Search

Η έκθεση «Ολυμπιακές Συνεργασίες» στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής!

Μία σπουδαία φωτογραφική έκθεση φιλοξενείται πλέον στο ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής, η οποία μάλιστα ήρθε στο τμήμα ως «δώρο» από το Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης. Πρόκειται για την έκθεση «Ολυμπιακές Συνεργασίες» η οποία αποτελείται από εικόνες της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1894 έως το 1984.

Το 1984 στη Μόσχα ήταν η τελευταία φορά που Κύπριοι αθλητές αγωνίστηκαν με τα ελληνικά χρώματα, αφού από το 1990 και μετά άρχισαν να συμμετέχουν στους αγώνες ως αποστολή της Κυριακής Δημοκρατίας. Το πρώτο αθλητικό σωματείο της μεγαλονήσου που ή τα «Ολύμπια Λεμεσού» το οποίο μάλιστα παραχώρησε και υλικό για τη συγκεκριμένη έκθεση.

Η ιδέα της έκθεσης, αλλά και όλη η προσπάθεια για την υλοποίηση της ανήκει στο Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης και συγκεκριμένα στην κα Ελένη Χατζηγεωργίου. Αυτή ήταν που πριν από τέσσερα χρόνια περίπου είχε ξεκινήσει τη συλλογή φωτογραφιών και υλικού από τις οικογένειες των Κυπρίων αθλητών που είχαν συμμετάσχει σε αγώνες αλλά και με τα αθλητικά σωματεία του νησιού. Όλο το υλικό που συγκέντρωσε η κα Χατζηγεωργίου αποτέλεσε τον πυρήνα αυτής της έκθεσης που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης της Ξάνθης αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού η έρευνα της κας Χατηζγεωργίου ήταν ιδιαιτέρως επισταμένη και η έκθεση ουσιαστικά ήταν και είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο της πορείας των Ολυμπιακών Αγώνων από την αναβίωσή τους και εντεύθεν.

Την συγκεκριμένη έκθεση την είχε δει τότε ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Βασίλης Αλμπανίδης και το τμήμα την είχε φιλοξενήσει για κάποιο διάστημα σε μία τελετή αποφοίτησης, αλλά προσωρινά.

Πριν από λίγο καιρό όμως υπήρξε μία επαφή του κου Αλμπανίδη με την Ελένη Χατζηγεωργίου και συμφωνήθηκε η μόνιμη παραχώρηση της Έκθεσης στο ΤΕΦΑΑ. Οι πινακίδες θα αναρτηθούν σε ειδικό εκθεσιακό χώρο που διαθέτει η σχολή, ωστόσο ο σύλλογος Κυπρίων θα διατηρεί το δικαίωμα να πάρει για κάποιο διάστημα τις πινακίδες, να χρειαστεί να παρουσιάσει κάπου την Έκθεση.

Share it