Σύσκεψη με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της δράσης πρόληψης και τον σχεδιασμό μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από την γειτονική Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε χθες μετά από πρόσκληση του αντι-περιφερειάρχη Ροδόπης, του κ. Νίκου Τσαλικίδη και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένας και πλέον μήνας από τότε που η Διεύθυνση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της πανώλης των χοίρων στην περιφέρεια Burgas της Βουλγαρίας και στην περιοχή της Φιλιππούπολης και της ανησυχητικής έξαρσης της επιζωοτίας σε αγριόχοιρους, όσο και σε οικόσιτους χοίρους στη γειτονική χώρα, η τάφρος απολύμανσης στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ακόμη δεν λειτουργεί.
«Μετά από πρόσκληση μου σε όλους τους αρμόδιους φορείς που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια συζητήσαμε το σημαντικό θέμα της αφρικανικής Πανώλης που ταλαιπωρεί τη γειτονική Βουλγαρία. Από ό,τι φαίνεται παίρνει τέτοιες διαστάσεις και πλησιάζει επικίνδυνα την περιφέρεια μας και τη χώρα» δήλωσε χθες το βράδυ ο κος Νίκος Τσαλικίδηςεπισημαίνοντας για μια ακόμη φορά πως είναι μια ζωονόσος η οποία δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους. «Δεν προσβάλλονται άνθρωποι παρά μόνο ζωικό κεφάλαιο και χοίροι, οι οποίοι μπορεί με διάφορους τρόπους να επεκτείνουν αυτή τη ζωονόσο στην υπόλοιπη χώρα.»
Αυτό που εξετάστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν το πώς μπορεί να αποτραπεί η εισχώρηση της ζωονόσου στην περιοχή. «Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Νομάρχη του Κίρτζαλι ενημερωθήκαμε για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα στη Βουλγαρία. Ήδη, στην περιοχή του Κίρτζαλι και του Μπουργκάς παίρνονται μέτρα μετά από οδηγίες και της ΕΕ. Στην περιοχή μας δεν έχει επισημανθεί κάτι ανησυχητικό παρά μόνο ένα κρούσμα στη Δράμα.» τόνισε ο κος Τσαλικίδης.
Παράλληλα, σημείωσε πως ζητήθηκε ήδη από την Εγνατία Οδό να δημιουργηθεί μια Τάφρος στο τελωνείο της Νυμφαίας, όπου θα γίνονται οι σχετικοί ψεκασμοί στα αυτοκίνητα που εισέρχονται στη χώρα μας από τη Βουλγαρική περιοχή. Σε ερώτηση γιατί καθυστέρησε η κατασκευή της; Ο κος αντιπεριφερειάρχης απάντησε « Η τάφρος είναι ένα πολύπλοκο θέμα, αφορά το Υπουργείο και την Εγνατία Οδό. Για να μπορέσει να γίνει θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες υποδομές σε νερό και σε ρεύμα. Μια τσιμεντένια τάφρος από όπου θα μπορεί να περνά το όχημα με ασφάλεια και να ψεκάζεται. Το υπουργείο το εντάσσει στα μέτρα που παίρνει για την προστασία από τη νόσο» για να σημειώσει ότι «Η περιφέρεια ενέταξε στον προϋπολογισμό της για τα επόμενα χρόνια 500.000 ευρώ για να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται ενταφιασμοί νεκρών ζώων για την προστασία από τέτοιου είδους νόσους.»
Μιλώντας για την πορεία της νόσου τόνισε πως είναι κάτι που εξελίσσεται. «Είμαστε σε συνεννόηση. Έχουμε πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται. Η διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει την ευθύνη της αντιμετώπισης. Σε περίπτωση δε εντοπισμού πεθαμένου ζώου δημιουργείται τάφρος και ενταφιάζεται άμεσα.» Εκτός ελέγχου δεν μένουν και τα τρόφιμα ή τα κρέατα που θα φαγωθούν από ανθρώπους, αλλά και οι ζωοτροφές που εισάγονται από την γειτονική χώρα, καθώς μπορούν να μεταφέρουν τη ζωονόσο. Αποφασίστηκε τα προσβεβλημένα κρέατα και οι ζωοτροφές θα οδηγούνται σε ενταφιασμό.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εντατικοποιείται η εφαρμογή μέτρων στη Ζώνη Αυξημένης Επιτήρησης στην περιοχή με: ι)επιτήρηση του χοιροτροφικού κεφαλαίου και μέτρα βιο-ασφάλειας ιι) ενημέρωση των χοιροτρόφων και των κυνηγών ιιι) συγκρότηση κλιμακίων ελέγχου και απολύμανσης στο συνοριακό σημείο της Νυμφαίας. iv) καταγραφή των οικόσιτων χοίρων.
Πηγή: Μαρία Νικολάου-ΕΡΑ Κομοτηνής Ert.gr