Search

Περισσότερα από 100.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον Έβρο

Μεγάλη πίεση δέχονται οι παρέβριες περιοχές Διδυμοτείχου και Σουφλίου τα τελευταία 24ωρα τόσο από τους ποταμούς Έβρο και Ερυθροπόταμο όσο και από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Οι αρχές της Περιφερειακής Ενότητας, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία , βρίσκονται επι ποδός ώστε να αντιμετωπίσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα . Για τον σκοπό αυτό έχουν ενισχυθεί με προσωπικό και μηχανήματα οι ΠΥ του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου (ομάδες ΕΜΟΔΕ και ΕΜΑΚ 3 βάρκες και ένα ερπυστριοφόρο σε Διδυμότειχο και Σουφλί.

Νωρίτερα την Κυριακή, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης της λειτουργίας του αντλιοστασίου στην περιοχή Ψαθάδων, με τη συνδρομή κλιμάκιου της ΕΜΑΚ το οποίο τις τελευταίες μέρες έχει μετακομίσει στην περιοχή και ανδρών της Π.Υ. Διδυμοτείχου υπό τον αν. διοικητή Α. Χατζηχαραλάμπους.

Άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκα αναχώρησαν εν πλω για το σημείο μαζί με υπάλληλο του αντλιοστασίου, ο οποίος έκλεισε τις βάνες λειτουργίας προφυλάσσοντας τον οικισμό Ψαθάδων από το νερό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η στάθμη του Έβρου στο Πύθιο έφτασε τα 6,40 μέτρα, ενώ η στάθμη του Ερυθροποταμου το πρωί της Κυρικαής ήταν στα 6,86 μέτρα προφανώς από νερά που κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία λόγω των τελευταίων χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων που επικρατούν, ενώ στον Πόρο η στάθμη του Έβρου είναι στα 6 μέτρ.

Το πρωί της Κυριακής έσπασε το ανάχωμα στην περιοχή Κορνοφωλιάς με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει σταδιακά ο κάμπος του οικισμού.

Στην περιοχή των Ψαθάδων στην αρχή του φράχτη τα νερά του Έβρου και του Ερυθροποτάμου υπερπήδησαν του αναχώματος περνάνε μέσα από τον κάμπο Ψαθάδων και οδεύουν προς τον κάμπο Αμορίου.

Παρεμβάσεις γίνονται προληπτικά, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Κώστα Βενετίδη, σε τμήμα αναχώματος της περιοχής Ορμενιου, ώστε να αντιμετωπισθούν ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία.

Ήδη από το Σάββατο, συνεργεία του δήμου και του στρατού στο Σουφλί τοποθετούσαν σάκους με άμμο σε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Σουφλιου ώστε να μην υπερπηδήσει το νερό προστατεύοντας την πόλη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του τοπικού Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Ευάγγελου Πουλιλιού , τα προβλήματα οδικής κυκλοφορίας στο νότιο κόμβο του Διδυμοτείχου αλλά και στον κόμβο της Δαδιάς έχουν αποκατασταθεί.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 100.000 είναι τα στρέμματα που έχουν πλημμυρίσει στο νομό .

Να υπενθυμίσουμε ότι η Π.Ε Έβρου, παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης RED CODE σύμφωνα και με την ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ από το 2015 ο Έβρος είχε να αντιμετωπίσει τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα.

Λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Ψαθάδων, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Διδυμοτείχου ενημερώνει τους κατοίκους του οικισμού: Ψαθάδων, περιοχής Τσίγγλας και ΣΟΑ Αεροπορίας ότι προληπτικά απαγορεύεται η χρήση νερού από το δίκτυο.

Η υδροδότηση διακόπηκε από το αντλιοστάσιο Ψαθάδων και γίνεται από την δεξαμενή του Καλέ στο Διδυμότειχο.

Μέχρι την ολοκλήρωση του καθαρισμού της δεξαμενής των Ψαθάδων και των εργαστηριακών ελέγχων (χημικών και μικροβιολογικών), το νερό θεωρείται ακτάλληλο για:
• Πόση
• Μαγείρεμα / Σίτιση
• Πλύσιμο τροφίμων

Πηγή: ertnews.gr

Share it