Τον Οκτώβριο του 2018 το σχέδιο για δημιουργία ομάδων β’ είχε πέσει στο τραπέζι αλλά την τελευταία στιγμή είχε ναυαγήσει, τώρα όμως, ανασύρθηκε πάλι από το συρτάρι και γίνονται συζητήσεις, ενόψει της νέας περιόδου, ανεξαρτήτως του το τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση.
Την Παρασκευή 14/5 μάλιστα, έγινε working group στα γραφεία της Λίγκας με τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού, του Ατρόμητου και του Παναθηναϊκού και όπως διαπιστώθηκε έχει γίνει μεγάλη πρόοδος ενώ είχαν προηγηθεί συζητήσεις και την Πέμπτη. Αφού οριστικοποιηθεί οι πρόταση, θα ακολουθήσουν συνομιλίες με ΓΓΑ, ΕΠΟ (πιθανότατα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα) και Super League 2 προτού η απόφαση πάρει σάρκα και οστά.
Ήδη το θέμα συζητήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ την Παρασκευή 14/5 και τα μέλη της το είδαν θετικά με εξαίρεση τον πρόεδρο της Ενωσης SL2 και Football League, Λεωνίδα Λεουτσάκο, που επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού πρώτα συζητήσει με τις ομάδες. Στην Ομοσπονδία πάντως, έχουν αγκαλιάσει το συγκεκριμένοι πρότζεκτ που ξεκίνησε (ξανά) έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Λίγκας, Λεωνίδα Μπουτσικάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA γίνεται λόγος για συμμετοχή μάξιμουμ τεσσάρων ομάδων στη Super League 2 της επόμενης περιόδου με βάση τη βαθμολογική κατάταξη των μεγάλων ομάδων ενώ όποια άλλη ομάδα – πέραν των τεσσάρων πρώτων – επιθυμεί να δημιουργήσει ομάδα β’, αυτή θα παίζει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα (Football League κλπ.). Με απλά λόγια η ομάδα β’ θα παίζει μια κατηγορία κάτω από τη μητρική ομάδα.
Σύμφωνα με το πλάνο που επεξεργάζονται οι ομάδες:
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός μοντέλου που θα επιτρέψει σε ΠΑΕ της Super League να δημιουργήσουν Β’ ομάδες οι οποίες θα αγωνίζονται στα εθνικά Πρωταθλήματα
– Η δημιουργία των Β’ ομάδων θα είναι προαιρετική. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία Β’ Ομάδων δεν θα πρέπει να επηρεάζει τη δομή των Πρωταθλημάτων Υποδομής.
– Οι Π.Α.Ε. που επιθυμούν να εγγράψουν μια ομάδα Β σε ερασιτεχνική (Γ’ Εθνική) ή επαγγελματική κατηγορία (Super League 2 ή Football League), θα πρέπει να ενημερώσουν τις επαγγελματικές ενώσεις και την Ε.Π.Ο. εντός της προθεσμίας που θα οριστεί.
– Η κάθε Π.Α.Ε. θα πρέπει να δηλώσει την κατηγορία στην οποία επιθυμεί να γίνει η εγγραφή της ομάδας Β’.
– Εάν μία Π.Α.Ε. δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει την εγγραφή της ομάδας Β’, αυτόματα ανοίγει μία κενή θέση για ομάδα Β’.
– Ως έναρξη του πρώτου κύκλου ορίζεται η αγωνιστική περίοδος 2021/22.
– Στο τέλος κάθε κύκλου, η εκάστοτε Π.Α.Ε. θα δηλώνει την πρόθεσή της να ανανεώσει τη συμμετοχή της για έναν ακόμη κύκλο.
– Προτείνεται, η επιλογή των Β’ ομάδων να γίνεται ανά δυάδες και με σειρά προτεραιότητας βάσει του ranking της K19 την τελευταία 10ετία.
Play offs, play out και Κύπελλο
Για μια 3ετία ο αριθμός των ομάδων ανά επαγγελματική κατηγορία δεν θα μπορεί να μεταβληθεί με την προσθήκη νέων Β’ Ομάδων, κοινώς δεν θα υποβιβάζεται κανείς.
Με δεδομένο ότι τα Playoffs και Playouts αποτελούν συνέχεια του Πρωταθλήματος, οι Β’ Ομάδες προτείνεται να συμμετέχουν στη διαδικασία.
