Search

Γιορτές Νεολαίας 2023: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, το πρόγραμμα για τις Γιορτές Νεολαίας 2023.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει:

Νεολαία! Το πολυτιμότερο κεφάλαιο της κοινότητας!

Εσείς, οι νέες και νέοι του τόπου μας με τη δημιουργικότητα και τη δροσερή σας ματιά δείχνετε τον «δρόμο»…

Σε σας είναι αφιερωμένος ο νεότερος πολιτιστικός θεσμός της Ξάνθης και από σας διαμορφώνεται.

Με τον ενθουσιασμό, την πηγαία φαντασία και την αστείρευτη δύναμή σας μετατρέπετε την Ξάνθη σε μια θεαματική σκηνή που θα φιλοξενήσει για άλλη μια χρονιά, την ευρηματικότητα, το ταλέντο και τον αυθορμητισμό σας -τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ηλικίας σας.

Με οδηγό την πολιτιστική έκφραση που αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της περιοχής μας, γίνεστε οι πρωταγωνιστές -επάνω και κάτω από τη σκηνή- και διοχετεύετε στην πόλη όλη τη δράση και την ενέργειά σας!

Ο Δήμος Ξάνθης και η δημοτική αρχή θα είναι πάντα αρωγοί και συμπαραστάτες των προσπαθειών σας, με δράσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές που προάγουν τον Πολιτισμό, ενισχύουν την άμιλλα και εμπεδώνουν τον σεβασμό.

Θέλω να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την εξαιρετική δουλειά που ετοίμασαν και μας παρουσιάζουν, αλλά και όλους τους συντελεστές που υποστηρίζουν με τη διοργάνωση, τον πρόεδρο Ηλία Ασκαρίδη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα στελέχη του Κέντρου Πολιτισμού και τους εργαζόμενους του Δήμου Ξάνθης, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας, που στηρίζουν την προσπάθεια της μαθητιώσας νεολαίας μας.

Η Ξάνθη, αυτός ο υπέροχος, ευλογημένος τόπος, που ξεχειλίζει από έκφραση και δημιουργικότητα, που ξεχωρίζει για την πολιτιστική δραστηριότητα και το αξιοσημείωτο ανθρώπινο δυναμικό της είναι έτοιμη να υποδεχτεί και φέτος τις Γιορτές Νεολαίας!

Να «αγκαλιάσει» όλες και όλους εσάς. Το ελπιδοφόρο μέλλον της.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης

Εμμανουήλ Χρ. Τσέπελης

Οι Γιορτές Νεολαίας επανέρχονται και μαζί με αυτές η νεολαία, παρουσιάζει το έργο της, της ανησυχίες, του προβληματισμούς, τις προτάσεις της. Νέοι και νέες με το δυναμισμό και τα όνειρα τους μας δείχνουν το δρόμο και εμείς στεκόμαστε αρωγοί και υποστηρικτές στην προσπάθεια αυτή. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ηλίας Ασκαρίδης

Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Μετά από μια μικρή παύση λόγω της πανδημίας, οι γιορτές νεολαίας είναι πάλι εδώ να αναδείξουν τη δημιουργικότητα, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό των νέων παιδιών. Οι γιορτές γίνονται το όχημα για να διαπεράσει η φαντασία των παιδιών τα στεγανά των σχολικών αιθουσών και να διαχυθεί στην ευρύτερη κοινωνία. Αποδεικνύουν  ότι  η παιδεία δεν αρκείται μόνο στην αδιαμφισβήτητη αξία της μόρφωσης αλλά είναι ένα «πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ΄ αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής» όπως είπε ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης. Η μαθητική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχει με ενθουσιασμό σ΄ αυτό τον καινοτόμο θεσμό, ταξιδεύοντάς μας μέσα από μουσικοθεατρικές παραστάσεις και δράσεις με την ενεργή συμβολή των εκπαιδευτικών. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο που αφουγκράζεται  τον παλμό της σύγχρονης κοινωνίας συνδυάζοντας γνώση και δράση με άξονες αναφοράς τις τέχνες, το τραγούδι, το θέατρο και τη μουσική.

Ευχόμαστε θερμά καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαιτέρως στα σχολεία μας και συγχαίρουμε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην στήριξη και την οργάνωση των γιορτών νεολαίας, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος του πολιτιστικού τοπίου της πόλης και  προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους νέους να εκφραστούν και να γιορτάσουν.

