Search

Στις κορυφαίες αθλητικές σχολές παγκοσμίως το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ!

Στην ειδική κατάταξη με τις κορυφαίες αθλητικές σχολές και τα Τμήματα αθλητικών σπουδών Πανεπιστημίων παγκοσμίως μπήκαν για το 2022 τέσσερα Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ελληνικών Πανεπιστημίων μεταξύ των 300 κορυφαίων Τμημάτων αυτού του Τομέα, μεταξύ αυτών και το ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατετάγη στις 101-150 και στην 1η θέση στην Ελλάδα, το αντίστοιχο Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο επίσης βρίσκεται στις θέσεις 151-200 παγκοσμίως και στη 2η θέση στην Ελλάδα, τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία μαζί με Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, βρίσκονται στις θέσεις 201-300 παγκοσμίως και στην 3η θέση στην Ελλάδα. Μεταξύ των κορυφαίων 300  στον κατάλογο του 2022, 15 εξ αυτών είναι αμιγώς αθλητικά πανεπιστήμια και 285 είναι πανεπιστήμια με Τμήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Επιπροσθέτως 42 πανεπιστήμια από το top -300 έχουν περισσότερα από ένα Τμήματα ή μονάδες που σχετίζονται με τον αθλητισμό.  Στην πρώτη θέση ανέβηκε σε σχέση με την κατάταξη του 2020 το Πανεπιστήμιο Deakin από την Αυστραλία, στη 2η θέση παραμένει η Νορβηγική Σχολή Φυσικής Αγωγής ενώ ακολουθεί το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης από τη Δανία. Στο top 10 συναντάμε συνολικά 7 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια με δύο εξ αυτών από τη Νορβηγία, δύο από τη Δανία, και ένα από την Ιταλία, την Ολλανδία και την Μεγάλη Βρετανία . Το top 10 συμπληρώνουν τρία Πανεπιστήμια από την  Αυστραλία. Απουσιάζουν τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια όπου πρώτο εξ αυτών το συναντάμε στην 27η θέση (Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις).

Πώς βαθμολογούνται τα τμήματα

Τα 300 κορυφαία πανεπιστήμια της συγκεκριμένης κατάταξης βαθμολογήθηκαν με βάση τρία κριτήρια και πέντε δείκτες, που αξιολογούν αποκλειστικά την ακαδημαϊκή και ερευνητική επίδοση τους:

  • Το κριτήριο «Ερευνητική Παραγωγή»  με συνολικό συντελεστή βαρύτητας 40% και περιλαμβάνει δύο δείκτες: (α) Το δείκτη «Αριθμός Άρθρων στη βάση Web of Science»  (PUB), για την περίοδο 2017-2021, ο οποίος αφορά τα συνολικά άρθρα και δημοσιεύσεις  της Σχολής (20%) και (β) το δείκτη «Συνολικού Αριθμού Ετεροαναφορών» (CIT) από τα συγκεκριμένα άρθρα και δημοσιεύσεις της Σχολής Αθλητικών Σπουδών (20%).
  • Το κριτήριο «Ποιότητα της Έρευνας» με συνολικό συντελεστή βαρύτητας 50% και περιλαμβάνει δύο δείκτες: (α) Το δείκτη «Ετεροαναφορές ανά άρθρο» (CPP), δηλαδή ένα μέσο όρο του πόσες φορές ένα άρθρο της Σχολής αναφέρεται σε άλλες δημοσιεύσεις (25%) και β) ο «Αριθμός Άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στο 25% των σημαντικότερων ερευνητικών περιοδικών» (TOP) (25%).
  • Το κριτήριο «Διεθνή Συνεργασία» (IC) με συνολικό συντελεστή βαρύτητας 10% και περιλαμβάνει το δείκτη «Ποσοστό άρθρων με διεθνή συνεργασία στο σύνολο των άρθρων».

Πηγή: gnomionline.gr

Share it