Το πρώτο τέταρτο της σεζόν στην πιο συναρπαστική και απρόβλεπτη EuroLeague των τελευταίων πολλών ετών έχει σχεδόν συμπληρωθεί. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δείχνουν να είναι τα μεγαλύτερα φαβορί της διοργάνωσης, θυμίζοντας άλλες εποχές, ενώ τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα της Ευρωλίγκας δείχνουν να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, όσον αφορά την κατάκτηση του τροπαίου. Σε αυτό το σκηνικό ξεχωρίζει η φόρμα της Φενέρμπαχτσε και δύο μεγάλα αουτσάιντερ που προκαλούν αίσθηση με την πορεία τους ως τώρα: η Παρί και η Μπάγερν, οι ομάδες που στο στοίχημα της Euroleague έχουν ανατρέψει κάθε προγνωστικό.
Από τις πέντε ομάδες που προαναφέραμε, οι τέσσερις έχουν να επιδείξουν τουλάχιστον ένα μεγάλο αστέρι στο ρόστερ τους. Ξεκινώντας από τον απίστευτο Κάρσεν Έντουαρντς, τον Αμερικανό πρώτο σκόρερ της Euroleague, ο οποίος από νωρίς έχει βάλει πλώρη για τον τίτλο του MVP. Με 21,4 πόντους κατά μέσο όρο μετά από 11 αγωνιστικές, ο Έντουαρντς έχει πάρει από το χέρι την Μπάγερν και της δείχνει το δρόμο προς το Final 4. Αν υπάρχει κάτι αρνητικό που μπορεί κανείς να του καταλογίσει, αυτό είναι η αστάθεια από τα 6,75 μ. Ωστόσο, στο ένας εναντίον ενός είναι ασταμάτητος και προσφέρει τρομερές βοήθειες στις ασίστ και στα ριμπάουντ.
Η Παρί έρχεται σαν «σταχτοπούτα» από το EuroCup, όμως είναι μία καλοδουλεμένη ομάδα που από πέρυσι έδειξε ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Έχει, όμως, κι έναν εκπληκτικό παίκτη στο ρόστερ της, τον Τι Τζέι Σορτς, που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μοναδικό παίκτη της διοργάνωσης που βρίσκεται στην τριάδα της κατηγορίας των σκόρερ αλλά και των ασίστ. Είναι ο τρόπος που μεταφέρει τη μπάλα στο γήπεδο, η εκτέλεση των συστημάτων της ομάδας, το «διάβασμα» των αντιπάλων στην άμυνα, αλλά και η δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων χωρίς τη βοήθεια των συμπαικτών του, που κάνει τον Σορτς τόσο σημαντικό για την Παρί.
Ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις αποτελεί για τη Φενέρμπαχτσε το αντίστοιχο των δύο παραπάνω παικτών για τη δική του ομάδα. Μετά από τον σοβαρό τραυματισμό του Γουιλμπέκιν, ο 30χρονος πήρε πολύ περισσότερες ενέργειες και απέδειξε ότι είναι ικανός να καλύψει κάθε κενό. Οι 17,6 πόντοι κατά μέσο όρο μετά από 11 αγώνες δεν αντικατοπτρίζουν τόσο πολύ το ταλέντο του, όσο το 51,5% ευστοχίας στα δίποντα και το 50% στα τρίποντα που δοκιμάζει!
Φυσικά, είναι αδύνατον να αφήσουμε έξω από την κουβέντα τα «δικά μας» παιδιά. Στον Ολυμπιακό, ο Σάσα Βεζένκοφ επέστρεψε από το ΝΒΑ για να αναλάβει ρόλο ηγέτη και το κάνει περίφημα, παρά την παρουσία του επίσης εκπληκτικού Εβάν Φουρνιέ στο πλευρό του. Ο Βεζένκοφ μετράει 18,5 πόντους κατά μέσο όρο σε 11 ματς και, παρότι ένα κάταγμα στο δάχτυλο θα τον αφήσει για μερικές εβδομάδες εκτός, δείχνει ότι η απόφασή του να αφήσει την άλλη άκρη του Ατλαντικού για να πρωταγωνιστήσει στα ευρωπαϊκά γήπεδα ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Ο Βεζένκοφ αποτελεί πόλο έλξης για τους θεατές όλων των ομάδων, διότι δεν είναι μόνο οι πόντοι και τα ριμπάουντ που προσφέρει στους «ερυθρόλευκους», αλλά η απαράμιλλη ικανότητά του να παίζει χωρίς την μπάλα και να βρίσκεται σε θέσεις που οι αντίπαλοι δεν περιμένουν να το βρουν.
Και καταλήγουμε στον Κέντρικ Ναν, τον αναμφισβήτητο ηγέτη του Παναθηναϊκού, ο οποίος συνεχίζει στον ρυθμό που τελείωσε την περσινή χρονιά, με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και του πρωταθλήματος της Basket League. Ο Αμερικανός αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση του «τριφυλλιού» στο σκοράρισμα, με 17,6 πόντους σε 11 αγώνες, αλλά και 42,2% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα, που τον κάνει τρίτο πιο αξιόπιστο στη διοργάνωση, πίσω από τους Έντουαντς και Χέιζ-Ντέιβις. Η συνεισφορά του Ναν στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού είναι, όμως, ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πόσο βελτιωμένος είναι στο αμυντικό παιχνίδι, αλλά και στη δημιουργία νέων φάσεων με τις ασίστ του.
Η συγκεκριμένη πεντάδα είναι αυτή που ξεχωρίζει έως τώρα, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε εκτός λίστας δύο ακόμη παίκτες. Ο ένας είναι ο Τεό Μαλεντόν της Βιλερμπάν, ο οποίος μαζί με τον Χέιζ-Ντέιβις και τον Ναν, μοιράζεται την τέταρτη θέση των σκόρερ, με 17,6 πόντους κατά μέσο όρο σε 11 αγωνιστικές. Ο δεύτερος είναι ο Νίκολα Μίροτιτς που στον ίδιο αριθμό αγώνων μετράει 17,5 πόντους κατά μέσο όρο, τη στιγμή που η Αρμάνι Μιλάνο αποτελεί ως τώρα σκιά του εαυτού της.