Με εκτίμηση,

Η Διευθύντρια Π.Ε. Ξάνθης

Δρ. Ευμορφία Στυλιανίδου

Γιορτές Νεολαίας 2023: ένας ακόμη θεσμός για την πόλη της Ξάνθης με πρωταγωνιστές τους μαθητές μας. Η διοργάνωση αυτή, ως πρόκληση και ευκαιρία μαζί, έχει σαν σκοπό να δώσει βήμα στα νιάτα μας για να εκφραστούν, να ψυχαγωγηθούν και να επικοινωνήσουν το όραμα και τις ιδέες τους. Δράσεις που εκπονούνται σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και αφορούν την τέχνη, τον πολιτισμό, την αειφορία, την ψυχική και σωματική υγεία παρουσιάζονται στο κοινό, σηματοδοτώντας έτσι το άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία.

Αφανείς ήρωες σε όλη αυτή την πολιτιστική δραστηριότητα είναι οι ακούραστοι και εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί μας. Αυτοί που αποδεικνύουν έμπρακτα για άλλη μια φορά ότι ο παιδαγωγικός και καθοδηγητικός τους ρόλος πηγάζει από την αγάπη για τους μαθητές τους, χωρίς να περιορίζεται στα στενά όρια του διδακτικού χρόνου ή της σχολικής αίθουσας.

Γεμάτοι περηφάνεια και χαρά λοιπόν για την εκπαιδευτική κοινότητα της Ξάνθης, επιβραβεύουμε την προσπάθεια και ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα.

Η Διευθύντρια ΔΔΕ Ξάνθης

Μάλαμα Σιδηροπούλου

Πέμπτη 11 Μαΐου

11:00

Πολυχώρος 2ου Γυμνασίου

Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία. Η προσφυγιά στη Θράκη. Μνήμες και Προβληματισμοί.

Το γενικό κλίμα συγκίνησης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορη τη σχολική μας μονάδα. Το προσφυγικό στοιχείο στη Θράκη μεγάλο. Βασικό μας στόχος είναι να διατηρήσουμε την εξαιρετική σχέση με την τοπική κοινωνία και να προβάλλουμε και με τη συνεργασία με ποικίλους τοπικούς φορείς όπως τον Δήμο, την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κ.ά. μνήμες της περιοχής μας που συνδέονται άμεσα με την χρονική εκείνη περίοδο δηλώνοντάς για άλλη μια φορά την εξωστρέφεια του σχολείου μας και διαχέοντας τις καλές πρακτικές μέσω ΜΜΕ αλλά και της συνεχής ενημέρωσης των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών-τριων μας. Συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Γ Τάξης Γυμνασίου με υπεύθυνες καθηγήτριες Έλενα Τάτσιου, Κυριακή Μυλωνά και Σοφία Σιδηροπούλου.

Σάββατο 13 Μαΐου

10:00

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Διαγωνισμός ρομποτικής

Το First Lego League έρχεται για μικρότερες ηλικίες και για πρώτη φορά στην Ξάνθη διοργανώνεται το First Lego League discover και explore. Οι μικροί μας φίλοι θα ετοιμάσουν τις δημιουργίες τους και θα μας τις παρουσιάσουν.

Οργάνωση: Xanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, εκπαιδευτικό κέντρο «Μεταγνώση» και «eduAct»

Δευτέρα 15 Μαΐου

10:00

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Χορευτική παράσταση «το ταξίδι της σταγόνας»

Οι μαθητές θα προσπαθήσουν να αποδώσουν με κινήσεις τον κύκλο του νερού. Μέσα από τα δικά τους μάτια και με τις δεξιότητες που έχουν αναπτύξει θα προσπαθήσουν να αποδώσουν την υδάτινη κίνηση, συνοδευόμενη με μουσική που έχουν επιλέξει.

Οργάνωση: ΕΕΕΕΚ Γενισέας

Τρίτη 16 Μαΐου

10:00

Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Ξάνθης

Βουλή των Εφήβων – αφοπλίζοντας τη βία

H συγκεκριμένη εκδήλωση αφορά την παρουσίαση του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» που εκπόνησε κατά το σχολικό έτος 2022-23 ομάδα μαθητών της Α’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με επιβλέποντες καθηγητές τους Κωνσταντίνο Χίζαρη (ΠΕ79.01) και Μαρία Οικονομίδου (ΠΕ80)

Οργάνωση: Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Τετάρτη 17 Μαΐου

10:00

Πλατεία Δημοκρατίας

Μαγειρεύουμε παραδοσιακά

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης με συντονίστριες την κ. Βάγια Σιαρναφέρη, ΠΕ11, και την κ. Ζωή Μοσχίδου, ΠΕ83, μαθαίνουν και μαγειρεύουν τα παραδοσιακά μας φαγητά και γλυκά! Ελάτε να σας φιλέψουμε.

