Search

Τρομερά λόγια Δημάτου για τον…ανάλαφρο Πέτρο Μάνταλο που μπορεί να αποτελέσει τη “μεγαλύτερη μεταγραφή της ΑΕΚ φέτος!”

Ο Κομοτηναίος μέσος, Πέτρος Μάνταλος άφησε το περιβραχιόνιου του αρχηγού της ΑΕΚ μετά από πολλά χρόνια, μια απόφαση την οποία σχολίασε ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής επικοινωνίας της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ, Ανδρέας Δημάτος, σε ανάρτησή του στα social media.

Η ανάρτηση του Δημάτου για τον Μάνταλο:

Το περιβραχιόνιο του αρχηγού λογικά δεν θα το φορέσει ποτέ ξανά! Δεν βρίσκεται καν στην πεντάδα των αρχηγών της ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα και αυτό αποτελεί προσωπική του επιλογή, που απόλυτα σωστά έγινε δεκτή. Ο πιο… δύσκολος να πειστεί θα ήταν δεδομένα ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αλλά προφανώς αποφάσισε να το σεβαστεί και έπραξε το σωστό.

Το νούμερο 10 στη φανέλα, που διάβασα να γράφεται μετά το πρώτο φιλικό στην Ολλανδία, όταν το πήρε ο Τσούμπερ, το είχε αρνηθεί από πολύ παλιά, όταν του είχε προσφερθεί. Του αρκούσε το 20, που ήταν το πρώτο που είχε φορέσει ως επαγγελματίας από τότε που αγωνιζόταν στην Ξάνθη.

Το σημαντικό για την ΑΕΚ είναι ότι ο Πέτρος Μάνταλος θα εξακολουθεί να φορά τη φανέλα της και να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με τη νέα ομάδα της Αγιά Σοφιάς, παρά την απόλυτα συνειδητή ανάληψη της ευθύνης για την περσινή καταστροφική σεζόν, μετά τον τελευταίο αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Και ήταν απόλυτα συνειδητή γιατί αυτή τη δήλωση ήθελε να την κάνει και πριν από τον συγκεκριμένο αγώνα και την πολύ βαριά ατμόσφαιρα που δημιούργησε.

Ένας αγώνας που ήταν στην ουσία ο τελευταίος για πολλούς από εμάς, αλλά ευτυχώς όχι και για τον αρχηγό. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να τελειώσει με το βάρος αυτής της αποτυχίας.

Ασχολούμαι επαγγελματικά με την ΑΕΚ και ως ρεπόρτερ αλλά και με την ιδιότητα του διευθυντή επικοινωνίας κοντά στα τριάντα χρόνια. Είχα την τύχη να γνωρίσω και να συναναστραφώ με πολύ σημαντικές προσωπικότητες και πολύ μεγάλους ποδοσφαιριστές, ενδεχομένως πολύ πιο σημαντικούς από τον Πέτρο.

Και είναι απόλυτα σεβαστή, παρά το ότι προσωπικά διαφωνώ, η άποψη όσων τον αμφισβητούν για την ποδοσφαιρική του ποιότητα ή όσων εκτιμούν ότι δεν είχε ποτέ τα χαρακτηριστικά για να αποτελεί τον ηγέτη της ΑΕΚ. Ακόμα και η σκληρή κριτική που έχει κατά καιρούς δεχθεί είναι απόλυτα λογική, όταν είσαι αρχηγός σε μια τόσο μεγάλη ομάδα.

Οφείλω όμως να πω ότι σε αυτά τα τριάντα χρόνια προσωπικά δεν έχω συναντήσει, ακόμα και σε σχέση με τους μεγάλους σταρ της ΑΕΚ της δεκαετίας του ’90, τόσο γνήσιο παιδί σαν αυτόν, με τη δική του αγνότητα, τιμιότητα, ακεραιότητα χαρακτήρα και ανόθευτη, πραγματική και όχι προσποιητή αγάπη για αυτή την ομάδα.

Και αποτελούν πραγματικά ασύλληπτη αλητεία τα όσα έχουν γραφτεί περί κακής επιρροής του Πέτρου στα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια. Μόνο όποιος τον έχει δει στα δύσκολα να κυκλοφορεί, σαν… φάντασμα, στους διαδρόμους των Σπάτων και να μιλάει μόνο με τον εαυτό του μπορεί να το αντιληφθεί… Μόνο όποιος έχει καταλάβει το πώς αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης του απέναντι στην ΑΕΚ.

«Εγώ μπορεί αύριο να φύγω από την ΑΕΚ και να ψάχνω για δουλειά για την οικογένειά μου. Για εσένα, αν δεν είσαι στην ΑΕΚ, θα στεναχωρηθώ πολύ περισσότερο» του είχα γράψει εκείνο το βράδυ, μετά τη δήλωσή του, που προανήγγειλε αποχώρηση.

Τα όσα μου είχε εξομολογηθεί τότε για τους… εφιάλτες του και την ψυχολογική του κατάσταση είναι δικό του θέμα, όποτε εκείνος κρίνει να τα δημοσιοποιήσει. Το θέμα, άλλωστε, έκλεισε άμεσα και ακαριαία χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του Μελισσανίδη μετά από συνάντηση πέντε λεπτών σε εστιατόριο της Γλυφάδας. Δεν ήμουν παρών, αλλά δεν νομίζω ότι ο Πέτρος θα πρόλαβε να πει πολλά…

Το μοναδικό πρόβλημα για τον Μάνταλο είναι ότι η αντίληψή του για το τι συμβαίνει γύρω του και για το πώς ανά περίσταση διαμορφώνονται οι συνθήκες είναι πολύ πάνω από τη μέση αντιληπτική ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή. Καταλαβαίνει τις καταστάσεις, ακόμα και πριν γίνουν άμεσα αντιληπτές. Και νιώθει τις ιδιαιτερότητες αυτής της ομάδας πολύ περισσότερο ακόμα και από μεγαλύτερες προσωπικότητες του παρελθόντος. Τις περισσότερες φορές μάλιστα κρατάει τα πάντα μέσα του και είναι λογικό να έχει νιώσει ότι πνίγεται. Δύσκολα μπορεί αυτό να το αποβάλλει…

Φαίνεται πάντως ξεκάθαρα ότι θέλει να κάνει μια νέα αρχή εντελώς απαλλαγμένος από όσα τον βάρυναν τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί τα φώτα να πέφτουν πάντα στους νέους ποδοσφαιριστές, που παραδοσιακά θα είναι και οι πιο δημοφιλείς, αλλά ο… ανάλαφρος Μάνταλος μπορεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταγραφή για την ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα και όχι απλά έναν συμπληρωματικό ποιοτικό κρίκο στην αλυσίδα.

Το ότι άφησε το περιβραχιόνιο του αρχηγού δεν αποτελεί ήττα αλλά θαρραλέα επιλογή. Εδώ ολόκληρος Μανωλάς, η μεγαλύτερη σύγχρονη προσωπικότητα της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ και υπήρχαν μεγάλα διαστήματα που δεν άντεχε να το φοράει στο αριστερό του χέρι.

Δεν σε κάνει αρχηγό το περιβραχιόνιο. Αλλά η εκτίμηση όσων σε έχουν πραγματικά γνωρίσει και πραγματικά εκτιμήσει. Και ο Μάνταλος δεν χρειάστηκε ποτέ να πουλήσει οπαδιλίκι για να το κερδίσει αυτό στον υπέρτατο βαθμό. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο όσοι είναι εκτός να καταλάβουν το γιατί…

Και σε τελική ανάλυση αυτό είναι που μετράει περισσότερο…

Share it