Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Γίνε συνεργάτης

Search

Αλεξανδρούπολη: Παραμένει ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο, ενίσχυση δυνάμεων από άλλες πόλεις της χώρας

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη για να συγκρατήσουν τις φλόγες, ωστόσο ένα δύσκολο πρωί ξημέρωσε στην περιοχή με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για καμένα σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα της Αλεξανδρούπολης. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πετούν και τα εναέρια μέσα τα οποία βρίσκονται πλέον στη μάχη της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό που μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, το κύριο μέτωπο βρίσκεται νότια του οικισμού Λουτρά καθώς και προς Αγνάντια. Σημείωσε επίσης ότι πιο δυτικά όπου υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια «είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα» και γι’ αυτό το λόγο έχει δοθεί στην κυκλοφορία και η νέα Εγνατία Οδός που είχε διακοπεί από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις ζημιές σε σπίτια και οχήματα τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα η καταγραφή των ζημιών, ενώ τόνισε ότι «δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθως κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά».

Άνεμοι έως οκτώ μποφόρ

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι άνεμοι πού πνέουν στην περιοχή έφτασαν και τα οκτώ μποφόρ κάποια στιγμή. Για το λόγο αυτό όλες οι δυνάμεις δίνουν μάχη για να σταματήσουν την πορεία της πυρκαγιάς. Εκτός από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες δίνουν μάχη με τις φλόγες με την συνδρομή μεγάλων δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
Στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να σταλούν άλλα δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

  • 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,
  • 1 PZL,
  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους

Εφιαλτικές ήταν οι στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι στα χωριά Λουτρό και Αγνάντια το βράδυ του Σαββάτου.

Κάτοικοι των τριγύρω χωριών από τα μέτωπα της φωτιάς κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους καθώς οι φλόγες βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ εκκενώθηκε και ένα ξενοδοχείο. Αδιάκοπες ήταν οι προσπάθειές τους για να σώσουν τα χωριά τους.

Share it