραν οι Trellacademy – Στηρίζουν οι Βάτραχοι

Οι Trellacademy από την πλευρά τους ανέφεραν ότι δεν έχουν σαν στόχο να ανταγωνιστούν το Καρναβάλι της Ξάνθης, το οποίο στηρίζουν ενεργά εδώ και χρόνια με τη συμμετοχή τους. Σημείωσαν ότι έκαναν το αίτημά τους επίσημο, λόγω της εμπλοκής του Δήμου Κομοτηνής και ότι χαίρονται για τη συνεργασία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια και ότι με δική τους πρωτοβουλία το ΚΤΕΛ Κομοτηνής φροντίζει εδώ και χρόνια να υπάρχουν 24ωρα δρομολόγια για το Καρναβάλι της Ξάνθης που πέρυσι έφτασαν στον αριθμό των 68.

Οι Βάτραχοι στήριξαν τους καρναβαλιστές από την Κομοτηνή λέγοντας πως «δεν θα μας κλέψουν και το Καρναβάλι» και θεώρησαν υπερβολική τη συζήτηση που εκτυλίχθηκε, τονίζοντας ότι ως Σύλλογος διατηρούν προσωπικές σχέσεις με τους Trellacademy και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις εκτός αν οι σύλλογοι αποφασίσουν το αντίθετο οπότε θα πειθαρχήσουν στην απόφαση της Οργανωτικής και δεν θα βρεθούν στην Κομοτηνή συντεταγμένα.

Άφησαν πάντως αιχμές για την περίπτωση του Ωραιόκαστρου, λέγοντας πως για το καρναβάλι εκείνο, ο Δήμος προτρέπει να εγκαταλειφθεί η Μεγάλη Παιδική Παρέλαση για να βρεθούν κάποιοι στο Ωραιόκαστρο και ανέφεραν ότι δεν βλέπουν κάποια διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.

Επιθετική επιστολή από ΘΑΜΥΡΙΣ

Επιστολή προς το Κέντρο Πολιτισμού έστειλε ο Σύλλογος Θάμυρις σε επιθετικό τόνο, που διαβάστηκε στην αίθουσα και όπου αναφέρει:  Μετά από σχετική ενημέρωση, θα ήθελα να καταγγείλω τον σύλλογο Trelacademy για τις κινήσεις του (KOM-ON-PARTY), οι οποίες είναι ζημιογόνες ( άμεσα και μελλοντικά) για το καρναβάλι της πόλης μας. Παρακαλώ να επιληφθείτε του θέματος και ως εκ τούτου ζητώ την αποβολή του εν λόγω συλλόγου από την παρέλαση του 2017! Κατ’ επέκταση καταλαβαίνετε ότι από αυτές τις κινήσεις ζημιώνονται όλοι οι καρναβαλικοί σύλλογοι του Ξανθιώτικου καρναβαλιού, επομένως αν δεν επιληφθείτε του θέματος ως αρχή, θα κινηθούμε νομικά, ζητώντας τις ανάλογες αποζημιώσεις!

Μετριοπαθείς προσεγγίσεις από Κατασκηνωτές – Βίστωνες

Την κατάσταση ισορρόπησε η τοποθέτηση των Κατασκηνωτών ότι οι Σύλλογοι διατηρούν την αυτονομία τους  που περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που ο κανονισμός προβλέπει κάτι τέτοιο. «Αν κάποιος θέλει να πάει, δεν μπορεί κανείς να του το απαγορεύσει εκτός αν αλλάξει σήμερα ο κανονισμός» ήταν η μετριοπαθής άποψη που εκφράστηκε ενώ επισημάνθηκε ότι δεν υπήρξε η ίδια αντιμετώπιση για το Ωραιόκαστρο, πάντα με ενωτική διάθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Βίστωνες που σημείωσαν ότι στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε πολλά καρναβάλια άλλων περιοχών και είναι θετικό αλλά πλέον αυτό είναι κάτι που μπορούν να κάνουν σύλλογοι με πιο νέους ανθρώπους ως μέλη. Παρόλα αυτά εξέφρασαν αντιρρήσεις για την ημέρα που επελέγη στην Κομοτηνή και δημιουργεί σύγχυση.

Η θέση των καφε-μπαρ

Συζητήσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του Α. Ιντζέ, εκπροσώπου των καφέ μπαρ που υποστήριξε ότι οι 27 Σύλλογοι του Καρναβαλιού δημιουργούν αυξημένη κίνηση στις τοπικές επιχειρήσεις και τους οποίους ευχαρίστησε ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε να γίνονται εκδηλώσεις στην Κομοτηνή γιατί μπορεί σε 3 χρόνια να γιγαντωθεί και να μετακινηθεί η κίνηση από την Ξάνθη στην Κομοτηνή.

Ουδέτερη ήταν η στάση κάποιων συλλόγων ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι πρέπει να περιφρουρηθεί ο θεσμός των ΘΛΕ. Συνολικά πάντως, είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω επιλογής οι περισσότεροι σύλλογοι αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος.

Αρνητικός ο Π. Λύρατζης

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Π. Λύρατζης συνοψίζοντας κατέστησε σαφές ότι είναι αρνητικός απέναντι στο αίτημα των Trellacademy και επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι η συμμετοχή σε πολλές πόλεις κάποια στιγμή θα αδυνατίσει το θεσμό και υποστήριξε ότι στο Ωραιόκαστρο υπάρχει ένα μνημόνιο του Δήμου για την υποστήριξη του εν λόγω Δήμου και η συμμετοχή βοηθάει στην προβολή του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Όπως είπε οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές για τα άτομα, αλλά οι Σύλλογοι πρέπει να έχουν συντεταγμένη στάση. Πρότεινε να τροποποιηθεί ο κανονισμός για να προβλέπονται αυτές οι περιστάσεις στο μέλλον ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα τιμωρίας ή αποβολής του Συλλόγου των Trellacademy.kom

Πηγή: Xanthi2.gr

Share it