Οργάνωση: 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης

10:00

Πλατεία Δημοκρατίας

Χορεύουμε παραδοσιακά

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης με συντονίστριες την κ. Μαρία Τονονίδου, ΠΕ02 και την κ. Βάγια Σιαρναφέρη, ΠΕ11, μαθαίνουν και χορεύουν τους χορούς του τόπου μας τιμώντας την παράδοση! Ελάτε να χορέψουμε!

Οργάνωση: 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης

10:00

Πλατεία Δημοκρατίας

Α) Δημιουργούμε τη δική μας αγροτική επιχείρηση. Κατασκευάζουμε το πρώτο αυτόνομο θερμοκήπιο του σχολείου μας.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο παράγεται ενέργεια, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται μέσω οικονομικών δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, όπως ήδη φαίνεται, ο φυσικός πλούτος απειλείται ολοκληρωτικά. Σκοπός του προγράμματος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της δημιουργίας μιας εικονικής επιχείρησης, την οποία οι ίδιοι δημιούργησαν και διαχειρίστηκαν. Επιπλέον, εντόπισαν τη ζωτικής σημασία σχέση μεταξύ της επαφής με τη φύση και της προσωπικής υγείας, σωματικής και ψυχικής.

Β) Φύση και χημεία στην υπηρεσία της υγείας και της ομορφιάς

Γνωριμία των μαθητών με βότανα της φύσης και με τις ιδιότητές τους, αναζήτηση και διαδικασία συγκομιδής βοτάνων. Οι μαθητές αφού συνειδητοποίησαν την αξία των φυσικών προϊόντων τόσο στην υγεία όσο και στην ομορφιά, κατανόησαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και εκπαιδεύτηκαν στη διαδικασία εκχύλισης αυτών και στην παραγωγή κηραλοιφής. Τελικά χρησιμοποίησαν φυσικά προϊόντα για θεραπευτική και καλλυντική χρήση.

Γ) Προστατεύω το περιβάλλον. Αλλαγή συνηθειών στη χρήση πόρων και ενέργειας

Η κλιματική αλλαγή έχει εμφανή αποτελέσματα στην καθημερινή μας ζωή, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, επιτακτική. Αρχικά, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με εικόνες, κείμενα και παραδείγματα κλιματικής αλλαγής ώστε να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα, το οποίο αφορά το πρόγραμμα. Θεωρήθηκε απαραίτητη η γνωριμία με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και με εφαρμογή αυτών στην καθημερινότητά μας, ιδιαίτερα στις μέρες μας που τόσος λόγος γίνεται για τις πηγές ενέργειας και πώς χρησιμοποιούνται. Μέσα από την έρευνα, την παρατήρηση αλλά και την κατασκευή, οι μαθητές συνειδητοποιούν και βιωματικά την αναγκαιότητα της χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Οργάνωση: 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης

10:00

Πλατεία Δημοκρατίας

Παρουσίαση της εικονικής επιχείρησης «ΤΟΝΙRΟΜΕ»

Η ΤΟΝΙRΟΜΕ δημιουργήθηκε με βάση την επιθυμία μας να ενεργούμε με υπευθυνότητα απέναντι στους ανθρώπους και τον πλανήτη να αναπτύξουμε μια αίσθηση ηθικής ακεραιότητας στην παραγωγή ειδών για ζώα. Δημιουργούμε προϊόντα για ζώα που ενσωματώνουν πρώτες ύλες αποκλειστικά από επαναχρησιμοποιούμενα υφάσματα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας.

Οργάνωση: 1ο Λύκειο Ξάνθης

10:00

Πλατεία Δημοκρατίας

Η Εικονική μας Επιχείρηση «Τα κράνα του Βουνού».

Μια ομάδα μαθητών της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Σμίνθης, στην ορεινή Ξάνθη, αποφάσισαν τον Οκτώβριο του 2022 να φτιάξουν την δική τους εικονική επιχείρηση με τίτλο «Τα κράνα του Βουνού». Το όνομα το διαλέξαμε, επειδή ο καρπός κράνο φύεται αποκλειστικά σε ορεινές περιοχές και είναι χαρακτηριστικό της περιοχής μας.

Παράγουμε:

α) χυμό από κράνα σε 3 τύπους: Σκέτο φυσικό, Με στέβια, Με κυδώνι & στέβια και,

β) λικέρ κράνα.