– Σε όλα σχεδόν τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, οι Β’ ομάδες που συμμετέχουν σε Εθνική κατηγορία δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο. Αντίστοιχα και στο ελληνικό πρωτάθλημα οι Β’ ομάδες προτείνεται να μην συμμετέχουν στο Κύπελλο Ελλάδας.
Προβιβασμός – υποβιβασμός
– Σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, οι Β΄ ομάδες που συμμετέχουν σε Εθνική κατηγορία προβιβάζονται και υποβιβάζονται, με τον περιορισμό ότι πρέπει να αγωνίζονται τουλάχιστον μία κατηγορία (σε μερικές χώρες όπως Νορβηγία & Πολωνία, δύο) κατώτερη από αυτή που αγωνίζεται η μητρική ομάδα.
– Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να προβιβαστούν θα πρέπει να το δηλώσουν από την αρχή της αγ. περιόδου.
– Εάν ο προβιβασμός της Β’ ομάδας οδηγεί στην ίδια κατηγορία με τη μητρική ομάδα, τη θέση αυτή θα καταλαμβάνει η αμέσως επόμενη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος.
– Αντιστοίχως, εάν ο τυχόν υποβιβασμός της μητρικής ομάδας οδηγεί στην ίδια κατηγορία με την Β’ ομάδα, τότε η Β’ ομάδα θα υποβιβάζεται υποχρεωτικά (ακόμα κι αν διεκδικεί άνοδο) και στην κατηγορία θα παραμένει η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία από αυτές που θα υποβιβάζονταν.
Τα συμβόλαια
Για το Πρωτάθλημα της Super League 2 και της Football League, οι ποδοσφαιριστές που έχουν επαγγελματικό συμβόλαιο με την Π.Α.Ε. μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ομάδα Β’.
– Ερασιτέχνες των Π.Α.Ε. δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Ομάδες Β΄ που συμμετέχουν σε επαγγελματική κατηγορία.
– Όσον αφορά τη συμμετοχή των Ομάδων Β΄ σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, κατ’ εξαίρεση, προτείνεται να επιτρέπεται η συμμετοχή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών μόνο εφόσον καλύπτουν το ηλικιακό όριο των κάτω των 23 ετών.
– Ερασιτέχνες των Π.Α.Ε. έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Ομάδες Β΄ που συμμετέχουν σε ερασιτεχνική κατηγορία.
– Σε ότι αφορά την μετακίνηση ποδοσφαιριστών από την ομάδα β’ στην ομάδα α’ προτείνεται όλοι οι ποδοσφαιριστές της Π.Α.Ε. να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των ομάδων Υποδομών – Ομάδα Β’ – Κύρια Ομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.
Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το σχετικό άρθρο του ΚΑΠ, το οποίο δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή εντός 48 (τροποποίηση) ωρών από τη λήξη του προηγούμενου αγώνα.
Οι αλλοδαποί, οι δανεικοί και οι κάρτες
Για τους αλλοδαπούς τα όρια θα καθορίζονται από τους σχετικούς κανονισμούς (ΚΑΠ) του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει η Β’ ομάδα.
– Εφόσον οι Β’ ομάδες δημιουργούνται για τη βελτίωση των ποδοσφαιριστών και την εκπαίδευσή τους από την ίδια την Π.Α.Ε., προτείνεται η απαγόρευση δανεισμού σε ομάδα που αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία με την Β’ ομάδα.
– Ο αριθμός των κίτρινων καρτών που δέχθηκε ένας ποδοσφαιριστής σε μία διοργάνωση, ισχύει μόνο στην ίδια και δε μεταφέρεται σε άλλη διοργάνωση, είτε επαγγελματικής είτε ερασιτεχνικής κατηγορίας.
– Οι ποινές που προέρχονται από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού κίτρινων καρτών (4η, 7η κοκ) εκτίονται μόνο στην ίδια διοργάνωση και δε μεταφέρονται σε άλλη, είτε επαγγελματικής είτε ερασιτεχνικής κατηγορίας.
– Οι ποινές από κόκκινες κάρτες εκτίονται σε όλες τις διοργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της ποινής οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν με καμία ομάδα της Π.Α.Ε. βάσει των σχετικών άρθρων του Π.Κ. και του Κ.Α.Π.