Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Γίνε συνεργάτης

Search

Εθνικός – Ολυμπιάδα: Ο απόηχος του ντέρμπι και τα παραλειπόμενα

Εθνικός και Ολυμπιάδα συναντήθηκαν για δεύτερη φορά φέτος στην αυλαία του δευτέρου γύρου του πρωταθλήματος, σε ένα Κυριακάτικο βράδυ που παρά το αντιεμπορικό της ώρας και των σχετικά άστατων καιρικών συνθηκών συγκέντρωσε αρκετό μπασκετόκοσμο στο παραδοσιακό (και εξόχως ταλαιπωρημένο) κλειστό της πόλης.

Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν πολύ νευρικό και χωρίς ρυθμό (πράγμα φυσιολογικό καθώς οι δύο ομάδες έμειναν εκτός αγωνιστικής δράσης αρκετό διάστημα καθώς στο προγραμματισμένο κενό στο τέλος του πρώτου γύρου προστέθηκε και μια αναβολή λόγω μη διαθεσιμότητας του γηπέδου), με κρεσέντο αστοχίας εκατέρωθεν. Η Ολυμπιάδα ξεκίνησε με ένα run 9-0 γρήγορα όμως ο Εθνικός απάντησε και διατηρήθηκε μέχρι το ημίχρονο σε απόσταση μιας δύο κατοχών βρίσκοντας σκορ κυρίως μέσα από την ρακέτα.

Στο πρώτο ημίχρονο η Ολυμπιάδα έχασε αρκετά ελεύθερα σουτ ενώ ο Εθνικός φαινόταν μπλοκαρισμένος από την πιεστική άμυνα που δυσκόλευε έντονα το περιφερειακό σουτ που όμως έτσι κι αλλιώς δεν είναι το φόρτε του φετινού Εθνικού, το σημείο κλειδί λοιπόν ήταν οι σωστές αμυντικές τοποθετήσεις κλείνοντας τα lanes (τους διαδρόμους) προς το καλάθι περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο τα drives (διεισδύσεις) όπου ο Εθνικός παρουσιάζει μεγάλη δυναμική με κύριους εκφραστές τον Τσάγια και τον Ιωαννίδη που έμειναν στους 2 και στους 7 πόντους αντίστοιχα. Έτσι στο δεύτερο ημίχρονο νομοτελειακά η Ολυμπιάδα βρήκε τα εύστοχα σουτ και κυριάρχησε, πλην ενός μικρού διαστήματος που δύο τρίποντα του Πασσιά από την κορυφή σε συνάρτηση με κάποιες επιτυχημένες ενέργειες του Παπαδούδη έδωσαν την εντύπωση ότι ο Εθνικός μπορεί να επιστρέψει στο ματς, γρήγορα όμως η Ολυμπιάδα με μπροστάρηδες τον δαιμόνιο point guard Μάνο Ξαφένια που είχε συνολικά 15 πόντους με 3 τρίποντα και τον ίσως ποιοτικότερο παίκτη του φετινού πρωταθλήματος Τσιάμη (16 πόντους) έθεσαν τέλος στις όποιες βλέψεις. Τελικό σκορ 43-60.

Εκτίμηση

Ο Εθνικός έχει αρκετά νέα (και αξιόλογα) στελέχη την φετινή σεζόν που έδωσαν την ευκαιρία στον coach Τελούδη να χρησιμοποιεί ένα πιο ευρύ rotation δοκιμάζοντας σχήματα, ως γνωστόν το ευρύ rotation κάποιες φορές δίνει τις λύσεις και κάποιες φορές δημιουργεί μεγάλη αστάθεια στην λειτουργικότητα της ομάδας ειδικά όταν σε αυτό το επίπεδο το διαθέσιμο roster είναι σχεδόν σε κάθε αγώνα διαφορετικό. Είναι σίγουρο ότι φέτος για τον Εθνικό είναι μια ήπια μεταβατική σεζόν (που όμως δεν τον βγάζει εκ προοιμίου εκτός στόχων) και ο coach Τελούδης ξέρει που στοχεύει και τι θέλει να χτίσει στο άμεσο μέλλον, για την ώρα όμως τα πράγματα δείχνουν αρκετά περίπλοκα αν και η ομάδα δύσκολα θα τερματίσει κάτω από την τέταρτη θέση χάνοντας έτσι την post season.

Στην Ολυμπιάδα ο coach Κανδύλης από το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν είναι σε ένα συγκεκριμένο κορμό παικτών και πλάνο παιχνιδιού, και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που άρχισε να λειτουργεί από πέρυσι φέτος απογειώνεται αρχικά με την προσθήκη του Κοζανίτη Γιάννη Τσιάμη που φαίνεται να είναι το (λαμπερό) γρανάζι που έλειπε από την μηχανή, από την καθολική αναβάθμιση και καθιέρωση των Ξαφένια και Ζιούτη ως σημεία αναφοράς σε συνδυασμό με την σταθερότητα του αειθαλή βετεράνου Αλέκου Βλουντάρτσικ και την μεγάλη ομοιογένεια (λόγω άριστης αφομοίωσης του τρόπου παιχνιδιού) των παικτών που έρχονται από τον πάγκο (Δρούμπαλης, Κατσίκας κ.α.). Η Ολυμπιάδα φέτος έχοντας κερδίσει εκτός από τα δύο ντέρμπι και τον Αστέρα Καβάλας εντός έδρας βάζει πλώρη για την πρώτη θέση έχοντας και εντός έδρας το παιχνίδι με τον Αίαντα Κομοτηνής που μαζί με τον Αστέρα είναι οι τρεις που θα διεκδικήσουν εκτός απροόπτου (Εθνικός Αλεξανδρούπολης) το φετινό πρωτάθλημα.

