Ήρεμος, ψύχραιμος, υπομονετικός, αποτελεσματικός, συνεπής. Δίπλα στο όνομα του Κώστα Μπανιώτη μπορούν να μπουν πολλά επίθετα που να προσδιορίζουν τον χαρακτήρα και το ήθος του.
Στυλοβάτης της εθνικής ομάδας εδώ και πολλά χρόνια, αθλητής με πείσμα και επιμονή που κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους άλτες της Ευρώπης. Η διαδρομή του ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια στην Κομοτηνή και συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 2005 όταν και μετακόμισε για να σπουδάσει και να συνεχίσει την προετοιμασία του δίπλα στον Γιώργο Τσούγκου. Από τότε δεν έφυγε από δίπλα του. Δείγμα και αυτό της σταθερότητας του χαρακτήρα του, όπως και το γεγονός ότι δεν άλλαξε ποτέ σωματείο – ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την καριέρα του στην ΠΜΣ Ολυμπιάδα Κομοτηνή. Μπανιώτης και Τσούγκος αποτέλεσαν ένα αποτελεσματικό δίδυμο, που κατάφερε να φτάσει σε πολλές επιτυχίες. Για τον Μπανιώτη, το μεγαλύτερο του επίτευγμα είναι η διάρκεια σε υψηλό επίπεδο. Από την έκτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στο Τορίνο το 2009 στο ασημένιο μετάλλιο το 2019 στη Γλασκώβη. Κι ενδιάμεσα μια σπουδαία πορεία με πολλές χαρές και αρκετές λύπες, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα στον αθλητισμό.
Ο Κώστας Μπανιώτης είχε πάρει την απόφαση να ολοκληρώσει την καριέρα του μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Η αναβολή της διοργάνωσης κατά ένα χρόνο μετέφερε το φινάλε της καριέρας του για το 2021. Ο σπουδαίος αθλητής, όπως είναι γνωστό, από τις αρχές του μήνα κάνει ήδη σχέδια για το μέλλον του, έχοντας πλέον ως βάση την γενέτειρά του την Κομοτηνή.
“Είχα πάρει την απόφαση να σταματήσω το 2020, ωστόσο λόγω της μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων επέλεξα να πάω έως το 2021. Το πάλεψα πολύ για να προκριθώ στους Αγώνες του Τόκιο και η αλήθεια είναι πως έφτασα αρκετά κοντά, όμως, δεν τα κατάφερα. Είμαι ξεχειλισμένος από αγάπη για το χώρο μου, από εικόνες, από εμπειρία, από ανθρώπους που γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια και στάθηκαν δίπλα μου”, είπε ο Κώστας Μπανιώτης κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση στην αθλητική του πορεία.
“Έχω συμμετάσχει τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, για μία δεκαετία έχω βρεθεί σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων, βρέθηκα πολλές φορές κοντά σε ένα μετάλλιο και τελικά το κατέκτησα το 2019.
Είναι μια πορεία γεμάτη με όμορφες στιγμές και σπουδαίες εμφανίσεις. Για εμένα το μεγαλύτερο μετάλλιο της καριέρας μου είναι η διάρκεια. Ακόμη κι αν δεν είχα κατακτήσει το μετάλλιο στη Γλασκώβη πάλι το ίδιο ικανοποιημένος θα ήμουν. Ο καθένας αξιολογεί την πορεία του με διαφορετικά κριτήρια. Πάντα θες το μετάλλιο, ωστόσο αυτό που εξαρχής ήθελα ήταν να έχω διάρκεια σε υψηλό επίπεδο και είμαι περήφανος που το κατάφερα”, συμπλήρωσε ο αθλητής, ο οποίος έχει ως στόχο να συνεχίσει να βρίσκεται στα στάδια:
“Θέλω να μείνω στο χώρο, θέλω να συνεχίσω να κάνω κάτι σχετικό. Η ομοσπονδία μου και η χώρα μου επένδυσαν πάνω μου όλα αυτα τα χρόνια, έχω αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και θα ήθελα τώρα κι εγώ να την μεταφέρω σε άλλους. Με ενδιαφέρει το κομμάτι της προπονητικής και θα το δοκιμάσω. Πάντως σίγουρα ακόμη κι αν δεν είμαι επαγγελματικά στο χώρο, θα είμαι κάπου κοντά”.
Ο Μπανιώτης τα τελευταία χρόνια “κουβάλησε” το αγώνισμα του ύψους στις πλάτες του. Κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, όμως, κλήθηκε να το κάνει μόνος.
“Υπήρξε μια εποχή στη χώρα μας, όπου είμασταν τρεις άλτες πάω από τα 2,30 μέτρα. Ίσως τότε δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια. Δυστυχώς το αγώνισμα τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά γυμνό. Το καταλαβαίνει κανείς από τις συμμετοχές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ο Αντώνης Μέρλος, ο οποίος θεωρώ πως μπορεί να πάει αρκετά ψηλά. Έχει τα προσόντα, έχει τον καλύτερο προπονητή, τον Γιώργο Τσούγκου κι έχει πολύ καλές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη για να γυμναστεί, οπότε είναι στο χέρι του να πάει ψηλά και να κυνηγήσει καλές επιδόσεις”, σχολίασε ο Μανιώτης αναφερόμενος στον διάδοχό του στο αγώνισμα.
Ο Κώστας Μπανιώτης έχει ατομικό ρεκόρ 2,34 μ. κι είναι ο δεύτερος Έλληνας όλων των εποχών στο αγώνισμα πίσω από το πανελλήνιο ρεκόρ (2,36 μ.) του Λάμπρου Πακακώστα. Ο αθλητής με το 2,34 μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 στη Μερσίνα. Ο 36χρονος σήμερα άλτης, από το 2009 μέχρι το 2019 πρωταγωνίστησε στο αγώνισμα του ύψους, με αποκορύφωμα το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κλειστού του 2019, ενώ δύο φορές ήταν τέταρτος σε Παγκόσμιο κλειστού, το 2011 στο Παρίσι με το εντυπωσιακό 2,32 μ. και το 2012 στην Κωνσταντινούπολη με 2,31 μέρα. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει ξεπεράσει έξι φορές τα 2,32 μ., τέσσερις τα 2,33 μ. και μία το 2,34 μέτρα.
Το αναλυτικό βιογραφικό του Μπανιώτη
Η παρουσία του αθλητή στις κορυφαίες διοργανώσεις
2019 2ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκώβη 2/3/19
2018 10ος 2,19 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Βερολίνο
2018 2ος 2,23 μ. Μεσογειακοί Αγώνες, Ταραγόνα
2016 6ος 2,24 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Άμστερνταμ
2016 5ος 2,29 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Πόρτλαντ
2015 14ος (τελικός) 2,20 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Πεκίνο
2013 1ος 2,34 μ. Μεσογειακοί Αγώνες Μερσίνα
2013 9ος 2,19 μ,. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού Γκέτεμποργκ
2013 10ος 2,25 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού, Μόσχα
2012 4ος 2,31 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού Κωνσταντινούπολη
2011 4ος 2,32 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Παρίσι
2010 8ος 2,26 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού, Βαρκελώνη
2010 5ος 2,22 μ. Σούπερ Λίγκα
2009 2ος 2,28 μ. Μεσογειακοί Αγώνες, Πεσκάρα
2009 6ος 2,29 μ.Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Τορίνο
2007 12ος 2,14 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, Ντέμπρετσεν