Μπορεί να φέρει την ονομασία 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, όμως το θέαμα που παρουσιάστηκε είχε συμμετοχές από όλα τα Βαλκάνια και ήχους που μπορούν να κάνουν το γύρο του κόσμου και μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι η περιοχή, αφενός μπορεί να καθιερώσει σημαντικές εκδηλώσεις κι αφετέρου να αναδείξει σημαντικούς μουσικούς.
Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς την συναυλία της Παρασκευής, στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης, παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.000 θεατές. Ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας και ο “Χρόνος” προώθησε τα δρώμενα με πολλά ρεπορτάζ, συντελώντας στην επιτυχία του φεστιβάλ, ενώ μεγάλος υποστηρικτής ήταν η ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, με την πρόεδρό του Νατάσα Λιβεριάδου, που είχε μεριμνήσει μεταξύ άλλων για τη δωρεάν μετακίνηση θεατών από και προς πανεπιστημιούπολη.
Χίλιοι θεατές, εκατό κιθάρες, για τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη! Όλες συγχρονισμένες και μελωδικές, υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Μπουντούνη και τη σύμπραξη της Μάρως Ραζή. Εκεί και ο πρόεδρος κιθαριστών Ελλάδος Στέλιος Γκόλγκαρης, ο εξαιρετικός κιθαρίστας Μιχάλης Σουρβίνος, ο αφανής συντελεστής του φεστιβάλ Δημήτρης Σβυντρίδης, οι σολίστ Στέλλα Ντίνκοβα και Ιβάν Πετρίσεβιτς, ο Κομοτηναίος τραγουδιστής Νίκος Βερβερίδης, η χορωδία του Θρακικού Ωδείου, και πολλοί-πολλοί ακόμη. Το θέαμα ήταν υψηλό, ενώ ξεχωριστό σημείο της βραδιάς αποτέλεσε η ερμηνεία τον String Demons.
Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22 Απριλίου, με διαγωνισμούς μικρών σολίστ που κέρδισαν το χειροκρότημα.
ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Υπενθυμίζουμε ότι η συναυλία δεν πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και αρκετό καιρό. Το Μέγαρο αποτελεί ένα “στολίδι”, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και πανελλαδικά. “Γιατί η συναυλία δεν έγινε στο Μέγαρο;” αναρωτήθηκε σχετικά ο μαέστρος Βαγγέλης Μπουντούνης, ο οποίος κάλεσε το κοινό να βρει τους υπεύθυνους γιατί είναι “ντροπή”.
Από τα τέλη του 2016 γίνονται προσπάθειες επαναλειτουργίας, όμως ο χώρος παραμένει ανενεργός. Μάλιστα, στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο του 2016, είχε υπογραφεί σύμβαση 150.000 ευρώ μεταξύ της Αναπτυξιακής Ροδόπης, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου ο χώρος να επαναλειτουργήσει.
Για το αν αυτά τα χρήματα θα πιάσουν τόπο, κριτής θα είναι η ιστορία.