Search

Νίκος Σαμαράς: 10 χρόνια χωρίς τον “αετό” του ελληνικού βόλεϊ… (+video)

Δέκα χρόνια χωρίς το Νίκο Σαμαρά συμπληρώνονται σήμερα.

Ήταν το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου 2013 όταν η τραγική είδηση για το θάνατο του αγαπημένου «Σαμ» έπεσε σαν κεραυνός στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Νικόλας «πέταξε» νωρίς για τα γήπεδα των αγγέλων, ωστόσο το έργο που δημιούργησε θα παραμείνει για πάντα ανεξίτηλο. Το σύμβολο της Ορεστιάδας και του ελληνικού βόλεϊ πέρασε στην ιστορία και έγινε «θρύλος».

Ποιος ήταν ο Νίκος Σαμαράς

Γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1970 στη Στουτγκάρδη. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της Ορεστιάδας, την οποία ανέδειξε σε μία από τις κορυφαίες της χώρας μας τη δεκαετία του ’90. Με την ακριτική ομάδα, μάλιστα, έφτασε στη δεύτερη θέση του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας (νυν Challenge Cup) το 1995, χάνοντας στον τελικό από την πανίσχυρη Παλαβόλο Πάρμα με 3-0 σετ.

Το 1998 άφησε την Ορεστιάδα για την ιταλική Φαλκονάρα. Επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα στην Ελλάδα για να αγωνισθεί στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2000. Το καλοκαίρι του 2000 πήρε μετεγγραφή για τον Παναθηναϊκό, στον οποίο έμεινε έως το 2002. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, την ισπανική Σεβίλλη, την τουρκική Φενερμπαχτσέ, την ελβετική Σενουά, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης κι έκλεισε την καριέρα του στον Μίλωνα, σε ηλικία 42 ετών. Υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας πετοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στα πρωταθλήματα πέντε χωρών.

Με την Εθνική Ελλάδας των ανδρών αγωνίσθηκε 263 φορές (12ος στη σχετική λίστα της ΕΟΠΕ) και το 1994 κατέκτησε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που έγινε στην Ελλάδα. Υπήρξε και 160 διεθνής με την Εθνική Εφήβων, με την οποία κατέκτησε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1989.

Ο Νίκος Σαμαράς ήταν πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το τελευταίο διάστημα της ζωής του ζούσε στη Λήμνο, όπου εκτελούσε χρέη προπονητή-παίκτη στη νεοσύστατη ομάδα του νησιού. Τον Δεκέμβριο του 2012 στο παιχνίδι Κυπέλλου Μακεδονικός – Λήμνος, στο οποίο μάλιστα αγωνίστηκε, τιμήθηκε από τη διοίκηση του Μακεδονικού για την τεράστια προσφορά του στο ελληνικό βόλεϊ.

Ο Νίκος Σαμαράς απεβίωσε το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου 2013 σε ηλικία 42 ετών από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, κατά τη μεταφορά του στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Νωρίτερα βρισκόταν σε σπίτι φίλων του, όταν ένιωσε έντονο πονοκέφαλο και λιποθύμησε. Ήταν παντρεμένος με την Έλενα και είχε ένα γιο, τον 5χρονο τότε Στράτο.

Ο ΑΟ Ορεστιάδας δημιούργησε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα το 2021, το οποίο μπορείτε να θυμηθείτε πατώντας ΕΔΩ.

Παρακάτω δείτε και το βίντεο μουσικό αφιέρωμα που είχαν φτιάξει πέρυσι τα κανάλια Novasports:

 

 

Share it