Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Γίνε συνεργάτης

Search

Στα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ο Ντέμης Νικολαΐδης!

Σ’ αυτήν την κατηγορία κατατάσσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τον «Ντεμίνιο», έναν εκ των μεγαλύτερων επιθετικών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν δικό μας συμπέρασμα, αλλά γεγονός, καθώς η FIFA στο καθιερωμένο της κυριακάτικο  αφιέρωμα για τα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαίρου που έχουν γενέθλια μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί, τον συμπεριέλαβε στην λίστα, αναφέροντας μάλιστα στο μήνυμά της και τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.

Ο Ντέμης Νικολαϊδης γεννήθηκε στο Γκίσεν της Γερμανίας στις 17 Σεπτέμβρη πριν 45 χρόνια. Η λαμπρή πορεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα γνωστή. Απ’ τα πρώτα του του βήματα στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, έδειχνε πως θα καταφέρει να φτάσει ψηλά.

ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Στα 19 του χρόνια το καλοκαίρι του ’92 προβιβάζεται στην πρώτη ομάδα του Εθνικού και σημειώνει σε 30 αγώνες 7 γκολ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Ο Απόλλων Αθηνών είναι αυτός που κερδίζει την υπογραφή του, παρά τις δεύτερες σκέψεις που είχε ο νεαρός και φιλόδοξος Ντέμης. Δεύτερες σκέψεις που αποκάλυψε στην εκπομπή Legend Stories της NOVA πριν κάποια χρόνια:

ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Παίρνω τηλέφωνο τον πατέρα μου και του λέω: “Πήγα να υπογράψω συμβόλαιο στον Απόλλωνα αλλά δεν έχει χρήματα είναι μηδέν”. Και μου λέει ο πατέρας μου στο τηλέφωνο : “Υπέγραψε κι ας είναι μηδενικό το συμβόλαιο. Απλά φύγε από δω”. Και γύρισα κι έβαλα την υπογραφή μου”.

Τα τρομερά πράγματα που κάνει με τον Απόλλων Αθηνών αναγκάζουν τις μεγάλες ομάδες να ασχοληθούν μαζί του. Ο Ολυμπιακός δείχνει να είναι αυτός που θα τον αποκτήσει όμως η καρδιά του τον οδηγεί στην δική τουΑΕΚ το καλοκαίρι του 1995. Εκεί λατρεύεται και κάνει μία γενιά ανθρώπων να μεγαλώσει με τα κατορθώματα του. Στον Δικέφαλο γίνεται, είδωλο απ’ τους οπαδούς και δημιουργείται μια σχέση αμοιβαίας λατρείας.

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Στον τελικό κυπέλλου με τον Ιωνικό το 2000, ενώ το σκορ είναι 0-0 σημειώνει γκολ με το χέρι, το οποίο αρχικά κατοχυρώνει ο Δούρος, αλλά με μία κίνηση άξιας σεβασμού ο Νικολαΐδης παραδέχεται την παράβαση του, σηκώνοντας το χέρι ψηλά. Η Διεθνής Επιτροπή FairPlay της FIFA, τον βραβεύει δύο χρόνια αργότερα γι’ αυτήν την σπουδαία – και δυστυχώς σπάνια στα γήπεδα – ενέργεια.

demis

Δύο δεκαετίες σχεδόν αργότερα, και μετά με την υπόθεση Ψωμιάδη, ο Ντέμης ξενιτεύεται το καλοκαίρι του 2003 για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Και εκεί το ταλέντο του αναγνωρίζεται αμέσως, και καταφέρνει να σημειώσει 6 γκολ σε 22 συμμετοχές.

demis-atletco

Το κλείσιμο εκείνου του καλοκαιριού τον βρίσκει πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος μετά το έπος της Πορτογαλίας. Ο Ντέμης όμως δεν εξαργυρώνει τον άθλο μ’ ένα καλό συμβόλαιο, αλλά αναμειγνύεται διοικητικά με την ΑΕΚ, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ένωση, όταν κινδύνευε ακόμη και με υποβιβασμό.

proedros

Παραμένει σχεδόν μια πενταετία στον προεδρικό θώκο της ΑΕΚ και έπειτα αποφασίζει να παραιτηθεί, έναν χρόνο μετά το πρωτάθλημα 2007-08 και την υπόθεση Βάλνερ.

Η FIFA επέλεξε να ευχηθεί στον Ντέμη Νικολαΐδη αναφέροντας πως: βοήθησε την Ελλάδα σε έναν ανέλπιστο θρίαμβο στο euro 2004, αγωνιζόμενος σε 4 ματς. Ο χαρισματικός επιθετικός έγινε επαγγελματίας στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και αργότερα έλαμψε στον Απόλλων Αθηνών και την ΑΕΚ, με την οποία κέρδισε 3 κύπελλα Ελλάδος, 1 Σούπερ Καπ, και αναδείχθηκε 3 φορές καλύτερος ποδοσφαιριστής του ελληνικού πρωταθλήματος. Αναδείχθηκε πρώτη φορ τοπσκόρερ το 1999. Ο Νικολαϊδης είχε μία σύντομη αλλά επιτυχημένη περίοδο με την Ατλέτικο Μαδρίτης, πριν οι τραυματισμοί τον αναγκάσουν να σταματήσει την καριέρα του.

demis-wall

 

Share it