Search

Αλ. Ταξιλδάρης: Στο μηδέν τα Κέντρα Αποκατάστασης ΑμεΑ στην Ελλάδα

Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τη συζήτηση που είχε στο δημόσιο πάνελ του συνεδρίου «Ίσες ευκαιρίες στην Εργασία» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έδωσε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Περπατώ, Παραολυμπιονίκης και φυσίατρος Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.

Ο Κομοτηναίος υπερτόνισε τα κενά που υπάρχουν στο πεδίο της αποκατάστασης, κυρίως όσον αφορά την ειδίκευση και τις υποδομές, ενώ στάθηκε και στα θέματα προσβασιμότητας. «Είπα στον πρωθυπουργό ότι για να μπορέσει κάποιος να εκμεταλλευτεί αυτές τις ίσες ευκαιρίες που ευαγγελίζεται το Υπουργείο, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα ο άνθρωπος να έχει εκπαιδευτεί στο να διαβιώνει ανεξάρτητα. Το πρώτο μέσο γι’ αυτό είναι η αποκατάσταση. Αλλά τα Κέντρα Αποκατάστασης στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι στο μηδέν, ενώ έχουμε φέρει πολύ έμπειρους φυσίατρους και επιστήμονες των παραϊτατρικών ειδικοτήτων, δυστυχώς οι κρατικές υποδομές είναι άθλιες και δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποκατάσταση» είπε και παρατήρησε μεγάλη έλλειψη επαρκών δημόσιων κρατικών υποδομών αποκατάστασης, ενώ εξήγησε πως ακόμη κι όσα δημόσια ή ιδιωτικά λειτουργούν έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης «γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι κατά κύριο λόγο χώροι που “παρκάρονται” άνθρωποι που έχουν βλάβες» και τόνισε: «αποκατάσταση σημαίνει να εκπαιδεύσεις τον άνθρωπο, ώστε να μάθει αυτός και η οικογένειά του, να διαβιώνει με τη νέα του πραγματικότητα».

Παραδέχθηκε τα κενά ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «συμφωνεί ότι μετά το Νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί πριν 30 χρόνια από τη μητέρα του, που ήταν κι η ίδια εμποδιζόμενο κινητικά άτομο, στην Ελλάδα σε κρατικό κομμάτι δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα. Γι’ αυτό στο περιθώριο της συνάντησής μας μου ζήτησε να ξανακάνουμε μία κουβέντα πιο συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη».

Επικουρικά, ο Παραολυμπιονίκης χαρακτήρισε «σημαντικό» ο αθλητισμός και το παραολυμπιακό κίνημα να έχουν ενεργό ρόλο στην αποκατάσταση, γιατί αποτελούν βασικό εργαλείο αυτής. Εδώ, σχολιάζοντας τη μεγάλη επένδυση -ύψους 36εκ ευρώ- για την κατασκευή παραολυμπιακού κέντρου στη Ραφήνα, μολονότι αποδέχθηκε πως θα έχει οφέλη για αθλούμενους της πρωτεύουσας, στάθηκε στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων κι άσκησε κριτική, μεταφέροντας την προσωπική του αντιπρόταση: «Έχω τις ενστάσεις μου, όχι πως δεν θα βοηθήσει, αλλά θεωρώ πως δεν είναι η λύση. Η λύση είναι να γίνουν όλοι οι χώροι άθλησης και άσκησης προσβάσιμοι για ανάπηρους συνανθρώπους μας, ώστε ν’ αθλούμαστε ταυτόχρονα με ανθρώπους χωρίς κινητικά προβλήματα κι όχι ξεχωριστά».

Share it