Μετά από τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με τη Διευθύντρια Π.Ε Ξάνθης για ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τη γνωστοποίηση πως έχουν καλυφθεί στο 99% τα κενά των σχολικών μονάδων, εντούτοις η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική, αναφέρει ανακοίνωση του Διδασκαλικού Συλλόγου.
Πιο συγκεκριμένα:
Αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των μορφωτικών κενών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα της πανδημίας με αξιοποίηση των πλεοναζουσών ωρών των ΠΕ70 για αντισταθμιστική αγωγή σε μαθητές που σε κάθε σχολείο χρειάζονται, δάσκαλοι καλούνται να γίνουν εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, θεατρολόγοι, εικαστικοί, κτλ. Άμεσα συνδεδεμένο με αυτό είναι και το ότι κανείς εκπαιδευτικός πανελλαδικά δεν έχει προσληφθεί για να καλυφθούν τα τμήματα υποδοχής (ΖΕΠ) – στην Ξάνθη σε 21 σχολεία.
Κατακερματίζεται έτσι το αυτονόητο δικαίωμα αυτών των μαθητών για την πλήρη στήριξή τους λόγω της σταδιακής πρόσληψης εκπαιδευτικών σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά κενά υπάρχουν σε μια σειρά σχολείων, αφού καλύπτονται από ΠΕ70 και όχι από εξειδικευμένο προσωπικό. Ενδεικτική είναι η κατάσταση με τις παράλληλες στηρίξεις στις οποίες για 55 έχουν προσληφθεί 33 εκπαιδευτικοί.
Για δεύτερη χρονιά τα Πειραματικά – Πρότυπα 17 ο Δημοτικό Σχολείο και 13 ο Νηπιαγωγείο λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με αναπληρωτές, συμβασιούχους εκπαιδευτικούς λες και το πείραμα είναι να δουν τις επιπτώσεις στους μαθητές της ετήσιας εναλλαγής διδακτικού προσωπικού. Μάλλον με το 30% των εκπαιδευτικών να είναι ήδη συμβασιούχοι – αναπληρωτές, αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, θέλουν να δουν πως θα είναι να λειτουργούν τα σχολεία μόνο με αναπληρωτές!!!
Ταυτόχρονα ενώ τη Δευτέρα χτυπάει το πρώτο κουδούνι σε μια σειρά σχολικές μονάδες με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εργασίες που έπρεπε να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι δεν έχουν γίνει και τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως πρέπει. (π.χ. τουαλέτες στο 9 ο και 13 ο Νηπιαγωγείο, «ενεργειακή αναβάθμιση» στα Δημοτικά Σχολεία Αβδήρων και Γενισέας), ενώ τα χρόνια κτηριακά προβλήματα των 1 ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, 9 ου – 18 ου και Δημοτικών και νηπιαγωγείου του Δροσερού παραμένουν, όπως και η στέγαση της 2χρονης προσχολικής αγωγής σε σύγχρονα κτήρια και όχι προκάτ.
Το Δ.Σ του Συλλόγου για την ανάδειξη των προβλημάτων θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στη 1:00 μμ στη Διεύθυνση Π.Ε. Ξάνθης.
Ζητούμε:
Τη συνέχιση των μόνιμων διορισμών
Την κάλυψη όλων των κενών σε μία φάση
Ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενο διδασκαλίας του και μόνο.
Νέες οργανικές θέσεις για ήλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, 1/20 και 1/15 για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο αντίστοιχα.
Εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Ανάρτηση των πινάκων των μορίων των τοποθετήσεων και όλων των υπηρεσιακών μεταβολών.
Να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για βελτίωση θέσης, ως βασικό δικαίωμα των εκπαιδευτικών.