Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, παροτρύνοντας τον να αγωνιστεί για τον Έβρο και τη Θράκη.
Η επιστολή:
Για πολλοστή φορά ξένο επενδυτικό σχήμα ήλθε στην Αλεξανδρούπολη συναντώντας θεσμικά εμένα ως Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Αυτή τη φορά οι επενδυτές ήταν Kινέζοι, εκπροσωπώντας τον κινεζικό επενδυτικό όμιλο με την επωνυμία “SinoFortone”. Αντικείμενο της συνάντησης η παραχώρηση για αξιοποίηση και ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην έκταση κυριότητας του Δήμου μας άνω των 500 στρεμμάτων ευρισκόμενη ανάμεσα στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Το μεγάλο λιμάνι της Θράκης για την κατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν τεράστια ποσά στέκεται ακίνητο επί σειρά ετών χωρίς καμία ανάπτυξή του.
Η σπουδαιότητα του έχει γίνει αντιληπτή από πολλούς ξένους επενδυτές που επιδιώκουν να αναλάβουν την ανάπτυξή του ως και την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην άνω έκταση του δήμου μας, καθόσον είναι το μοναδικό λιμάνι που τα εμπορεύματα από το Γιβραλτάρ και τις αγορές των χωρών της εγγύς Ανατολής μπορούν να περάσουν και να κατευθυνθούν σιδηροδρομικά για το Μπουργκάζ της Βουλγαρίας και από εκεί στις χώρες της Βαλτικής. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.
Άρα είναι και τα δύο μαζί (λιμάνι & διαμετακομιστικό κέντρο) Εθνικός Πλούτος που κοιμάται, και η δική σας κυβέρνηση και οι προηγούμενες αντί να ξυπνήσετε τον άνω γίγαντα, τον τροφοδοτείτε συνεχώς με αναισθητικό «αρνούμενοι» να συνάψετε συμφωνίες με μεγάλα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα . Επιπρόσθετα, πλέον του ενός έτους περιμένουμε από την γενική γραμματεία Βιομηχανίας το σχέδιο δράσης για την στρατηγική εφοδιαστικής και τους τρόπους μεταφοράς πλην έως σήμερα ματαίως.
Εάν αποφασίσετε την σύναψη συμφωνίας και την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τότε θα απολαύσουμε τα κάτωθι οφέλη :
1) Θωρακίζουμε τον Έβρο και τη Θράκη με ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο, αφού οι αλλοδαπές εταιρείες που θα επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια θα αποτελέσουν ένα ακόμη ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια «εκτροπής» σε αυτόν το πολύπαθο τόπο.
2) Στο Κέντρο Διαμετακομιστικού Εμπορίου, θα δημιουργηθούν άνω των δύο χιλιάδων θέσεων εργασίας πέραν των επιπρόσθετων ίσου περίπου αριθμού στο λιμάνι, δηλαδή θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας όχι μόνο στον Έβρο αλλά σε ολόκληρη την Θράκη.
3) Θα συνδέσουμε ξένες αγορές με την Αλεξανδρούπολη χάριν του Διαμετακομιστικού κέντρου και θα συνδέσουμε τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο, γεγονός που θα ζήλευαν πολλές ξένες ανεπτυγμένες χώρες.
4) Θα ενεργοποιήσουμε μοχλό ανάπτυξης στην πιο πτωχή γωνιά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Δε θέλω να πιστεύω ότι η αδράνεια που υφίσταται έχει ως αιτιολογική βάση την ανικανότητα ή την ιδεοληψία ή πολιτικές δεσμεύσεις και πόλωση από υπερδυνάμεις και οντότητες που μάχονται για την επικυριαρχία στο χώρο.
Εάν δεν συμβαίνει τίποτα από τα τρία άνω ανασχαιτικά στοιχεία τότε πρέπει να προσδιορίσετε τις αόρατες δυνάμεις που αναχαιτίζουν την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας και το κτύπημα της πτωχοποίησης του δύστυχου λαού μας.
Και εάν τελικά αόριστα αρνείσθε την εγκατάσταση ξένων επενδυτικών σχημάτων για οποιαδήποτε λόγο, σας θυμίζω α) ότι ήδη συμβαίνει στο λιμάνι του Πειραιά και β) τότε πρέπει να διαθέσετε ως κυβέρνηση τα κεφάλαια για την ανάπτυξη του λιμανιού και την ίδρυση του Διαμετακομιστικού Κέντρου. Επειδή όμως υποθέτω ότι δεν υπάρχουν γι’ αυτό.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αγωνισθείτε επιτέλους για τον Έβρο και την Θράκη παίρνοντας αποφάσεις τουλάχιστον διαχείρισης προκειμένου όπως προείπα επιτέλους να αρχίσει η οικονομική ανασυγκρότηση του ευαίσθητου αυτού τόπου. Και μη ξεχνάτε ότι έχουμε πολλούς εχθρούς αλλά με μεγαλύτερους, εξ αυτών τον εαυτό μας και τον χρόνο.
Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