Παραλειπόμενα

Πρόβλημα με τα φάουλ αντιμετώπισε η Ολυμπιάδα νωρίς στο παιχνίδι με Βλουντάρτσικ και Ζιούτη να συμπληρώνουν από τρία. Στο τρίτο φάουλ του Βλουντάρτσικ ο coach Κανδύλης τον απέσυρε στον πάγκο κάνοντας του παρατήρηση καθώς είναι γνωστό το πόσο σημαντικός είναι για την χημεία της ομάδας. Ο coach του απέδωσε εύλογα την ευθύνη διότι το τρίτο φάουλ που του καταλογίστηκε ήταν (ή μάλλον σφυριζόταν πολύ εύκολα), όμως τα πρώτα δύο που δημιούργησαν και έναν σχετικό εκνευρισμό στον αρχηγό της Ολυμπιάδας όχι (ειδικά το δεύτερο ήταν ξεκάθαρα τραβηγμένο από τα μαλλιά).

Διαιτησία

Οι διαιτητές με μπροστάρη τον έμπειρο Σακελαρίδη (ο συμπαθής Παπαθεολόγου ο έτερος) προσπάθησαν να μην αφήσουν το σκληρό παιχνίδι (που παραδοσιακά κυριαρχεί στις αναμετρήσεις των δύο κλασσικών μονομάχων της πόλης) σφυρίζοντας μέχρι ενός σημείου σχεδόν την κάθε επαφή, όμως αυτή η στρατηγική φάνηκε γρήγορα ότι δεν θα δουλέψει και έπειτα όπως ήταν αναμενόμενο προσπάθησαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Η Ολυμπιάδα καθάρισε το ματς ουσιαστικά στο τρίτο δεκάλεπτο και έτσι διευκόλυνε το έργο τους διότι αν η νίκη ήταν διεκδικήσιμη ως το τέλος πιθανόν να είχαμε παρατράγουδα. Τα συγκεκριμένα (δύσκολα διαιτητικά) παιχνίδια είθισται μέχρι πρόσφατα να τα σφυρίζει ο Δημήτρης Μιχελής, ο εμπειρότερος διαιτητής του νομού και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θράκης ο οποίος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όλων ειδικά τις τελευταίες σεζόν που στο πρωτάθλημα (δυστυχώς) δεν αγωνίζεται η ομάδα της πόλης του, η Φιλία Ορεστιάδας για την οποία (φυσιολογικά) είχε λίγες περισσότερες ευαισθησίες.

Τα ατού των δύο ομάδων και οι απόντες

Ρεκόρ για τον ίδιο πρέπει να είναι οι 15 πόντοι που πέτυχε ο Κατσίκας τελειώνοντας μάλιστα (παρά το ύψος και το κορμί του) τρεις αιφνιδιασμούς, δύο από δικό του κλέψιμο και περίπου coast to coast και έναν από ασίστ του Ξαφένια. Έχοντας υπόψιν και το buzzer beater πίσω από το κέντρο που πέτυχε σε προηγούμενο φετινό παιχνίδι ο Κατσίκας εξελίσσεται σε ατραξιόν, η χαρά του ήταν κάτι παραπάνω από φανερή.

Όπως αναφερθήκαμε τα drives είναι η κύρια δύναμη του φετινού Εθνικού με εκφραστές τον πολύ γρήγορο Τσάγια αλλά και τον σούπερ αλτικό Ιωαννίδη που βρισκόταν στο παρκέ, όμως οι άλλοι δύο με ανεβασμένο το συγκεκριμένο rating, Κανάκης και Μίχος δεν ήταν στην φαρέτρα του coach Τελούδη, ό πρώτος λόγω ανηλημένης επαγγελματικής υποχρέωσης και ο δεύτερος λόγω ενός τραυματισμού που δυστυχώς αποδείχθηκε πιο σοβαρός απο την αρχική εκτίμηση και θα τον κρατήσει εκτός για αρκετό καιρό.

Ο Μαρίνος Μίχος βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στο top ιεραρχικά τμήμα του Εθνικού έχοντας περάσει με ηγετικό ρόλο από το εφηβικό και φέτος ήταν έκδηλο ότι θα είχε την break out season του. Πραγματική ατυχία λοιπόν ο τραυματισμός του όμως όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τον υπερκεράσει καθώς πρόκειται για εξαιρετικά προσηλωμένο αθλητή που ενδιαφέρεται πραγματικά και πιο σφαιρικά για το μπάσκετ.

Απών ήταν και το έτερο στέλεχος του εφηβικού του Εθνικού που επίσης διανύει την δεύτερη σεζόν στο ανδρικό, Γιάννης Αλαμάνος, δεν κατάφερα όμως να μάθω τον λόγο της απουσίας του.

Ο απών από το ματς Κανάκης (που μαζί με τον Τσάγια, τον Πασσιά και τον αρχηγό Παπαδούδη είναι η παλιά φρουρά του Εθνικού) εκτός των άλλων προσόντων είναι παίκτης που καταγράφει συνήθως διψήφιο αριθμό ριμπάουντ και έχει γίνει σημείο αναφοράς σε ντέρμπι στο παρελθόν.

Ένας άλλος παίκτης που έλειπε και έχει αποτελέσει παράγοντα έκβασης αρκετών ντέρμπι είναι ο shooting guard της Ολυμπιάδας Σάκης Δαβουδάνης που φαίνεται ότι ανεπίσημα έχει αποχωρήσει από την ομάδα εικάζω λόγω ηλικιακής κόπωσης και αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής του στο πρώτο μισό της φετινής campaign. Γεννημένος σκόρερ παλαιάς κοπής, μαέστρος του isolation, τον απολαύσαμε σε πολλές φαντεζί βραδιές του με 25-30 πόντους στο ενεργητικό του. Όντας μέρος της πρόσφατης ιστορίας της Ολυμπιάδας είμαι σίγουρος ότι ο σύλλογος θα πράξει τα δέοντα και θα τον τιμήσει για την προσφορά του με κάποιο τρόπο στο άμεσο μέλλον

Μικροένταση δημιουργήθηκε όταν σε δυο συνεχόμενες δυνατές μονομαχίες Ζιούτη – Πασσιά ο πρώτος βρέθηκε στο έδαφος, κάποιος από την κερκίδα είπε κάτι βαρύ στον Αντώνη Πασσιά που με την σειρά του απάντησε κάτι που έχει σχέση με ραπτική της στοματικής κοιλότητας με αποτέλεσμα να δεχθεί τεχνική ποινή και να τον αποσύρει στο πάγκο ο προπονητής του Εθνικού.. Η σκηνή έφερε μνήμες των επικών μονομαχιών του προαναφερθείσα με τον Νίκο Μπερμπέρη της Θύελλας Φερών που έχουν μείνει ανεξίτηλες στην ιστορία. Ο Αντώνης Πασσιάς ένα stretch forward με έφεση στο μακρινό σουτ και πλούσιο ρεπερτόριο στην επίθεση είναι ένα από τα πρώτα βιολιά του Εθνικού τα τελευταία χρόνια…

Μέχρι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή δεν ήταν σίγουρο αν θα παίξει ο Ηλίας Παπαδούδης καθώς με τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στον νομό ήταν πιθανό να τον καλέσουν εσπευσμένα και εκτός προγράμματος στην εργασία του. Ακόμη και έτσι ο αρχηγός του Εθνικού κατέθεσε για μια ακόμη φορά το 100% της ψυχής του. Κοινά αποδεκτός από σύσσωμη την τοπική μπασκετική κοινότητα και με πολλές παραστάσεις από μικρή ηλικία (έτυχε να παίξει και υπό τις οδηγίες του Μάκη Γιατρά), ο Ηλίας Παπαδούδης είναι ένας παίκτης που κοσμεί τα παρκέ με το ήθος του και την μπασκετική αντίληψη του όσο και με τον ηπίων τόνων αδαμάντινο χαρακτήρα του.

Σημαντικά πρόσωπα του μπάσκετ της περιοχής στο ντέρμπι

Πολλές μπασκετικές παρουσίες στο κλειστό το βράδυ της Κυριακής, με βετεράνους αθλητές και εν ενεργεία προπονητές να παρακολουθούν το ντέρμπι. Ο Χάρης Μπιμπισίδης, μέλος του ρόστερ του Άρη Θεσσαλονίκης στην τελευταία χρονιά του Νίκου Γκάλη (που μαζί με τον Μάριο Ξανθίδη είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα μπασκετικά πρόσωπα της πόλης, οι δυο τους ως έφηβοι μας χάρισαν απίστευτα ντέρμπι Εθνικού – Θρακικού στα τέλη των 80s) , ο αγαπητός εξαιρετικός προπονητής και παιδαγωγός Άγγελος Κεκές (υπεύθυνος για την περσινή πορεία της Θύελλας Φερών που ήταν η καλύτερη της ιστορίας της), ο coach των ακαδημιών του Εθνικού Στέλιος Χαραλάμπους, ο πράσινος μέχρι το κόκκαλο Θωμάς Αγγέλου και πολλοί άλλοι που έβαλαν το λιθαράκι τους στην οικοδόμηση της κοινότητας του μπάσκετμπολ της πόλης!

Ανταπόκριση: Σεραφίνο Παλακανέστρο

Share it