Με αφορμή τη συνάντηση που είχε στην Αγγλία με αξιωματούχους της Sportradar για τη χειραγώγηση αγώνων, ο γενικός γραμματέας αθλητισμού και επικεφαλής της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ και στο Θάνο Μπλούνα.
Λέγοντας μεταξύ άλλων, όπως καταγράφηκαν απο το soccerplus, τα εξής:
Για τη συνάντηση με την Sportradar: Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για την αντιμετωπίση του φαινομένου της χειραγώγησης αγώνων. Η Ελλάδα προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην επιτροπή παρακολούθησης της “σύμβασης Μacolin”. Στη συνάντηση με τη Sportradar μιλήσαμε και για το ποδόσφαιρο. To πρόβλημα εντοπίζεται στη Super League 2. To 98% των αναφορών αφορούν αυτήν την κατηγορία το τελευταίο διάστημα. Έχει βγει τ’ όνομα σ’ αυτην την κατηγορία. Υπάρχει βεβαρημένο παρελθόν με αποτέλεσμα κάθε ύποπτος στοιχηματισμός να δημιουργεί alert. Κοιτάζουμε τι γίνεται στα παιχνίδια αυτά και με τις εγχώριες στοιχηματικές εταιρείες και στη συνέχεια τα διαβιβάζουμε στην επιτροπή της ΕΠΟ και στον αθλητικό εισαγγελέα. To φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλες τις χώρες στις μικρότερες κατηγορίες και οφείλεται κυρίως στο οικονομικό κομμάτι. Κι από την πλευρά της sportradar από τις εκατοντάδες ελάχιστες είναι αυτές που έχουν φτάσει στα δικαστήρια. Η χειραγώγηση αγώνων ήταν χαμηλού ρίσκου και υψηλού κέρδους. Θέλουμε αυτό να το αντιστρέψουμε. Στην ΕΠΑΘΛΑ αξιολογούμε τις αναφορές και τις εντάσσουμε σε κλίμακες. Οι κόκκινες υποθέσεις είναι το 20%.Για τις υποθέσεις 101 χειραγωγημένων αγώνων που παραμένουν σε εκκρεμότητα στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ: Στην ΕΠΟ δεν έχουν προσωπικό. Θα πρέπει να αξιολογούν τις πιο σοβαρές υποθέσεις.
Για την υπόθεση του Παναιτωλικού: Στην πλατφόρμα ακεραιότητας, έχουν γίνει 30 καταγγελίες. Δεν έχουν όλες την ίδια σοβαρότητα. Και η υπόθεση του Παναιτωλικού ξεκίνησε από αναφορά που έγινε στην πλατφόρμα και μάλιστα δεν ήταν ανώνυμη, ήταν από στοιχηματική εταιρεία. Ελέγξαμε τα στοιχεία, είδαμε ότι είναι αδιάσειστα και προχωρήσαμε τις ενέργειές μας.
Για την εικόνα της χειραγώγησης αγώνων στην Ελλάδα: Οι αγώνες μπορεί να χειραγωγούνται είτε για ένα χαρτζιλίκι, είτε από το οργανωμένο έγκλημα. Στην Ελλάδα υπάρχουν και τα δύο αλλά πιο συχνό είναι το μικροστήσιμο από κάποιους συγκεκριμένους.
Για τον κόφτη στοιχηματισμού 600 ευρώ στους αγώνες της Super League 2 που επιβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την επιτροπή ελέγχου παιγνίων μετά από εισήγηση της ΕΠΣΑΘΛΑ: Mε τις αναφορές που έχουμε πάρει δεν έχουν αρθεί οι λόγοι για τους οποίους μπήκε κόφτης στον στοιχηματισμό των αγώνων της Super League 2. Στη σεζόν που τελείωσε οι αναφορές ήταν περισσότερες από την προηγούμενη αλλά έγιναν περισσότεροι αγώνες. Αν το σταθμίσοουμε περισσότερες αναφορές έγιναν την περίοδο 2020 – 2021. Έχουμε κάνει συναντήσεις με τους ανθρώπους της Super League 2, θέλουν κι αυτοί να λυθεί το πρόβλημα.
Για τυχόν μέτρα που θα ληφθούν από την υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ όταν ανοίξουν τα γήπεδα: Να δούμε πως θα είναι η κατάσταση. Θα υπάρξουν μέτρα. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική. Η πληροτητα των γηπέδων και το πρωτόκολλο που θα ισχύσει θα εξεταστούν όταν έρθει η ώρα.