Mετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο ΕΟΣ Ξάνθης ενημερώνει από τη σελίδα του για τις εξελίξεις στο θέμα των αιολικών πάρκων στην Ξάνθη.
Χθες ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον πίνακα των αιτήσεων του Ιουνίου με τις νέες άδειες παραγωγού για αιολικά, φωτοβολταικά και ΜΥΗΕ. Το σύνολο των νέων αυτών αιτήσεων (του Ιουνίου!) είναι 17.500 MW και έρχονται να προστεθούν στα 100.000 MW και πάνω που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή η ΡΑΕ, όταν οι ανάγκες και οι στόχοι της χώρας, με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σε ΑΠΕ δεν ξεπερνούν τα 10.000 MW!
Για να καταλάβουμε το τεράστιο μέγεθος των αιτήσεων, στις 30/6/2021, ημέρα καύσωνα, η ζήτηση έφτασε τις 6.753 MWh, και για να καταλάβουμε το μέγεθος της απάτης που έχει στηθεί εις βάρος του περιβάλλοντος- και της τσέπης μας- το ρεύμα που καταναλώθηκε τη συγκεκριμένη μέρα προήρθε κατά: 54% από φυσικό αέριο (αναμένετε λοιπόν αυξήσεις στους λογαριασμούς σας), 15% από υδροηλεκτρικά, 14% από εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες, 13% από λιγνίτη και μόλις 4% από ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά)- παρά τις χιλιάδες ανεμογεννητριών που ήδη έχουν τοποθετηθεί!
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον Ιούνιο κατατέθηκαν αιτήσεις για ακόμα 2.254 MW από τα οποία τα 818 MW αφορούν νέες αιτήσεις για ανεμογεννήτριες, με το μεγαλύτερο βάρος στους νομούς Έβρου και Ροδόπης.
Στο νομό Ξάνθης έχουμε μόνο μια νέα αίτηση, για 10 ανεμογεννήτριες ύψους 200 μ. και συνολικής ισχύος 60 MW, από την εταιρία BOREADS WIND ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. στην περιοχή των Σατρών και συγκεκριμένα στην κορυφογραμμή που ξεκινά από το Γιαννοχώρι και φτάνει απέναντι από την Κοτάνη (θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να τις θαυμάζουμε από την ταβέρνα του Τζεμίλ- μια και κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι ανεμογεννήτριες είναι τουριστικό αξιοθέατο!!!).
Δυστυχώς όμως η ΡΑΕ έδωσε άδεια παραγωγής σε τρεις από τις αιτήσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες και αφορούν τις εταιρίες:
ΑΝΕΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ Ι Κ Ε, με 17 Α/Γ στην κορυφογραμμή βόρεια από Εχίνο, Μελίβοια και Κοτύλη ( εντωμεταξύ η εταιρία κατέθεσε αίτηση τροποποίησης για 25 Α/Γ στην ίδια περιοχή) , SIEMENS GAMESA RENEWABLE ENERGY, με 13 Α/Γ στην κορυφογραμμή ανατολικά των Σατρών και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α. Ε., με 24 Α/Γ στην περιοχή Τσαλαπετεινού και Καλότυχου.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αίτηση της εταιρίας AIRENERGY για το Αχλαδόβουνο απορρίφθηκε από τη ΡΑΕ, αλλά –μη χαρείτε- στη θέσης της κατατέθηκε νέα αίτηση από την ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ_ΠΑΝΙΔΗΣ_Μ.Ι.Κ.Ε,. για 10 Α/Γ ύψους 200 μ.
Αυτή η νέα αίτηση όπως και η αίτηση για το Λειβαδίτη παραμένουν στο στάδιο της αξιολόγησης από τη ΡΑΕ.
Χρειάζεται ενημέρωση όλων, γιατί το παιχνίδι που παίζεται είναι πολύ βρώμικο! Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να προχωρήσουν κι άλλο το έγκλημα που γίνεται εις βάρος της ελληνικής φύσης.
Στη φωτογραφία ο χάρτης της ΡΑΕ (μόνο αιολικά) τον Ιούνιο του 21. Με κίτρινο αιτήσεις προς αξιολόγηση και με πράσινο αυτές για τις οποίες έχει δοθεί άδεια παραγωγής”