Πιο σφιχτοί είναι πλέον οι δεσμοί του Δήμου Κομοτηνής με τον Δήμο Μέσα Γειτονιάς της Κύπρου, μετά την επίσημη τελετή αδερφοποίησης που έγινε στην Κύπρο.
Η αδερφοποίηση έγινε παρουσία του Δημάρχου Δώρου Αντωνίου και των Δημοτικών αρχών του Δήμου της Κύπρου, καθώς και αντιπροσωπείας του Δήμου Κομοτηνής με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, επισημοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις στενές επαφές που είχαν οι δύο δήμοι εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.
Να θυμίσουμε πως ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς ήταν ο πρώτος Δήμος, που όταν ξεκίνησε η κρίση στη χώρα μας, χωρίς καμία θεσμική σχέση με το Δήμο Κομοτηνής και αίτημα από αυτόν, ευαισθητοποιήθηκε και έστειλε μια γενναία υλική βοήθεια.
Αυτής ακολούθησαν επισκέψεις τόσο από το Δήμαρχο όσο και από Δημοτικούς συμβούλους διάφορων παρατάξεων του Δήμου, αναπτύσσοντας μια σχέση επικοινωνίας, με εκατέρωθεν επισκέψεις.
Για αυτό και έγινε πρόταση από το Δήμο της Κύπρου για την αδερφοποίηση, την οποία αποδέχτηκε ο Δήμος Κομοτηνής.
Έτσι το κλιμάκιο ταξίδεψε στην Κύπρο, απολαμβάνοντας την κυπριακή φιλοξενία και κάνοντας πιο στενές τις σχέσεις των δύο Δήμων, με την υπογραφή και Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και Αδελφοποίησης.
Τι περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο Αδερφοποίησης
Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και Αδελφοποίησης, οι δύο Δήμοι αναλαμβάνουν να προωθήσουν ή υποστηρίξουν:
-Την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων, ο στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της πνευματικής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πληροφόρησης, των νέων τεχνολογιών και της ενημέρωση και άλλους.
-Την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων και ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο πόλεις με σκοπό την ανάπτυξη βαθύτερων δεσμών ανάμεσα στου δημότες των δύο πόλεων
-Την ανταλλαγή εμπειριών καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς της αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι το σύστημα διοίκησης, η επιμόρφωση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας, δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος, συντήρησης και ανάπτυξης χώρων πρασίνου, η από κοινού διεκδίκηση και αξιοποίηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα αθλητικής υποδομής, κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, ανάπτυξης δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού, κ.ά.
-Την ανταλλαγή επισκέψεων ομάδων πολιτών, θεσμικών φορέων ή εκπροσώπων συλλογικοτήτων των δύο πόλεων με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών και έξω από το στενό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων
Το Πρωτόκολλο δεν έχει περιορισμό χρονικής ισχύος και είναι δυνατό να τροποποιηθεί με τη συναίνεση και των δύο μερών.
Για την υλοποίηση και παρακολούθησή του θα δημιουργηθεί κοινή επιτροπή ανάμεσα στους δύο Δήμους, η οποία θα συντάσσει ετήσια έκθεση, που θα υποβάλλεται στις δημοτικές αρχές.
ΠΗΓΗ: Παρατηρητής της Θράκης