Search

Γιούρι Λοντίγκιν: Ο έκτος κίπερ που θα υπερασπιστεί τα δοκάρια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Ο Γιούρι Λοντίγκιν υπέγραψε στον Παναθηναϊκό και έγινε αυτομάτως ο έκτος τερματοφύλακας που θα υπερασπιστεί την εστία των δύο αιωνίων. 

Ο Γιούρι Λοντίγκιν είναι το πρώτο απόκτημα του Παναθηναϊκού στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, με τους πράσινους να ανακοινώνουν την απόκτηση του 32χρονου πρώην κίπερ του ΠΑΣ Γιάννινα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτός είναι ο τέταρτος εν Ελλάδι σταθμός στην καριέρα του διεθνούς με τη Ρωσία τερματοφύλακα, καθώς είχαν προηγηθεί η Ξάνθη, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Υπογράφοντας στο Τριφύλλι, ο Λοντίγκιν προστίθεται στη μακρά λίστα των ποδοσφαιριστών που έχουν πάρει μεταγραφή στους δύο “αιωνίους” και γίνεται μόλις ο έκτος τερματοφύλακας που το κάνει.

Στον Ολυμπιακό έμεινε για μόλις έξι μήνες, ως δανεικός από τη Ζενίτ, και αγωνίστηκε σε τρία παιχνίδια για το Κύπελλο. Στον Παναθηναϊκό δεσμεύτηκε αρχικά για δύο χρόνια και εντάσσεται στο ρόστερ με την προοπτική να διεκδικήσει τη θέση του βασικού.

Το SPORT24 σάς παρουσιάζει τη λίστα των τερματοφυλάκων που έχουν υπερασπιστεί τόσο την ερυθρόλευκη όσο και την πράσινη εστία. Από τον προπολεμικό Λεωνίδα Καλογερόπουλο μέχρι τον “σύγχρονο” Στέφανο Καπίνο.

Λεωνίδας Καλογερόπουλος

Ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος ήταν τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού από το 1920 έως και το 1926. Το 1927 αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ολυμπιακού και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που μετακόμισε από τον έναν “αιώνιο” αντίπαλο στον άλλον.

Παρέμεινε για έναν χρόνο στους ερυθρόλευκους και το 1928 επέστρεψε στο τριφύλλι, όπου έκλεισε την ποδοσφαιρική καριέρα του το 1931. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού πανηγύρισε την κατάκτηση των Πρωταθλημάτων του 1920, του 1921 και του 1930, ενώ ανήκει επίσης στο τμήμα μπάσκετ, στο τμήμα βόλεϊ και στο τμήμα σκοποβολής (μεταπολεμικά) των πρασίνων.

Λευτέρης Πουπάκης

Ο Λευτέρης Πουπάκης ήταν ο δεύτερος τερματοφύλακας που υπήρξε Νο1 και στις δύο μεγάλες ομάδες. Στον Ολυμπιακό κατέγραψε δύο θητείες. Η πρώτη και μακροβιότερη ήταν από τη σεζόν 1973 έως τη σεζόν 1978. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε μόλις μια σεζόν 1981-82 και την επόμενη επέστρεψε στον Ολυμπιακό, όπου αγωνίστηκε για άλλον έναν χρόνο.

ΦΙΛΙΚΟ ΟΣΦΠ-ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ 2-0,ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1981-82
Ο Λευτέρης Πουπάκης πανηγυρίζει την κατάκτηση Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI
Λοντίγκιν: Ο έκτος κίπερ που θα υπερασπιστεί τα δοκάρια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού
Ο Λευτέρης Πουπάκης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού INTIME SPORTS

Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, ενώ με το τριφύλλι κατέκτησε ένα κύπελλο. Εκτός των δύο αιωνίων αγωνίστηκε σε ΟΦΗ, Εργοτέλη, Αιγάλεω και Απόλλωνα Σμύρνης (τότε Αθηνών).

