Στο 19ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 29 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου συμμετείχε, ως ένας από τους τέσσερις αντιπροσώπους της ΕΛΜΕ Ροδόπης ο πρόεδρος της κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος συμμετείχε και στο πενταμελές προεδρείο του Συνεδρίου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκε μια σειρά από θέματα, όπως η νέα Γ΄ Λυκείου, το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής, ενώ το συνέδριο αφιέρωσε σημαντικό μέρος του στο θέμα του διορισμού των εκπαιδευτικών, το οποίο επηρεάζεται από την αλλαγή της κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
Κάθε σύνεδρος είχε δικαίωμα να μιλήσει για 10 λεπτά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θέματα τα οποία εισάχθηκαν στην ατζέντα του συνεδρίου.
«Ο διάλογος ήταν γόνιμος, ήταν ένα συνέδριο ήσυχο, παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν» σημείωσε, παρόλο που για ακόμα ένα συνέδριο κάθε παράταξη κατέβασε δικιά της πλατφόρμα για αποφάσεις και ψηφίσματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινή απόφαση, παρόλο που σε πολλά ζητήματα οι απόψεις συνέπιπταν.
Πάντως αναμένεται το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ που αναδείχθηκε από το Συνέδριο, να αιτηθεί άμεσα συνάντηση με το υπουργείο ώστε να μεταφέρει τις αποφάσεις και θέσεις της ΟΛΜΕ.
Τι θα γίνει με τους διορισμούς,όμως;
Ιδιαίτερα για το θέμα των διορισμών των αναπληρωτών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν αυτοί, έγινε εκτενής συζήτηση στο συνέδριο, με τις παρατάξεις να διαφωνούν για τα συγκεκριμένα θέματα, καθώς και αν θα γίνεται με ΑΣΕΠ ή με τη μοριοδότηση.
Επίσης,συζητήθηκε το θέμα της ειδικής αγωγής, μετά από την απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας μόνιμων διορισμών 4.500 ατόμων στην ειδική αγωγή, από τους οποίους οι 1.200 περίπου στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Όμως θεωρούν ότι τα κενά είναι περισσότερα, γιατί δεν εντάσσονται στις οργανικές τα τμήματα ένταξης στα σχολεία , ενώ οι υπάρχουσες οργανικές θέσεις των ΕΕΕΕΚ και άλλων ειδικών σχολείων είναι αυτές που συστήθηκαν σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσης της κάθε σχολικής μονάδας, όμως έκτοτε το μαθητικό δυναμικό έχει αυξηθεί.
Επιπλέον θίχθηκε το θέμα του νέου Λυκείου, το οποίο όμως είναι υπό αίρεση λόγω της αλλαγής ηγεσίας στο υπουργείο, ενώ ασχολήθηκαν και με τους μόνιμους διορισμούς καθηγητών τις επόμενες σχολικές χρονιές με τις αναμοριοδοτήσεις.
Αρκετά κωλύματα με τις αναμοριοδοτήσεις
Από τους αντιπροσώπους της Ροδόπης θίχτηκαν και θέματα που αφορούν την περιοχή μας, όπως το θέμα των νέων αναμοριοδοτήσεων των σχολικών μονάδων, όπου πολλά σχολεία, κυρίως περιφερειακά αλλά και στην πόλη της Κομοτηνής, θα τρωθούν, γιατί θα έχουν λιγότερες προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν περισσότερα τμήματα.
Έτσι επειδή υποβιβάστηκαν σε μόρια οι περισσότερες από τις σχολικές μονάδες, αυξήθηκε ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων, θα δούμε την υποστελέχωση σχολείων και τη δραστική μείωση των εγκρίσεων λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων.
Επίσης τέθηκε το θέμα των κοινών ειδικοτήτων όσον αφορά τους κλάδους που απασχολούνται και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή, και δεδομένου ότι τα λειτουργικά κενά της Α/βάθμιας και της Β/βάθμιας εκπαίδευσης είναι γνωστά πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προτείνοντας τα λειτουργικά κενά να αθροίζονται, ώστε η κάλυψή τους να γίνεται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τοποθέτηση αναπληρωτή εκπαιδευτικού και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.