Του Θόδωρου Ορδουμποζάνη
Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι και εφέτος θα πραγματοποιηθεί στη πόλη μας ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας με την ονομασία «9th ΝΟΑ Regatta 2017».
Πρόκειται για μια διεθνή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που θα τελεστεί φέτος για 9η συνεχή χρονιά στις 24-28 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2016 συμμετείχαν πάνω από 100 σκάφη και πλέον των 300 ιστιοπλόων, προπονητών, συνοδών και παραγόντων του αθλήματος. Ίσως είναι η μεγαλύτερη αθλητική και όχι μόνο διοργάνωση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια συνεχώς στη περιφέρειά μας και η οποία έχει συμπεριληφθεί, λόγω της μεγάλης επιτυχίας της και της συμμετοχής αθλητών από 15 περίπου κράτη, στο διεθνές ιστιοπλοϊκό καλεντάρι.
Ως πολύ παλιό μέλος, αθλητής και επίτιμος Πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης είχα την τιμή να με προσκαλέσουν οι διοικούντες τον ΝΟΑ να παρακολουθήσω τους αγώνες αυτούς και να διαπιστώσω με πόσο μεράκι και κόπο, αλλά και μεγάλη αγωνία, τόσοι λίγοι άνθρωποι στον Ναυταθλητικό Όμιλο πετυχαίνουν να φέρουν με μεγάλη επιτυχία τέτοια αποτελέσματα αλλά και οφέλη στη πόλη. Και το λέω αυτό γιατί πολύ λίγοι θα γνωρίζουν ότι:
1. Η οργάνωση αυτή συμπεριλαμβάνεται κάθε χρόνιο στο διεθνές ιστιοπλοϊκό καλαντάρι.
2. Επιβλέπεται από την Παγκόσμια και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία η οποία και καθορίζει τις σχετικές επιτροπές διεξαγωγής τους (αγώνων, ενστάσεων κ.λ.π.) και οι αγώνες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς ιστιοπλοϊκούς κανονισμούς.
3. Την τελευταία χρονιά συμμετείχαν ιστιοπλόοι από 13 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής με 100 περίπου σκάφη, αντίστοιχους αθλητές, προπονητές, συνοδούς, γονείς, παράγοντες και φίλους του αθλήματος.
4. Οι αγώνες διαρκούν περίπου μία εβδομάδα και το οικονομικό όφελος της πόλης είναι πολύ μεγάλο.
5. Το πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος των αγώνων (αφίσες, κύπελλα, μετάλλια, σκάφη, βενζίνες, δεξιώσεις κ.λ.π.), επωμίζεται ο Ναυταθλητικός Όμιλος από το υστέρημά του με την συνδρομή κάποιων τοπικών χορηγιών.
6. Την προβολή της πόλης μέσω των αγώνων στον παγκόσμιο Ναυταθλητικό χώρο και όχι μόνο.
Σημειώνουμε ότι η πόλη μας διαθέτει έναν από τους καλύτερους στον κόσμο θαλάσσιο στίβο που απλώνεται κατά μήκος της πόλης. Δυστυχώς αυτοί που πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό δράση στην όλη διαδικασία της προβολής, διοργάνωσης και διεξαγωγής αυτής της δράσης, τυπική μόνο παρουσία έχουν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η οργάνωση έχει την δυνατότητα και να επιμηκυνθεί σε διάρκεια αλλά και να προσελκύσει πολλούς, ίσως και εκατοντάδες, άλλους ιστιοπλόους και άλλων τύπων σκαφών και από περισσότερες χώρες, που πέρα από τα οικονομικά οφέλη της τοπικής αγοράς, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων χορηγών να μπούνε στο παιχνίδι αυτό και των ΜΜΕ να προβάλουν την διοργάνωση και κατ΄ επέκταση την πόλη.
Από τότε που δημιουργήσαμε τον Ν.Ο.Α. (την Άνοιξη του 1964) στο παλιό ξύλινο στέγαστρο στην προβλήτα απέναντι από τον ΝΟΑ, όνειρο μας ήταν να δημιουργήσουμε σύγχρονες Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, να καθιερώσουμε τον Ναυταθλητισμό ως πρωταγωνιστικό άθλημα στη πόλη μας, να αναδείξουμε μεγάλους ιστιοπλόους, και να διεξάγουμε στη πόλη μας ιστιοπλοϊκούς αγώνες με διεθνή εμβέλεια.
Οι σύγχρονες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις (κόσμημα σήμερα στο λιμάνι) δημιουργηθήκανε με πάρα πολύ κόπο, (άσχετα αν τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του ΟΛΑ βρήκε την ευκαιρία να προσποριστεί το σύνολο των εσόδων από την εκμετάλλευση του κυλικείου και να τα στερήσει από τα παιδιά και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού), μεγάλοι αθλητές αναδείχθηκαν και συνεχίζουν αναδεικνύονται (Βαλκανιονίκες, πανελληνιονίκες, Πρωταθλητές Βορείου Ελλάδος κ.λ.π.), μεγάλοι Πανελλήνιοι Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες διεξήχθησαν κατ΄ επανάληψη και τελευταία καθιερώθηκαν και διεθνείς αγώνες. Ακόμη τελευταία λειτούργησε (και λειτουργεί) με μεγάλη επιτυχία και με πολύ έμπειρους εκπαιδευτές Σχολή Ανοιχτής Θαλάσσης, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει και τον άλλο μεγάλο στόχο, την διεξαγωγή ενός Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Ράλι Αιγαίου.
Αν οι τοπικοί παράγοντες αντιληφθούν τα οφέλη που μπορεί να προσποριστεί η τοπική κοινωνία από τέτοιες διοργανώσεις, και συμπαρασταθούν στην προσπάθεια του Ν.Ο.Α., πιστεύω ότι η πόλη μας θα πάψει να είναι μια άγνωστη κουκίδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη αλλά θα αποτελεί ένα περίφημο Ναυταθλητικό κέντρο γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Και θα κλείσω το άρθρο μου αυτό παραφράζοντας τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών το 480 π.χ. προς τους Αθηναίους: «Τα σύγχρονα σκάφη θα σώσουν την Αλεξανδρούπολη».