Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής η εκδήλωση για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus+. Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε κατά τη διετία 2017-2019, εντάσσονταν στη δράση KA2 «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» και είχε τίτλο «Through Robotics and Collaboration to the Successful Citizens of the 21st Century» (Μέσω της ρομποτικής και της συνεργασίας δημιουργούνται οι επιτυχημένοι πολίτες του 21ου αιώνα).
Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν η ανταλλαγή των καλών πρακτικών της χρήσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων. Εκτός από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν το IES Schamman, από το Las Palmas στην Ισπανία και το Kõrveküla Põhikool από την πόλη Τάρτου στην Εσθονία.
Το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και στο Τάρτου της Εσθονίας
Το πρόγραμμα περιλάμβανε 3 διεθνικές συναντήσεις μάθησης διδασκαλίας και κατάρτισης όπου συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές και από τα 3 σχολεία. Έτσι στο πλαίσιο του προγράμματος πέντε μαθητές της ομάδας ρομποτικής του σχολείου της Κομοτηνής με τη συνοδεία τριών καθηγητών ταξίδεψαν στα Κανάρια νησιά λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017. Εκεί οι μαθητές κατασκεύασαν και δοκίμασαν τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα. Οι συμμετέχοντες μαθητές του συνεργαζόμενου σχολείου μοιράστηκαν τη μεγάλη εμπειρία που είχαν σε αυτόν τον τομέα και μύησαν τους Έλληνες και Εσθονούς μαθητές σε ένα καινούριο κόσμο, τον κόσμο των υποβρύχιων ρομπότ.Τον Μάιο του 2018 πέντε μαθητές της ομάδας ρομποτικής του σχολείου με την συνοδεία τριών καθηγητών ταξίδεψαν στο Tartuτης Εσθονίας, η οποία είναι η πιο προηγμένη χώρα σε ψηφιακές υπηρεσίες της Ευρώπης και διαθέτει ένα από τα αποδοτικότερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου.
Επίσκεψη των ευρωπαίων μαθητών στην Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη
Τον Οκτώβριο του 2018 ήταν η σειρά του 1ου Γυμνασίου να φιλοξενήσει τους Ισπανούς και τους Εσθονούς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην εταιρεία Prisma στην Αλεξανδρούπολη, μια πρωτοπόρο εταιρεία που ασχολείται με την πληροφορική και έχει αναλάβει την κατασκευή καλωδιώσεων ακόμη και για δορυφόρους. Ακόμη επισκέφτηκαν την πρώτη σχολή ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη, την Eduact, ενώ στην Ξάνθη αντάλλαξαν απόψεις με τους Robospecialists, μια ομάδα η οποία διακρίθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο σε διαγωνισμούς ρομποτικής, και φυσικά επισκέφτηκαν το πανεπιστήμιο της πόλης που διαθέτει εξαιρετικά οργανωμέναεργαστήρια, τα οποία ενθουσίασαν τους ξένους επισκέπτες.
Ξενάγηση στη Ροδόπη και τη γειτονική Καβάλα και τελετή αποχαιρετισμού
Οι Ισπανοί και Εσθονοί μαθητές φιλοξενήθηκαν σε ελληνικές οικογένειες, γεύτηκαν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και γνώρισαν τον ελληνικό τρόπο ζωής. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, το σχολείο οργάνωσε ημερήσιες αποδράσεις στους Φιλίππους, την πόλη της Καβάλας, το οχυρό Νυμφαίας, τη Μαρώνεια και ξενάγησε τους ξένους επισκέπτες στα αξιοθέατα της Κομοτηνής.Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και στο εργαστήριο ρομποτικής όπου δούλεψαν ομαδικά ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία. Το όμορφο ταξίδι τελείωσε με ένα ζεστό και κεφάτο αποχαιρετιστήριο πάρτυ, όπου συμμετείχε όλο το σχολείο, και Έλληνες, Ισπανοί και Εσθονοί διασκέδασαν και ήταν όλοι μια παρέα.
Αμφότερες οι ομάδες, τόσο οι ευρωπαίοιόσο και οι Έλληνες μαθητές αποκόμισαν αξέχαστες εμπειρίες
Όπως εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί της ομάδας συντονισμού, όλες οι συναντήσεις προσέφεραν μοναδικές εμπειρίες ζωής στους μαθητές, που διεύρυναν τους ορίζοντές τους και γύρισαν με περισσότερες γνώσεις για τη ρομποτική, αλλά και για τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των χωρών που επισκέφτηκαν. «Γύρισαν διαφορετικοί, πιο πλούσιοι πνευματικά, πιο ανοικτοί προς τους άλλους έχοντας δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών και τις οικογένειές τους» επεσήμαναν χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παιδαγωγική ομάδα συντονισμού του προγράμματος συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί : Φωτιάδου Γλ., συντονίστρια, καθηγήτρια Πληροφορικής, Θεολόγου Στ., διευθύντρια, Παπαδημητρίου Ζ., Μαργαρίτη Ελ., Αλεξανδρίδου Κ., Ψάλτου Στ., Τριανταφυλλίδου Ανδρ., Πατεροπούλου Ευθ., Καρυοφυλλίδου Ασ., Πελτέκης Κ., Δημογέροντα Χρ.