Search

Η Ελλάδα στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων των ΗΠΑ με Εβρίτη προπονητή!

Στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Αστέγων των ΗΠΑ θα λάβει μέρος η Ελλάδα.

Η Εθνική Αστέγων έφτασε στο Σακραμέντο των ΗΠΑ, όπου θα φιλοξενηθεί (8-15/7) η κορυφαία παγκόσμια γιορτή κοινωνικού αθλητισμού, το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Προπονητής ο Αλεξανδρουπολίτης κοινωνικός λειτουργός Άκης Μαραγκοζάκης. 

«Τέσσερις αθλητές είναι από την ομάδα μας στην Αθήνα και άλλοι τέσσερις από τη Θεσσαλονίκη» εξηγεί στην «Καθημερινή» ο προπονητής και κοινωνικός λειτουργός στη «Σχεδία», κ. Ακης Μαραγκοζάκης, λίγο πριν την τελευταία προπόνηση επί ελληνικού εδάφους. Οταν ανέλαβε τα ηνία τον περασμένο Ιούνιο, στο γήπεδο του Ρουφ τις Κυριακές έδιναν το «παρών» μόλις έξι άτομα. Έναν χρόνο αργότερα, τα μέλη της αθηναϊκής ομάδας κυμαίνονται στα 30 με 35 άτομα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ιωάννας Φωτιάδη, όσοι αρχικά προσέρχονταν με καχυποψία, ένιωσαν άνετα και έμειναν, πολλοί έφεραν και φίλους τους να συμμετάσχουν. «Δεν είναι μόνον άνθρωποι που ζουν ή έχουν ζήσει στο φάσμα της αστεγίας, αλλά και πολλοί απόφοιτοι από προγράμματα απεξάρτησης, όπως και πρόσφυγες, ενήλικες και ανήλικοι» διευκρινίζει ο ίδιος, στην προσωπικότητα του οποίου οφείλεται εν πολλοίς το «μεγάλωμα» της ομάδας. «Στην ομάδα μας επικρατεί καλό κλίμα, διευκρινίζω σε όλους τους παίκτες ότι βρίσκομαι στο πλάι τους, οποιαδήποτε στιγμή, πέρα από τις ώρες της προπόνησης» επισημαίνει ο κ. Μαραγκοζάκης, ο οποίος καθημερινά διαπιστώνει ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μέσο επανένταξης στην κοινωνία. «Στους παίκτες καλλιεργείται η συνέπεια, σταδιακά φτάνουν όλοι πάντοτε στην ώρα τους, ενώ αρχίζουν να φροντίζουν τη φυσική τους κατάσταση και τη διατροφή τους» παρατηρεί, «ξεκινούν να κοινωνικοποιούνται, κάνουν νέους φίλους, δίνουν ραντεβού μεταξύ τους για να παίξουν μπάλα πέρα από τις δικές μας συναντήσεις». Πολλοί, παράλληλα με το ποδόσφαιρο, κάνουν και άλλα αθλήματα, κάποιοι συμμετέχουν στον Μαραθώνιο με την ομάδα της «Σχεδίας».

Επόμενο στοίχημα του κ. Μαραγκοζάκη είναι να φέρει στην ομάδα γυναίκες. «Προς το παρόν έχουμε μια σταθερή παίκτρια, η οποία θα ακολουθήσει και στην Καλιφόρνια». Τα μέλη της ομάδας έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εν λόγω κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις άπαξ. «Τα δικά μας κριτήρια δεν σχετίζονται με τις αθλητικές επιδόσεις» υπογραμμίζει ο ίδιος, «επιβραβεύουμε τη συνέπεια και το ήθος».

Βλέποντας τον γιο του να παίζει ποδόσφαιρο, ξύπνησαν στον Σπύρο συναισθήματα και μνήμες. «Θυμήθηκα και τον εαυτό μου νέο να παίζει μπάλα, ζήλεψα λιγάκι» διηγείται στην «Κ» ο Σπύρος, που εδώ και δύο χρόνια αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας αστέγων. «Οταν, λοιπόν, έμαθα για την ύπαρξη της ομάδας, έσπευσα να γραφτώ» λέει, «με κούραζε σωματικά, αλλά μου έδινε μεγάλη χαρά». Μέσω του ποδοσφαίρου ο Σπύρος ήρθε πιο κοντά με τον γιο του. «Παίζουμε πολύ μαζί, όπου βλέπουμε γήπεδο μπαίνουμε» περιγράφει γελώντας. Αλλωστε, στις κυριακάτικες προπονήσεις, πηγαίνουν όλοι μαζί, οικογενειακώς. «Βάζουμε και τη γυναίκα μου να κρατάει τη μπάλα». Μέσα από το παιχνίδι ο Σπύρος γνώρισε νέες παρέες «από τη δική μου ομάδα αλλά και από εκείνη του γιου μου».

