Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Γίνε συνεργάτης

Search

Για περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους προειδοποιεί τους πολίτες η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καλεί τους πολίτες η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης και απόσπασης χρημάτων, σε περιοχές δικαιοδοσίας της. Παράλληλα, προτείνει να ενημερώσουν και αυτοί με την σειρά τους  φίλους και συγγενείς τους ώστε να μην «πέσουν» θύματα των απατεώνων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα, επικοινωνούν τηλεφωνικά με πολίτες παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθή. Σε άλλη περίπτωση αποστέλλουν μηνύματα (email, SMS) που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από δημόσιες υπηρεσίες ή τραπεζικά καταστήματα τα οποία περιέχουν κάποιο σύνδεσμο (link) και παρακινούν τους πολίτες να τον ακολουθήσουν, τον οδηγούν σε ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών και αφού οι ανυποψίαστοι πολίτες καταχωρήσουν προσωπικά τραπεζικά στοιχεία, δίνουν άθελά τους πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με αποτέλεσμα τα χρήματά τους να μεταφέρονται σε άλλους λογαριασμούς. Επίσης, επικοινωνούν τηλεφωνικά με πολίτες παριστάνοντας  υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών και λογιστικών γραφείων, επιχειρήσεων και αφαιρούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών με διάφορα τεχνάσματα χρηματικά ποσά. Ακόμη ένας τρόπος είναι η καταχώρηση ή αναζήτηση διαδικτυακών αγγελιών, προκειμένου να εξαπατήσουν αυτούς που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να πουλήσουν προϊόντα μέσω διαδικτύου.

Οι συμβουλές που δίνονται από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προς τους πολίτες για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών είναι:

  1. Να μην καταχωρούν προσωπικά τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).

2. Να μην δίνουν ποτέ και σε κανέναν τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής σας κάρτας και του λογαριασμού που διατηρείτε σε ηλεκτρονική εφαρμογή της τράπεζας.

3. Να πληκτρολογούν οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση ( URL ) των τραπεζικών ιδρυμάτων για την είσοδο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να μην εισάγουν ποτέ τα προσωπικά τραπεζικά τους στοιχεία σε ηλεκτρονική διεύθυνση ( URL ) του συνδέσμου που τους αποστέλλουν, καθώς δεν είναι ίδια με τη γνήσια διεύθυνση της ιστοσελίδας του εκάστοτε Τραπεζικού Ιδρύματος.

4. Να μην πείθονται εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που τους προτείνουν άγνωστα άτομα ή υπάρχουν αναρτήσεις για αυτά στο διαδίκτυο.

5. Κατά τη διαδικασία αγοραπωλησιών μέσω διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, επιλέγοντας ασφαλείς τρόπους πληρωμής και παράδοσης των προϊόντων.

6. Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Share it