Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Γίνε συνεργάτης

Search

Στην Ξάνθη η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση δασικής βιομάζας!

Οι φετινές καταστροφικές φωτιές κατέδειξαν, με τον πιο δραματικό τρόπο, την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων για τη διαχείριση των δασών στη χώρα μας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα στοχεύει στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Τα δάση πρέπει να καθαρίζονται και άρα, να προστατεύονται, από τη συσσωρευμένη ύλη τους, την καλούμενη δασική βιομάζα. Ακόμη πρέπει να κλαδεύονται για την ορθολογική ανάπτυξη αλλά και την προστασία τους.

Η δασική βιομάζα αποτελεί προϊόν προς αξιοποίηση.

Σε αυτό το “νέο μοντέλο” προστασίας των δασών αλλά και αξιοποίησης της δασικής βιομάζας, έχει αναφερθεί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ήδη από το καλοκαίρι, ενώ ειδική αναφορά έχει κάνει ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Και ο Δήμος Ξάνθης εδώ και δύο χρόνια έχει εστιάσει στο μοντέλο αυτό, καθώς το εκπονηθέν ενεργειακό του master plan, κατέδειξε τη δυνατότητα επαρκούς προμήθειας δασικής βιομάζας από τα δάση του ορεινού όγκου. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ευρωπαϊκή και εθνική προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αυτάρκεια.

Ο Δήμος Ξάνθης έχει στα χέρια του την πρώτη στην Ελλάδα ολοκληρωμένη μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση της δασικής βιομάζας. Είναι ώριμος να καταθέσει πρόταση προς χρηματοδότηση για τη δημιουργία μιας Μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 1 MW με αξιοποίηση της δασικής βιομάζας, όχι μόνο του Δήμου Ξάνθης, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με τα κατά τόπους δασαρχεία, τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και ιδιώτες. Και να συμψηφίζει τις ενεργειακές ανάγκες των δημοτικών κτιρίων. Υπολογίζεται ότι το όφελος που προκύπτει, μπορεί να φτάσει στις 450.000 ευρώ ετησίως και θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας 2.000 κατοικιών. Το ύψος της επένδυσης είναι 6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μέσα στον Οκτώβριο πρόκειται να προκηρυχθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την ένταξη αντίστοιχων έργων.

Το έργο είναι μέρος του σχεδιασμού μας για τη δημιουργία ενός “ενεργειακού πάρκου”, το οποίο περιλαμβάνει επιπροσθέτως, μια Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με Φωτοβολταϊκό Σύστημα 1 MW, η οποία, επίσης θα μπορεί, να συμψηφίζει με τις ενεργειακές καταναλώσεις του Δήμου. Το κόστος της υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος της επένδυσης ανέρχεται στις 500.000 χιλιάδες ευρώ, ετησίως. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα παράγει την κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια που θα αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας 1.000 κατοικιών.

Οι δύο πυλώνες του ενεργειακού αυτού έργου θα δημιουργηθούν στον ορεινό Δαφνώνα Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης, με την αξιοποίηση των παλιών εγκαταστάσεων ενός εργοστασίου ξυλοκάρβουνου, στηρίζοντας, ουσιαστικά, μια περιοχή που χρήζει οικονομικής και αναπτυξιακής ώθησης.

Όπως παραπάνω ανέφερα το συγκεκριμένο έργο, προέκυψε μέσα από τη μελέτη που αφορούσε το εγκεκριμένο Προγραμματικό Σχέδιο Δράσης (Master Plan) Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Ξάνθης. Στο Σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται και οι επόμενοι στόχοι μας: η σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων, αθλητικών και πολιτιστικών δημοτικών υποδομών. Πρόκειται για ένα έργο, ύψους 5 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το ΕΣΠΑ. Ακόμη, η ωρίμανση έργου Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού 185 KW και Θερμικής 230 KW για το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης, με δεδομένο, ότι αυτές οι αθλητικές υποδομές είναι από τις πλέον ενεργοβόρες. Το έργο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Δήμου σε ηλεκτρική ενέργεια και θα συμψηφίζει και με άλλα δημοτικά κτίρια, ενώ θα καλύπτει σε θερμική ενέργεια, σε ποσοστό 50-60% των αναγκών της δημοτικής αθλητικής μας υποδομής (θέρμανση πισίνας & χώρων, ζεστό νερό). Υπολογίζεται ότι θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του Κολυμβητηρίου σε 100.000 ευρώ ετησίως.

Μετά από δύο χρόνια κρίσεων που διαδέχονταν η μία την άλλη: πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, καλούμαστε να διαχειριστούμε κρίσιμα ζητήματα. Στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ο Δήμος Ξάνθης δίνει τη δική του μάχη για τη διασφάλιση της ενεργειακής του επάρκειας, έχοντας ως προτεραιότητα τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των ενεργειακών του απαιτήσεων.

Γιατί, η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου Ξάνθης είναι ο στρατηγικός μου στόχος: θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του και τη δυνατότητά του να επενδύει σε άλλα έργα κοινής ωφέλειας αντί να πληρώνει το κόστος της πανάκριβης πλέον, ενέργειας.

Του Μανώλη Τσέπελη

Δήμαρχος Ξάνθης

Share it