Η διαδρομή της Εθνικής Αστέγων, που συστάθηκε το 2007 από τον μετέπειτα ιδρυτή της σχεδίας κ. Χρήστο Αλεφαντή, έχει αποδείξει ότι μια μπάλα μπορεί να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να φέρει κοντά ανθρώπους. Οι αγώνες, στους οποίους θα παίξουν ομάδες από 48 χώρες όλου του κόσμου, θα πραγματοποιηθούν στα γήπεδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (California State University). Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, το 2019, ενεπλάκησαν ενεργά 6,5 εκατομμύρια άτομα. Μεταξύ όσων παρακολουθούσαν τα γκολ από τις κερκίδες το 94% δήλωσε ότι το τουρνουά είχε θετική επιρροή στους ίδιους, ενώ το 77% των αθλητών, που προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, δήλωσε ότι η συμμετοχή στο τουρνουά επηρέασε θετικά τη ζωή του, σύμφωνα με στοιχεία του Homeless World Cup.

 

«Ακόμα δεν μπορώ να “χωνέψω” ότι βρίσκομαι εδώ. Πρώτη φορά έχω να διηγηθώ μια ιστορία χωρίς ναρκωτικά και φυλακές, μια ιστορία όπου είμαι χαρούμενη», είχε μοιραστεί η Αγγελική, μια νεαρή γυναίκα, μία παίκτρια της Εθνικής μας των Αστέγων, που είχε βρεθεί στα γήπεδα της Πόλης του Μεξικού, τον Οκτώβριο του 2018

Πέντε χρόνια αργότερα, μία άλλη παρέα, αγόρια και κορίτσια, όλων των ηλικιών, ετοιμάζονται για τα γήπεδα του Σακραμέντο της Καλιφόρνια, όπου από το Σάββατο 8 Ιουλίου ώς τις 15 Ιουλίου θα λάβει χώρα το 18o Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

Ο Σπύρος, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Δημήτρης, η Μελίνα και τα άλλα παιδιά ετοιμάζονται να κυλήσουν την μπάλα στο χορτάρι της ελπίδας, να ζωντανέψουν την πίστη στον εαυτό τους και στην κοινωνία. Όπως, εξάλλου, μαρτυρά η διαδρομή της Εθνικής Αστέγων, μια μπάλα μπορεί να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει, να ενώσει ανθρώπους.

Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στα γήπεδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (California State University) με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών -όλοι προερχόμενοι από ευάλωτους πληθυσμούς- από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, από την Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία. 48 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή.

  • Κοντά 6,5 εκατομμύρια ήταν οι άνθρωποι που με κάποιο τρόπο ενεπλάκησαν ενεργά στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, εκείνο της Ουαλίας, το καλοκαίρι του 2019.
  • 94% των θεατών που βρέθηκαν στις κερκίδες δήλωσε ότι το τουρνουά είχε θετική επιρροή στους ίδιους (positive impact).
  • 77% των αθλητών δήλωσε ότι η συμμετοχή στο τουρνουά επηρέασε θετικά τη ζωή του (στοιχεία Homeless World Cup)

Δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση της ομάδας για τις ΗΠΑ, την Τρίτη 4 Ιουλίου, στις 19:30, το περιοδικό δρόμου «σχεδία» στήνει κώνους αντί για δοκάρια (όπως κάποτε βάζαμε τις σχολικές τσάντες ή πέτρες ή κουκουνάρια) έξω ακριβώς από το «σχεδία home», στον πεζόδρομο της οδού Νικίου, στην καρδιά της Αθήνας, για να παίξουμε λίγη μπάλα, ένα οικογενειακό δίτερμα, να γνωριστούμε, να μιλήσουμε πως με μια μπάλα στα πόδια οι ζωές μας μπορούν να γίνουν καλύτερες. Θα είναι μια μικρή γιορτή, κάτι σαν την τελευταία προπόνηση, ένα ξεπροβόδισμα. Μια γιορτή ανοιχτή σε ανθρώπους του Τύπου (και όχι μόνο) που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τα μέλη της τόσο ξεχωριστής αυτής ομάδας και να περιηγηθούν.

Για να μοιραστούμε χαρούμενες ιστορίες.

Πηγή: kathimerini.gr – FB Shedia 

Share it