Search

Η ημερομηνία που ανοίγουν τα σχολεία για τη σχολική χρονιά 2019-2020

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων το σχολικό έτος είναι η περίοδος που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους.

Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ τα σχολεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα ανοίξουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία (3) τρίμηνα.

  • Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου
  • το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου
  • το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Η διδασκαλία των μαθημάτων για το 2019 αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους. Όταν η 11η Σεπτεμβρίου ή η 15η Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα. Για το σχολικό έτος 2019-2020 τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη. Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.​

Το κουδούνι στα σχολεία και οι αλλαγές

«Δεν θα αλλάξει τίποτα στο ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων και θα ανοίγουν κανονικά στις 8.15 το πρωί» έχει δηλώσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ξεκαθαρίζοντας ότι η εξαγγελία Γαβρόγλου για πρώτο κουδούνι στις 9 – κάτι το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις – δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ετοιμάζει μια σειρά από δομικές αλλαγές, όσον αφορά την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Νίκη Κεραμέως, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί μέσω των προγραμματικών της δηλώσεων στη Βουλή, ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», το υπουργείο Παιδείας έχει κι άλλες μεταρρυθμίσεις στα «σκαριά». Το κύριο πεδίο προσοχής, αφορά το νέο Λύκειο. Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα θεσπίσει Εθνικό Απολυτήριο, όπως και τις προαγωγικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου, αλλά και την επαναφορά των προτύπων και πειραματικών σχολείων.

Παράλληλα, οι αλλαγές δεν θα αγγίζουν μόνο τα δομικά στοιχεία της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο είναι έτοιμο να καταργήσει την κλήρωση για ανάδειξη σημαιοφόρου στις παρελάσεις, ένα μέτρο που είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά, θα επανέλθει το προηγούμενο μοντέλο, όπου η σημαία πήγαινε στα χέρια των αριστούχων κάθε σχολείου. Συν τοις άλλοις, η νέα ηγεσία του υπουργείου βάζει τέλος σε κάθε κουβέντα περί κατάργησης του αγιασμού και της προσευχής στα σχολεία. Το θέμα είχε ανακινηθεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφήνει τα πράγματα ως έχουν.

Όπως είναι γνωστό, η Νίκη Κεραμέως παρενέβη και κατάργησε την απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Επί Γαβρόγλου είχε αποφασιστεί να χτυπά το κουδούνι κάθε μέρα στις 09:00, ωστόσο η αλλαγή της κυβέρνησης επηρέασε και το συγκεκριμένο θέμα, με το πρώτο κουδούνι να χτυπά στις 08:15.

Τι γίνεται με τα θρησκευτικά

Όπως εξήγησε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της, για τα θρησκευτικά, «υπάρχουν δυο αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν κρίνει το πρόγραμμα σπουδών για τα θρησκευτικά αντισυνταγματικό. Πρόθεσή μας είναι να συμμορφωθούμε απόλυτα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά παράλληλα στοχεύουμε να κάνουμε το μάθημα πιο ελκυστικό για τους μαθητές… Και δεν είναι μόνο αυτό».

Η κ. Κεραμέως, εκτός από το θέμα της αλλαγής ώρας στα σχολεία ανέφερε ότι θα προσληφθούν κανονικά οι 4.500 εκπαιδευτικοί για τα σχολεία ειδικής αγωγής και το σύστημα των εξετάσεων για τα πανεπιστήμια δεν θα αλλάξει για την επομένη χρόνια.

Πηγή: Pagenews.gr

Share it