Στο πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης, το οποίο αναπτύσσεται με άξονα μια ομαδική βιωματική δραστηριότητα, οι μαθητές/τριες δημιουργούν μια «εικονική» (δηλ. μη νομικά συσταθείσα) επιχείρηση, κατανοώντας όλα τα στάδια της δημιουργίας, λειτουργίας και ρευστοποίησής της. Οι μαθητές διαμοιράζουν και αναλαμβάνουν ρόλους για να σχεδιάσουν και να παράγουν ένα προϊόν που ανταποκρίνεται σε διαπιστωμένες κοινωνικές ανάγκες, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και διακρίνονται από καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Οργάνωση: Γυμνάσιο Σμίνθης

10:00

Πλατεία Δημοκρατίας

Α) Κόκκινη  κάρτα στη βία

Οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τις επιπτώσεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στην ψυχική υγεία των εμπλεκομένων μαθητών.

Β) Ανακύκλωση, ένα δώρο για τον πλανήτη μας.

Οι μαθητές ενημερώνονται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και για την αξίας της ανακύκλωσης.

Γ) Φωτογραφίζοντας την Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Οι μαθητές ενημερώνονται για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

Οργάνωση: Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης

10:00

Πλατεία Δημοκρατίας

Έκθεση φωτογραφίας: Ο τόπος μας μέσα από τα δικά μας μάτια

Τα όμορφα χωριά μας στα βόρεια του νομού Ξάνθης, με κέντρο τη Σταυρούπολη, αποτελούν το σπίτι μας, τον τόπο που ζούμε, αναπνέουμε κι ονειρευόμαστε… Θέλοντας να σας μεταφέρουμε την καθημερινότητά μας, γεμίζουμε την Ξάνθη με εικόνες.

Οργάνωση: Γυμνάσιο Λ.Τ. Σταυρούπολης

Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Μαΐου

10:00 – 13:00

Φουαγιέ Δημοτικού Αμφιθέατρου Ξάνθης

Εικαστική έκθεση – κατασκευές «η καθημερινή ζωή της Ξάνθης του 19ου μέχρι τα πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα»

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέσα από εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/τριών τον λαϊκό πολιτισμό, τα εργαλεία, τα σκεύη της αγροτικής και αστικής ζωής, καθώς και την αρχιτεκτονική των σπιτιών της Π. Πόλης της Ξάνθης κατά τον 19ο αι. και αρχών 20ο αι. Δεύτερη θεματική των εικαστικών δημιουργιών θα είναι «Τα ανθρώπινα Δικαιώματα και οι διάφορες μορφές Βίας» (ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ). Τρίτη θεματική θα είναι εικαστικές δημιουργίες και κατασκευές σχετικά με τη σχεδία του Οδυσσέα ως συμβολισμός της επίτευξης του Νόστου του.

Οργάνωση: Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

Παρασκευή 26 Μαΐου

11:00 και στις 20:00

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Θεατρική παράσταση «Χωρίς αλάτι»

Πρόκειται για την δραματοποίηση του κλασικού παραμυθιού «Ο Βασιλιάς και το αλάτι», στο οποίο ο βασιλιάς καλεί τις κόρες του και τις ρωτάει πόσο τον αγαπούν, για να λάβει απάντηση από μικρότερη, σαν το αλάτι, γεγονός το οποίο θεωρεί προσβλητικό μιας και το αλάτι βρίσκεται παντού. Όπως όμως αντιλαμβάνεται στο τέλος όταν στερηθεί και αυτός το αλάτι, οι αξίες της ζωής βρίσκονται στα μικρά και ασήμαντα, εκ πρώτης όψεως, πράγματα που όμως είναι και αυτά που δίνουν γεύση και αποτελούν την χαρά της ζωής.

Οργάνωση: E2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

12:00

Αύλειος χώρος του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης

Μαγειρεύουμε παραδοσιακά

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης με συντονίστριες την κ. Βάγια Σιαρναφέρη, ΠΕ11, και την κ. Ζωή Μοσχίδου, ΠΕ83, μαθαίνουν και μαγειρεύουν τα παραδοσιακά μας φαγητά και γλυκά! Ελάτε να σας φιλέψουμε.

Οργάνωση: 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης

12:00

Αύλειος χώρος του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης

Χορεύουμε παραδοσιακά

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης με συντονίστριες την κ. Μαρία Τονονίδου, ΠΕ02 και την κ. Βάγια Σιαρναφέρη, ΠΕ11, μαθαίνουν και χορεύουν τους χορούς του τόπου μας τιμώντας την παράδοση! Ελάτε να χορέψουμε!

