Search

Η απάντηση του Δήμου Ξάνθης για το κολυμβητήριο με “επίθεση” στον Κ.Ο. Ξάνθης!

“Ο Εθελοντισμός, ο Αθλητισμός και η Αμετροέπεια” ονομάζεται η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ξάνθης απαντώντας στον Κολυμβητικό Όμιλο Ξάνθης για τη διακοπή λειτουργίας του κολυμβητηρίου και την ανακοίνωσε που είχε βγάλει κατά του Δήμου ο ξανθιώτικος σύλλογος(θυμηθείτε ΕΔΩ)

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Ξάνθης αναφέρει:

«Με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση» (να, που συμφωνούμε και σε κάτι…) παρακολουθήσαμε την άστοχη και άτοπη ανακοίνωση του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης, σχετικά με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν:

Είναι σίγουρο ότι ο Κολυμβητικός Όμιλος δεν ενημερώθηκε από τον Τύπο αλλά ηλεκτρονικά από την αρμόδια υπηρεσία με το αρ. πρωτ.30718/12.12.2022 έγγραφό της.

Είναι σίγουρο επίσης ότι δεν ένιωσε έκπληξη για τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του Κολυμβητηρίου εντός των διακοπών των Χριστουγέννων. Πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού καθημερινά μέσω των εκπροσώπων του, ρωτούσε να μάθει τη χρονική περίοδο κατά την οποία το κολυμβητήριο θα παρέμενε κλειστό κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ενδεχομένως να είχε κατά νου ότι το κολυμβητήριο ενώ θα παρέμεινε κλειστό για το κοινό και τους μαθητές λόγω εργασιών συντήρησης, θα λειτουργούσε για τον ΚΟΞ προκειμένου να χρησιμοποιήσει και δύο κολυμβητικούς διαδρόμους επιπλέον των τριών που έχει σήμερα στη διάθεσή του, στο όνομα βέβαια της εντατικής προετοιμασίας των αθλητών του για το Χειμερινό Πρωτάθλημα Κολύμβησης του Φεβρουαρίου.

Είναι σίγουρο επίσης ότι η οικονομική υπηρεσία ενεργοποιήθηκε άμεσα (μετά την επίσημη ανακοίνωση προσωρινής διακοπής) για την εφαρμογή του άρθρου 6 των ιδιωτικών συμφωνητικών χρήσης σύμφωνα με το οποίο: «Σε περίπτωση μη λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου αποκλειστικά λόγω συντήρησης ή ανωτέρας βίας, η χρέωση θα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες χρήσης των κολυμβητικών διαδρομών και το ποσό πληρωμής θα οριστικοποιείται πριν την καταβολή του, με το Τμήμα Ταμείου του Δήμου».

Προς γνώση όλων, οι σύλλογοι ενημερώθηκαν ηλεκτρονικά για τον τρόπο χρέωσης του Ιανουαρίου 2023 με το αρ. πρωτ.31306 /13.12.22 έγγραφό της.

Είναι επίσης, σίγουρο, ότι υπερβολική προσέλευση, στο Κολυμβητήριο -πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου- δημιουργεί αναγκαστικά «συγκεκριμένες» συνθήκες. Για τη μακροζωία του, αλλά και την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη λειτουργία του, η συντήρηση των δημοσίων κολυμβητικών δεξαμενών μας θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προφανώς και δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου αν το κολυμβητήριο κλείσει 4 εργάσιμες ημέρες το Δεκέμβριο και 4 εργάσιμες ημέρες τον Ιανουάριο. Γιατί περί αυτού πρόκειται, 8 εργάσιμες ημέρες προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες και να συντηρηθούν οι χώροι του.

Κατά τα άλλα, ίσως αποτελεί «καινοτομία», το γεγονός ότι ένας αθλητικός τοπικός σύλλογος, μια ομάδα, δηλαδή, πολιτών που ηθελημένα παρέχει υπηρεσίες, ανιδιοτελώς, με στόχο τη συμμετοχή στον κοινό στόχο: τη βελτίωση (εν προκειμένω) των αθλητικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας, καταφέρεται με τέτοιον τρόπο, απέναντι σε μια δημοτική αρχή, «σπάζοντας» κυνικά τον όρο «συνεργασία» -σχέση που διέπει Δήμο και εθελοντικές ομάδες, όπως και κάθε κοινωνική ομάδα εντός της κοινότητας.

Ο Όμιλος θέλει να λειτουργεί, ως ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ…

Δε θέλει να αντιληφθεί ότι το Κολυμβητήριο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, των μαθητών, των ΑΜΕΑ και των μελών φυσικά αθλητικών συλλόγων ούτε να κατανοήσει ότι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου (άδεια δεξαμενών δημοσίας χρήσεως) είναι ο Δήμος Ξάνθης, με αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείρισή του, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων (αρ. 85/2014 απόφαση Δ.Σ), το Τμήμα Αθλητισμού της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Αθλητισμού, Παιδείας, Πολιτισμού.

Το ύφος της ανακοίνωσης αλλά και η επιλογή λέξεων και φράσεων αποδεικνύουν ότι έχει… χάσει τον προσανατολισμό του και επιχειρεί να ασκήσει αυτόνομη εξουσία, κάνοντας αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή.

Δε θα τους ακολουθήσουμε σε αυτήν την κατρακύλα. Τους αφήνουμε στη διάθεση των συνδημοτών -ιδιαίτερα των γονιών- καθώς βρισκόμαστε όλοι θεατές μιας άχαρης περίπτωσης, όπου ο εθελοντισμός, αλλά και ο αθλητισμός γίνονται «όχημα» για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών ή την… κάλυψη «οφειλών προς τρίτους» -εξωγενείς…

Σχετικά, με τις αιτιάσεις, περί αθλητικής προετοιμασίας αλλά και εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2022 η δημοτική αρχή, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες ολοκληρώναμε το εγχείρημα της παράδοσης του Κολυμβητηρίου μετά από 10 χρόνια παύσης.

Γίνεται αντιληπτό ότι κάποιοι δυσκολεύονται να χωνέψουν ότι το… ΑΝΕΦΙΚΤΟ γι’ αυτούς (που κρίνουν εξ ιδίων…) είναι τελικά ΕΦΙΚΤΟ για τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη και τη διοίκηση του Δήμου Ξάνθης.

Όπως, βεβαίως, γίνεται κατανοητό, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΚΟΞ δεν απηχεί, συνολικά, τη θέση του Συλλόγου. Κι αυτό είναι το αισιόδοξο…

Share it