Θέση για το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ολοκλήρωση και τα αποτελέσματα των ελέγχων στο συνοικισμό του Δροσερού, πήρε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσης Καραδέδος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής . Επικροτώντας την ενέργεια του ΕΟΔΥ να λάβει 335 δείγματα από το Δροσερό ζήτησε να κάνει μαζικά τεστ σε αντίστοιχο ποσοστό και στην πόλη της Ξάνθης. Όπως σημείωσε τα συνολικά δείγματα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την πόλη είναι μόλις 120, σε πληθυσμό 65.000 κατοίκων.
«Αν εξαιρέσουμε την πρώτη περίοδο που υπήρξε με την ένταση, τους θανάτους και τα βαριά περιστατικά μπορώ να πω ότι πάμε σχετικά καλά.» δήλωσε ο κος Καραδέδος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημείωσε πως ο επιπολασμός στην περιοχή της Ξάνθης είναι αυξημένος κι αυτό δημιουργεί μια ανησυχία όπως και η επιλοίμωξη που έγινε στις δομές υγείας του Κέντρου Υγείας, σε ιδιώτες γιατρούς και στο νοσοκομείο. «Επίσης, μας αφήνει μια προίκα και μια ανησυχία. Αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω ότι είμαστε καλά.»
Σύμφωνα με τον κ. Καραδέδο οπωσδήποτε θα πρέπει τα μέτρα να συνεχίσουν να τηρούνται «παρότι φαίνεται ότι καταλαγιάζει το πράγμα και ότι ο ιός γενικά στη χώρα μας και στις Βόρειες Βαλκανικές χώρες φαίνεται να έχει ένα προφίλ καλοήθες σε σχέση με τις χώρες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε καθόλου και να τηρούμε πλήρως τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.»
Αναφερόμενος στην περίπτωση του Δροσερού τονίζει πως ήταν που έγιναν εκεί οι εξετάσεις. «Ζητούμε να γίνουν και στον αστικό ιστό, φαίνεται πως εκεί κινείται η λοίμωξη και ακτινωτά μεταφέρεται προς την ορεινή ζώνη και τα χωριά του κάμπου. Είναι αίτημα της πόλης να γίνουν περισσότερα τεστ σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. θέλουμε τεστ, τεστ, τεστ για να προστατευτούν και οι κάτοικοι, να μην φορτωθεί το Νοσοκομείο μας και οι δομές υγείας, να μην επηρεαστεί η παραγωγική διαδικασία της περιοχής γιατί η πόλη μας ήδη πληρώνει υψηλό τίμημα με τις επιχειρήσεις κλειστές και τους κατοίκους σε καραντίνα» ανέφερε.
Σε ερώτηση για την αναγκαιότητα που επιβάλει την πραγματοποίηση πολλών τεστ εξήγησε πως τα τεστ πρέπει να είναι συνεχή γιατί πρέπει να υπάρχει ένας συνεχής έλεγχος, υλοποιούμενος από άτομα τυχαία, «άτομα που τα βρίσκουμε γύρω – γύρω, από τους ανθρώπους που έχουν ένα κρούσμα κορονοϊού στη γειτονιά ή στην οικογένεια τους. Να παρακολουθούμε την πορεία, να ξέρουμε πως είναι ο επιπολασμός στην πόλη για να ακολουθούν και τα ανάλογα μέτρα με τον επιπολασμό και όχι με μορφές ιδεοληπτικές «οι Πομάκοι, οι γύφτοι ή οι Ρομά» ή οποιοσδήποτε άλλος κλάδος ή ομάδα που στοχοποιείται» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην τακτική των αρμοδίων κάνοντας λόγο για «παρεμβάσεις με περιορισμένο βλέμμα» μια τακτική, όπως είπε, « βλέποντας και κάνοντας». Και εξήγησε: « Είχαμε ένα κρούσμα στο Δροσερό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πήραμε 300 δείγματα από εκεί και ο Νομός ο υπόλοιπος έχει κάνει 120 τεστ .Μας προκαλεί ένα ερωτηματικό χωρίς να έχουμε απάντηση.»
Σύμφωνα με τον κ. Καραδέδο το Δροσερό μπορεί να γίνει «υγειονομική βόμβα» στο βαθμό που δεν θα υπάρχει μέριμνα να αρθούν τα μέτρα και να πάνε να εργαστούν οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εποχικές εργασίας, στους αγρούς. «Είναι μεροδούλι – μεροφάϊ. Πρέπει να επαναληφθούν τα τεστ σε μια εβδομάδα για να ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό φορτίο.» τόνισε σημειώνοντας για άλλη μια φορά: « Έχουμε ζητήσει από την αρχή η πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της με σοβαρότητα στην περιοχή και να κάνει παρεμβάσεις με επιστημονικά κριτήρια και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής τα οποία μπορούν να τεκμηριωθούν μόνο με τον συνεχή έλεγχο των κατοίκων της Ξάνθης.»
Πηγή: Μαρία Νικολάου, ert.gr