Νίκος Σαργκάνης

Ο εμβληματικός Νίκος Σαργκάνης είχε μια μοιρασμένη πορεία. Στους ερυθρόλευκους αγωνίστηκε για πέντε σεζόν (1980-85), μετρώντας συνολικά 144 φορές στις εγχώριες διοργανώσεις. Μάλιστα πέτυχε και τέσσερα γκολ, καθώς ο “φάντομ” ήταν γνωστός και για την ικανότητά του στις εκτελέσεις πέναλτι. Με τους ερυθρόλευκους κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1983-84 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ 2-1
Ο Νίκος Σαργκάνης με τη φανέλα του Ολυμπιακού INTIME SPORTS
Λοντίγκιν: Ο έκτος κίπερ που θα υπερασπιστεί τα δοκάρια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού
Ο Νίκος Σαργκάνης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού INTIME

Το καλοκαίρι του 1985 μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό, στον οποίο έμεινε μέχρι το 1990. Με το τριφύλλι έπαιξε στις εγχώριες διοργανώσεις συνολικά 85 φορές, σκοράροντας δύο φορές. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα.

Αντώνης Νικοπολίδης

Ο Αντώνης Νικοπολίδης έγινε ο δεύτερος τερματοφύλακας που έπαιξε αρχικά στον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια μεταπήδησε στον Ολυμπιακό. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 πανηγύρισε πολλούς τίτλους και με τις δύο ομάδες, όντας μέλος τους για πολλά χρόνια. Άλλωστε πλην των δύο αιωνίων, μοναδικός σταθμός της καριέρας του ήταν η Αναγέννηση Άρτας.

Λοντίγκιν: Ο έκτος κίπερ που θα υπερασπιστεί τα δοκάρια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού
Ο Αντώνης Νικοπολίδης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού INTIME SPORTS

Στον Παναθηναϊκό έμεινε συνολικά 15 χρόνια, από το καλοκαίρι του 1989 μέχρι το καλοκαίρι του 2004, όταν πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Με το τριφύλλι έπαιξε συνολικά 271 φορές σε όλες τις διοργανώσεις και πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα. Για μεγάλο διάστημα ήταν στη σκιά του Γιόζεφ Βάντσικ, αλλά περίμενε καρτερικά τη σειρά του.

Λοντίγκιν: Ο έκτος κίπερ που θα υπερασπιστεί τα δοκάρια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού
Ο Αντώνης Νικοπολίδης με τη φανέλα του Ολυμπιακού INTIME SPORTS

Με τον Ολυμπιακό έπαιξε συνολικά 264 φορές σε όλες τις διοργανώσεις και κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα, μέχρι να κρεμάσει τα γάντια του το 2011. Στη μεταλλιοθήκη του υπάρχει φυσικά κι αυτό του πρωταθλητή Ευρώπης.

Στέφανος Καπίνο

Ο Στέφανος Καπίνο έχει γεννηθεί στον Πειραιά και ήταν ο τελευταίας (μέχρι τον Λοντίγκιν) που έπαιξε και στους δύο αιωνίους. Αν και αρχικά ανακαλύφθηκε από την ομάδα του Ολυμπιακού, με την οποία και προπονήθηκε για δύο μήνες, ο Παναθηναϊκός αυτός που τον απέκτησε τον Ιούνιο του 2007. Στον Παναθηναϊκό καθιερώθηκε ως μέλος των ομάδων Κ-18 και Κ-21.

Λοντίγκιν: Ο έκτος κίπερ που θα υπερασπιστεί τα δοκάρια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού
Ο Στέφανος Καπίνο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού INTIME SPORTS

Μετά ήρθε και ο προβιβασμός στην πρώτη ομάδα, στην οποία έμεινε από το 2011 έως το 2014. Με το τριφύλλι έπαιξε συνολικά σε 48 παιχνίδια και την τελευταία του σεζόν πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Λοντίγκιν: Ο έκτος κίπερ που θα υπερασπιστεί τα δοκάρια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού
Ο Στέφανος Καπίνο με τη φανέλα του Ολυμπιακού INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός ήρθε στον δρόμο του διεθνούς τερματοφύλακα, αφού μεσολάβησε η Μάιντς για μια σεζόν. Το καλοκαίρι του 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό των ερυθρολεύκων και έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε όσες φορές και στον Παναθηναϊκό, συνολικά 48 φορές και πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα το 2016 και το 2017.

Share it