Με την υπ’ αριθμ. 747/23-5-2024 απόφασή του, το Στ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως που είχαν υποβάλει οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη.
Ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής συγκατηγορούμενός του καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια αντίστοιχα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, για τον ομαδικό βιασμό και την ανθρωποκτονία της νεαρής φοιτήτριας τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου επιβεβαίωσε πλήρως τα ευρήματα του δευτεροβάθμιου ποινικού δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει πλήρως αιτιολογημένη την καταδίκη.
Η Ελένη Τοπαλούδη, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, γνωρίστηκε με τον αλλοδαπό κατηγορούμενο στις 25 Νοεμβρίου 2018. Η σχέση τους εξελίχθηκε και, μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, είχαν συναντηθεί ερωτικά τουλάχιστον μία φορά. Το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου, η Ελένη επικοινώνησε με φίλη της μέσω τηλεφώνου, ενώ ταυτόχρονα ανταλλάσσει μηνύματα με τον αλλοδαπό κατηγορούμενο για να κανονίσουν να συναντηθούν.
Σύμφωνα με την περιγραφή της υπόθεσης, η Ελένη συμφώνησε να συναντήσει τον αλλοδαπό, με την προοπτική να πάνε για φαγητό. Όταν τον συνάντησε, συνειδητοποίησε ότι στην παρέα βρισκόταν και ο ημεδαπός συγκατηγορούμενος, τον οποίο γνώριζε μόνον εξ όψεως. Αντί να πάνε σε ένα κοντινό κατάστημα φαγητού, οι κατηγορούμενοι την οδήγησαν σε ένα πιο απομακρυσμένο σημείο στην περιοχή Κάλαθος, χρησιμοποιώντας φορτηγάκι ιδιοκτησίας του πατέρα του ημεδαπού. Κατά την άφιξή τους, διαπίστωσαν ότι το κατάστημα ήταν κλειστό.
Το σημείο καμπής της υπόθεσης
Οι κατηγορούμενοι έπεισαν την Ελένη να τους ακολουθήσει σε ένα εξοχικό σπίτι στους Πεύκους, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, για να πιουν ένα ποτό. Μεταξύ 00:30 και 01:10 π.μ., οι τρεις νέοι βρίσκονταν στο σπίτι και κατανάλωναν αλκοόλ. Στις 01:07 π.μ., η Ελένη έστειλε ένα μήνυμα σε φίλη της μέσω Messenger, στο οποίο της ζήτησε να την καλέσει μία ώρα αργότερα. Το μήνυμα αυτό υποδήλωνε πως η Ελένη δεν ένιωθε άνετα και είχε την αίσθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Κατά την παραμονή στο σπίτι, οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε βιασμό της Ελένης. Η άσκηση σωματικής βίας αποδεικνύεται από τις κακώσεις που υπέστη η νεαρή γυναίκα. Οι κατηγορούμενοι, έχοντας φυσική υπεροχή, την ακινητοποίησαν και ασκούσαν σωματική βία, ενώ οι δύο τους είχαν ενασχόληση με το Kick Boxing, κάτι που υποδηλώνει την ικανότητά τους να κυριαρχήσουν πάνω της. Μετά τη συνουσία, την ανάγκασαν να ανεχθεί και άλλες ασελγείς πράξεις.
Από την κακοποίηση στην ανθρωποκτονία
Όταν η Ελένη αντιστάθηκε και τους απείλησε ότι θα τους καταγγείλει στην αστυνομία, οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Βρίσκοντας στο χώρο ένα σίδερο σιδερώματος, τη χτύπησαν επανειλημμένα στο κεφάλι. Στη συνέχεια, μετέφεραν το σώμα της από το δωμάτιο στο αυτοκίνητο, αφού το τύλιξαν με ένα σεντόνι, και το οδήγησαν στην ερημική παραλία της Φώκαιας, όπου και την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα από έναν απότομο βράχο. Η ελπίδα τους ήταν ότι το σώμα της θα παρασυρόταν από τα ρεύματα και θα εξαφανιζόταν, ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη και τις συνέπειες των πράξεών τους.
Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι η Ελένη ήταν ζωντανή όταν πετάχτηκε στη θάλασσα, καθώς στους πνεύμονές της βρέθηκε νερό, γεγονός που σημαίνει ότι είχε αναπνευστική λειτουργία τη στιγμή που βρέθηκε στο νερό. Ταυτόχρονα, η κατάσταση της υγείας της ήταν τόσο κρίσιμη λόγω των σοβαρών τραυμάτων στο κεφάλι, που αδυνατούσε να αντιδράσει και να σωθεί από τον πνιγμό.
Κάλυψη των στοιχείων και συλλήψεις
Αφού πέταξαν την Ελένη στη θάλασσα, οι κατηγορούμενοι επέστρεψαν στο σπίτι για να καθαρίσουν τα ίχνη του εγκλήματος. Αφαίρεσαν τα αιματηρά αντικείμενα, καθάρισαν την καμπίνα του φορτηγού και μάζεψαν όλα τα προσωπικά της αντικείμενα και τα ρούχα της. Στη συνέχεια, τα μετέφεραν στο ίδιο σημείο από το οποίο πέταξαν την Ελένη και τα πέταξαν επίσης. Ωστόσο, μερικά από αυτά κατέληξαν στη βλάστηση και εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς κατά την προανάκριση.
Η σορός της άτυχης Ελένης εντοπίστηκε το πρωί της 28ης Νοεμβρίου 2018 να επιπλέει στη θάλασσα. Ο θάνατός της επήλθε από πνιγμό, καθώς ήταν ακόμα ζωντανή όταν την πέταξαν στο νερό. Η ανάσυρση έγινε από δύτες, ενώ η ταυτότητά της επιβεβαιώθηκε και από το τατουάζ που έφερε στο δεξί της πόδι.
Απόφαση του Αρείου Πάγου
Το Στ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιβεβαίωσε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, κρίνoντας ότι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν ομαδικό βιασμό και ότι η σεξουαλική συνεύρεση δεν έγινε με συναίνεση της Ελένης. Επιπλέον, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων σχετικά με ψυχολογικά προβλήματα και την ψυχική τους κατάσταση, θεωρώντας τα αβάσιμα και προσχηματικά.
Ακόμα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση της διαδικασίας στο ακροατήριο, ούτε της αρχής της δίκαιης δίκης, ενώ θεώρησε ως αβάσιμους τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων. Η απόφαση κατέστησε σαφές ότι η καταδίκη ήταν πλήρως αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, υποστηρίζοντας έτσι τη δικαιοσύνη για το θύμα και την οικογένειά του.
Η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Αλέξη Κούγια και Ευάγγελο Γκιουγκή, ενώ οι κατηγορούμενοι είχαν ως νομικούς εκπροσώπους τους Χάρη Αμπράζη και Δημήτριο Γεωργαντέλλη-Λαγουμίδη.