Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Γίνε συνεργάτης

Search

Μαραθώνιος Αθήνας: Οι νικητές, οι Θρακιώτες που συμμετείχαν και η στήριξη στην Παλαιστίνη (+photos)

Οι ιδανικές συνθήκες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, ώστε ο 40ος επετειακός Μαραθώνιος Αθήνας να είναι ο καλύτερος όλων των εποχών.

Η επιστροφή των ελίτ δρομέων, η καλή αγωνιστική κατάσταση των Ελλήνων, η διεξαγωγή παράλληλα του Βαλκανικού Πρωταθλήματος και η πολύ μεγάλη παρουσία του κόσμου κατά μήκους της διαδρομής και στο Παναθηναϊκό Στάδιο δημιούργησαν μοναδικές συνθήκες και οδήγησαν τους αθλητές και τις αθλήτριες σε εξαιρετικές επιδόσεις.

Ο Έντουιν Κίπροπ Κίπτου (Κένυα) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και συνδύασε τη νίκη του στη διοργάνωση με μια μεγάλη επίδοση. Ο αθλητής τερμάτισε σε 2.10.34 και βελτίωσε το 2.10.37 του Φέλιξ Κάντι από το μακρινό πλέον 2014. Πανελληνιονίκης για πρώτη φορά στην καριέρα του ήταν ο Παναγιώτης Καραΐσκος με 2.22.37, που είναι η καλύτερη επίδοση του στην αυθεντική διαδρομή.

“Δεν ήταν εύκολο, είναι μία δύσκολη διαδρομή. Είναι φοβερό για μένα που βρίσκομαι εδώ, που έγινε ο πρώτος Μαραθώνιος. Τώρα θα ετοιμαστώ για τους επόμενους αγώνες μου τον Ιανουάριο”, είπε ο Κενυάτης νικητής, που από σήμερα έγινε κομμάτι της διοργάνωσης.

Μεγάλη μάχη έγινε στη δεύτερη θέση, με τους Κιλίμο και Μουχιτίρα να μπαίνουν μαζί και τελικά να τερματίζουν σε 2.12.36.

Από τα πρώτα μέτρα της κούρσας δημιουργήθηκαν δύο γκρουπ δυναμικότητας με τους Κενυάτες μπροστά και μια ομάδα πέντε Ελλήνων να ακολουθούν από πίσω.

Ο Καραΐσκος κατάφερε φέτος αυτό που δεν μπόρεσε τα προηγούμενα χρόνια και κάνοντας σωστή κατανομή των δυνάμεων του έφτασε στην κορυφή επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική του κατάσταση. Ο νικητής του 2022 Χαράλαμπος Πιτσώλης τερμάτισε δεύτερος σε 2.23.34 και στην τρίτη ο Γιώργος Μίνος με 2.23.56.

“Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είναι ένα προσωπικό ρεκόρ συνδυασμένο με μια νίκη πανελληνίου πρωταθλήματος. Το ήθελα πάρα πολύ, πάλευα πολλά χρόνια γι αυτό, ήξερα ότι είμαι σε πολύ κατάσταση και βγήκε και στον αγώνα. Πήγαν όλα καλά”, είπε ο πανελληνιονίκης του φετινού αγώνα.

Οι έξι πρώτοι του Πανελληνίου Πρωταθλήματος

Καραΐσκος (ΠΓΣ) 2.22.37
Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός) 2.23.34
Μίνος (ΟΣΦΠ) 2.23.56
Μπουρίκας (ΠΑΟ) 2.26.53
Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου) 2.28.05
Μενής (ΑΟ Παλαιού Φαλήρου) 2.29.39

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου

Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης ήταν νικητής στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου με 2.23.34, δεύτερος με 224.36 ήταν ο Αλεξάντρου Κορνέτσκι (Ρουμανία) με 2.23.34 και τρίτος ο Τούρκος Γιαβούς Αγκραλί με 2.25.39.

