Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Γίνε συνεργάτης

Search

Ροδόπη- Ξάνθη: Επιμένουν οι αγρότες στη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου στη μάνικα

Χειμώνας «βαρύς» προβλέπεται για τους αγρότες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης μετά την «εκτίναξη» του καλλιεργητικού κόστους. Η προβλεπόμενη άνοδος στις τιμές πώλησης όλων των αγροτικών προϊόντων δεν στέκεται, όπως λένε, ικανή να τους δώσει τις απαραίτητες «ανάσες», να καλύψουν δηλαδή το καλλιεργητικό κόστος και να έχουν τη δυνατότητα να βγουν στα χωράφια τους την επόμενη περίοδο.

Ο διπλασιασμός των καλλιεργητικών εξόδων είχε ως αποτέλεσμα ήδη στα χωράφια της Ροδόπης και της Ξάνθης τόσο την μείωση της παραγόμενης ποσότητας, όσο και την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών «υπο-κατανάλωσης».

«Από τον περσινό χειμώνα ακόμη η αύξηση στο κόστος παραγωγή ήταν ορατή. Ακολούθησαν αυξήσεις στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στις μεταφορές, στη συσκευασία – τυποποίηση των προϊόντων», δηλώνουν αγρότες της περιοχής κι αναφέρουν ότι τα προϊόντα τους βγαίνουν ήδη με πολύ υψηλή τιμή στο ράφι από τη μια και σημειώνεται μειωμένη κατανάλωση από την άλλη.

Το τίμημα των αρνητικών αλλαγών στην παραγωγή καλούνται, για μια ακόμη φορά, να πληρώσουν καταναλωτές και κτηνοτρόφοι. «Είναι αλυσίδα που «ξεσπά» στον καταναλωτή και στον κτηνοτρόφο» δηλώνουν λίγο πριν την έναρξη της προσπάθειας συγκομιδής των προϊόντων τους, μετά τα σιτάρια, τα καλαμπόκια, οι ηλίανθοι, η σόγια, το βαμβάκι κ.α.

Όσον αφορά στα αιτήματα; Η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου στη μάνικα ( δηλαδή πετρέλαιο κίνησης μόνο για αγρότες) παραμένει κύριο αίτημα. «Είναι μικρή η βοήθεια που παίρνει ο αγρότης με το σύστημα επιστροφής φόρου κατανάλωσης που ισχύει τώρα», δηλώνουν. Και στέκονται με προβληματισμό στην υπό λίπανση των χωραφιών τους (λόγω κόστους των λιπασμάτων- διπλάσια η τιμή φέτος από την περσινή) που θα οδηγήσει, όπως προβλέπουν, τόσο σε μείωση της παραγωγής, όσο και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Πηγή: ΕΡΑ Κομοτηνής, ertnews.gr

Share it