Στο πλαίσιο του 80ου Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, διεξήχθησαν ο πανελλαδικός διαγωνισμός «Θαλής» και ο 10οςτοπικός διαγωνισμός «Καραθεοδωρή», το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και έλαβαν χώρα για τον νομό Ροδόπης, στο 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής. Μεγάλη ήταν η προσέλευση των μαθητών γυμνασίου και λυκείουστον προαύλιο χώρο του 3ου ΓΕΛ από όλο τον νομό, εξοπλισμένοι με στυλό, μολύβι και γεωμετρικά όργανα, για να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στα μαθηματικά πάνω σε απαιτητικά θέματα του διαγωνισμού και να καταφέρουν να αναδείξουν τους εαυτούς τους ανάμεσα στους καλύτερους που αγαπούν την επιστήμη των μαθηματικών.
Αναλυτικά, ο διαγωνισμός «Θαλής» είναι πανελλαδικός διαγωνισμός της Μαθηματικής Εταιρίας, για τους μαθητές από την Β’ γυμνασίου μέχρι την Γ’ λυκείου, ενώ ο διαγωνισμός «Καραθεοδωρή», απευθύνεται μόνο στους μαθητές Α’ γυμνασίου και διοργανώνεται τοπικά από το παράρτημα Ροδόπης, επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχος για την συγκεκριμένη τάξη σε πανελλαδικό επίπεδο, ο οποίος να είναι συνυφασμένος με τον «Θαλή».
«Σταθεροί οι συμμετέχοντες και οι επιτυχόντες πάνω σε θέματα αυξημένης δυσκολίας»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του παραρτήματος Ροδόπης της Μαθηματικής Εταιρίας, Νίκο Νικολαΐδη, «ο διαγωνισμός έχει μια σταθερή συμμετοχή ετησίως τα τελευταία 5 χρόνια, περί τα 100-150 άτομα. Επιπλέονπαρατηρείται και σταθερό ποσοστό επιτυχόντων, δίχωςκάποια δραματική μείωση ούτε στην συμμετοχή ούτε στους επιτυχόντες. Είναι σταθερά τα πράγματα και έτσι αναμένεται να συνεχίσουν. Έχουμε σταθερούς επιτυχόντες από την πρώτη φάση, τη φάση του «Θαλή» στα 20-25 άτομα σε ετήσια βάση». Επιπλέον σχετικά με την ύλη των εξεταζόμενων θεμάτων, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι η ύλη είναι ανάλογη με όσα έχουν διδαχτεί οι μαθητές, ωστόσοτα θέματα του διαγωνισμού είναι αισθητά αυξημένης δυσκολίας και ξεφεύγουν του σχολικού επιπέδου».
Η πορεία διάκρισης των ιδιοφυών της Μαθηματικής Εταιρίας
Εμβαθύνοντας στη διαδικασία διάκρισης των επιτυχόντων από τους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρίας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης ανέλυσε ότι «από το Θαλή έχουμε κάποιους μαθητές οι οποίοι διακρίνονται με ποσοστό 20% των συμμετεχόντων στην επόμενη φάση που είναι ο «Ευκλείδης». Από τον «Ευκλείδη» με την ίδια διαδικασία προκρίνεται περίπου ένα 20%, το οποίο διαγωνίζεται στην εθνική ολυμπιάδα, τον «Αρχιμήδη». Και από τον «Αρχιμήδη» έχουμε τους επιτυχόντες, οι οποίοι σχηματίζουν την εθνική ομάδα μαθηματικών, οι οποίοι πηγαίνουν και συμμετέχουν στην βαλκανιάδα και στη συνέχεια στην ολυμπιάδα».
«Συμμετοχικοί και όχι ανταγωνιστικοί οι διαγωνισμοί που ξεχωρίζουν όσους έχουν ιδιαίτερη έφεση στα μαθηματικά»
Εν κατακλείδι, «οι πανελλήνιοι διαγωνισμοί της Μαθηματικής Εταιρίας έχουν κεντρικό σκοπό να ξεχωρίσουν τους μαθητές οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη έφεση στα μαθηματικά», τοποθετήθηκε ο κ. Νικολαΐδης. «Έχουν κατά κύριο λόγο συμμετοχικό και όχι ανταγωνιστικό χαρακτήρα για να μπορέσουμε να δούμε, ποιοι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν και σε ποιους αρέσει περισσότερο η ενασχόληση με τα μαθηματικά και επιθυμούν να προχωρήσουν και να την εξελίξουν», σχολίασε κλείνοντας ο ίδιος.
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης