Δεύτερη δύσκολη νύχτα στην Αλεξανδρούπολη-Οχτώ πυροσβέστες στο νοσοκομείο-Θα φιλοξενήσει κατοίκους το ΤΑΑΕ Έβρου

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες και τα μποφόρ δίνουν για δεύτερη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο Αλεξανδρούπολης – Φερών η οποία κλείνει κατά διαστήματα. Κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων.

Όπως αναφέρει το ertnews.gr, επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.

Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα. Τα πιο επικίνδυνα φαίνεται να είναι αυτό που κινείται νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Δορίσκο όπως και αυτό από το Δωρικό προς Νίψα, που είναι κοντά σε κατοικίες. Το τρίτο μέτωπο μεταξύ των περιοχών Μαΐστρος και Αμφιτρίτη θεωρείται πλέον διαχειρίσιμο, αν και η φωτιά έφτασε στα 200 μέτρα από την Αμφιτρίτη. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στρατός , εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη στη Νιψα, το Δωρικό και τον Άβαντα προκειμένου να συγκρατήσουν τη φωτιά και να μην περάσει στη Βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι θα είναι μία δύσκολη νύχτα καθώς στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν γίνει κάρβουνο, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, η μεγάλη καταστροφή, όμως, έχει γίνει στις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Κόποι μιας ζωής έχουν γίνει στάχτη, λένε κάτοικοι στην ΕΡΤ.

Ύφεση παρουσιάζει το μέτωπο της φωτιάς στην Αμφιτρίτη καθώς τα εναέρια μέσα με συνεχείς ρίψεις νερού κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες που λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα είχαν φθάσει στα 200 μέτρα από το χωριό. Ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

Πλέον επιχειρούν :

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι τεσσάρων,
  • 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί σήμερα τέσσερα μηνύματα από το «112» με τελευταίο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

Συγκλονιστικές στιγμές στη Νίψα

Στη διαδρομή προς το χωριό μπορεί να αντικρίσει κάποιος το σκηνικό… βιβλικής καταστροφής, από την φωτιά να… καταπίνει τα πάντα στο πέρασμα της και να είναι ασταάτητη λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Όπως αναφέρει το evros-news.gr, οι κάτοικοι έδωσαν “μάχη για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αφού ούτε τα εναέρια μέσα, ούτε οι επίγειες πυροσβσεστικές δυνάμεις μπορούν να σταματήσουν την ανεξέλεκτη μανία της φωτιάς που οι θυελλώδεις άνεμοι την ενισχύουν σε τεράστιο βαθμό.

Μέσα στη Νίψα παντού φωτιές και καπνοί, ο κόσκος να τρέχει αλαφιασμένος ψάχνοντας έναν τρόπο να προστατεύσει το σπίτι του, σταματώντας με όποιον τρόπο μπορεί τις φλόγες.

Σε κάποιους ήρθαν… ενισχύσεις από συγχωριανούς τους οι οποίοι έφτασαν από την Αλεξανδρούπολη για να βοηθήσουν στην προσπάθεια να σωθεί το χωριό και οι περιουσίες των κατοίκων.

Θα φιλοξενήσει κατοίκους το ΤΑΑΕ Έβρου

Παράλληλα όπως αναφέρει το gnomionline.gr, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Ν. Έβρου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ενημέρωσε την Πολιτική Προστασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης ότι στο κτήριο που στεγάζονται τα γραφεία (πρώην ΚΕΓΕ) διαθέτει κλιματιζόμενο χώρο 400 τ.μ. περίπου, για τη φιλοξενία των κατοίκων των οικισμών που εκκενώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί.

” Συναισθανόμαστε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και όλων όσοι συμβάλλουν στην κατάσβεση της φωτιάς, στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, στις δύσκολες ώρες που περνούν και ευχόμαστε η φωτιά να τελειώσει σύντομα και να επιστρέψουν όλοι σώοι στα σπίτια τους.” σημειώνει σε ανακοινωση

Παραμένει κλειστεί η Εγνατία Οδός

Όπως αναφέρει το focusstonevro.gr, από τις 21:30 κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός και η κίνηση των οχημάτων γίνεται από την Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Φερών. Ωστόσο λόγω των τριών μετώπων και την συνεχή αναζωπύρωση, η αστυνομία προχωρά σε αναπροσαρμογή των μέτρων ως προς το οδικό δίκτυο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Share it