Οργάνωση: 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Σάββατο 27 Μαΐου

09:00 -14:00

Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, (Κ. Μπένη και Βλαχοπούλου, άνωθεν Δημ. πάρκινγκ)

Εορτή Αιμοδότη, εθελοντική αιμοδοσία.  

10:00 Πλατεία Διοικητηρίου

Εορτή Αιμοδότη, «Τα παιδιά ζωγραφίζουν»

Έκθεση ζωγραφικής από 60 μαθητές δημοτικών σχολείων στην κεντρική πλατεία Ξάνθης με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία.

Δευτέρα 29 Μαΐου

19:00

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Δραματοποιημένη αφήγηση «Παίζοντας θέατρο με τους ήρωες των βιβλίων μας» :τεχνικές δραματοποιημένης αφήγησης των κειμένων της Α’ Γυμνασίου.

Με βιωματικό και διαθεματικό τρόπο, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου, συνδέονται με τα κείμενα της λογοτεχνίας. Ζωντανεύοντας τους ήρωες των κειμένων συνομιλούν μαζί τους, σε μια απόπειρα να μας παρουσιάσουν το ταξίδι τους στον κόσμο των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. (βιβλίο Α΄ Γυμνασίου).

Οργάνωση: Γυμνάσιο Πολυσίτου

Πέμπτη 1 Ιουνίου

09:00 – 14:00

Φουαγιέ Δημοτικού Αμφιθέατρου Ξάνθης

Έκθεση φιγούρων καραγκιόζη του Χρήστου Κηπουρού.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου

Τρίτη 6 Ιουνίου

09:00 – 13:00

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Ημέρα περιβάλλοντος: «Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κι εγώ τη φύσι λίγο…» Κ. Καβάφης

Μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης θα γνωρίσουν πολύτιμα οικοσυστήματα της περιοχής μας και θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

Οργάνωση: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας.

Τετάρτη 7 Ιουνίου

18:30

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Θεατρική παράσταση «το μαγικό τηλεκοντρόλ»

Στην αρχή το είχαν οι δάσκαλοι. Μετά πέρασε στα χέρια των παιδιών. Ήταν ένα τηλεχειριστήριο, όπως αυτό του κλιματιστικού ή της τηλεόρασης. Ή τουλάχιστον έτσι έμοιαζε. Διότι το συγκεκριμένο τηλεχειριστήριο δεν έχει καμία σχέση με τα τηλεκοντρόλ που ξέρουμε. Η λειτουργία του ξεπερνά τα σύνορα της φαντασίας και όποιος το αποκτά, έχει και τον έλεγχο της κατάστασης. Ποιος θα κερδίσει, λοιπόν; Οι δάσκαλοι ή οι μαθητές;  Ή μήπως κανείς;

Αν είστε περίεργοι, να μάθετε τη συνέχεια, σας περιμένουμε…

Ο δάσκαλος και οι μαθητές του ΣΤ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης… και όχι μόνο…

Οργάνωση: 12ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, Τμήμα ΣΤ1

Παρασκευή 9 Ιουνίου

20:00

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Μουσικοθεατρική παράσταση «Αφιέρωμα στη Μικρασία»

Στης Μικρασίας τα χνάρια… θα βαδίσουμε δάσκαλοι, μαθητές, γονείς και φίλοι να ψηλαφήσουμε τις ρίζες μας, να βιώσουμε την ιστορία μας, να αδράξουμε   το θησαυρό της ανατολής και να νιώσουμε τι είχαμε τι χάσαμε και τι μας πρέπει!!!

Τούτην την εφέστια γλυκιά ζωή που θεμελιώθηκε πάνω στο εύκρατο κλίμα της ιωνικής γης, της καππαδόκικης, της ποντιακής σε όλη τη μακραίωνη παρουσία του μικρασιάτικου ελληνισμού θα αναπολήσουμε, θα θυμηθούμε και θα νιώσουμε περήφανοι!!!

Η σκηνή θα πλημμυρίσει από παιδικές φωνές που θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα απαγγείλουν, θα αναγνώσουν μαργαριτάρια μικρασιατών λογοτεχνών και ποιητών και θα υποκριθούν ως λιλιπούτειοι ηθοποιοί μικρασιάτικους χαρακτήρες της πεζογραφίας!!!

Οργάνωση: 11ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

e-mail: [email protected]

τηλ. 2541073640, 2541072554

www.cultureofxanthi.gr

Share it