Συγκλονιστικός τερματισμός στις γυναίκες – νίκη για την Πριβιλέτζιο

Πολύ καλός αγώνας έγινε και στο μαραθώνιο των γυναικών με την Σουκαϊνά Ατανάνε (Μαρόκο) να επικρατεί και να κόβει εκείνη το νήμα στον τερματισμό με 2.31.53. Δεύτερη πίσω της ήταν η Καρολίν Τζέπτσιρτσιρ με 2.32.19, που προσπάθησε μέχρι τέλους να διεκδικήσει τη νίκη. Τρίτη στη γενική κατάταξη και πρώτη Ελληνίδα ήταν η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, που στη μεγάλη επιστροφή της στον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξεχώρισε.

Την Ελληνίδα περίμεναν στον τερματισμό ο σύζυγος και το παιδί τους για να την αγκαλιάσουν. Η αθλήτρια του Γιάννη Περίφανου πέτυχε 2.43.20 και επέστρεψε δυναμικά στην αγαπημένη της απόσταση. Δεύτερη με πολύ καλή παρουσία ήταν η ανερχόμενη Σταματία Νούλα με 2.46.53 που κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο στη διοργάνωση. Η τριάδα στο αγώνισμα έκλεισε με την Παναγιώτα Βλαχάκη με 2.51.56.

Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, φανερά χαρούμενη, μιλώντας στον ΣΕΓΑΣ δήλωσε: «Ήταν πάρα πολύ ωραίο το συναίσθημα, είχα κίνητρο σε όλο τον αγώνα την κόρη και τον άντρα μου. Ήταν μία δύσκολη μέρα, ο καιρός ήταν περίεργος αλλά προσπαθήσαμε και με αυτές τις συνθήκες. Έδωσα το 100% και νιώθω περήφανη και χαίρομαι που μπορώ και κάνω τέτοιες επιδόσεις. Εύχομαι να πάει πολύ καλά από εδώ και πέρα. Με βοήθησε πάρα πολύ ο κόσμος, ήταν πάρα πολύς ο κόσμος έξω και σε μεγάλα κομμάτια της διαδρομής. Μας χειροκροτούσε συνεχώς, μας έσπρωχνε… Ντρεπόμουν να πάω πιο αργά. Για το ρεκόρ, πρέπει να σε βρει καλή μέρα, καλός καιρός. Τα ρεκόρ τα κυνηγάμε πάντα αλλά το θέμα είναι η προσπάθεια. Μακάρι να είμαι τυχερή να έρθει η μέρα να σπάσω ρεκόρ αλλά δεν κοιτάζουμε μόνο αυτό. Θέλουμε σταθερότητα και καλές επιδόσεις».

Οι έξι πρώτες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) 2.43.20
Νούλα (ΝΓΣ Ηρακλής) 2.46.53
Βλαχάκη (ΓΑΣ Ιλισσός) 2.51.56
Παναγιωτοπούλου (ΓΣ Αμαρουσίου) 2.55.31
Ρεμπούλη (ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009) 2.58.56
Πασπάτη (ΓΑΣ Ιλισσός) 3.01.38

Βαλκανικό Πρωτάθλημα Γυναικών

Παράλληλα με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και τον διεθνή αγώνα έγινε και το Βαλκανικό Πρωτάθλημα μαραθωνίου. Νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Σίλβιου Στόιτσα (Ρουμανία) με 2.40.56, δεύτερη ήταν η Μαρινέλα Νίνεβα (Βουλγαρία) με 2.4742 και στην τρίτη η Άνα Γιουσούποβα (Αζερμπαϊτζάν) με 2.49.54.

Οι Θρακιώτες

Στον Μαραθώνιο όμως έλαβε μέρος και πλήθος Θρακιωτών μεταξύ των οποίων οι Θανάσης Πρεπούδης (3.06), Κωνσταντία Στεργίου (4.13), Γιώργος Ευαγγελίδης, Γιάννης Πανταζής (2.57), Γιάννης Καλούδης, Φίλιππος Σαμουρκασίδης, Διαλεκτή Πετρίδου και πολλοί άλλοι.

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια να ανεμίζουν και φωνάζοντας συνθήματα εργαζόμενοι, νέοι και μέλη συνδικάτων διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό κατά τον 40ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν τα: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός», και «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Ανάμεσα στις πολλές μικρές σημαίες ξεχώρισε μια μεγάλη του ΠΑΜΕ που έγραφε «Free Palestine».

Δείτε φωτογραφίες όπως τις κατέγραψε ο φακός του SA:

Share it