Έρχεται το 30ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ με τιμώμενο πρόσωπο τον Ότο Ρεχάγκελ!

Από τις 19 έως τις 22 Μαΐου 2022 στην Κομοτηνή θα διεξαχθεί φέτος το Επετειακό 30ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο προπονητής της κατάκτησης του Euro 2004 Ότο Ρεχάγκελ, θα λάβει τον τίτλο του Επίτημου Διδάκτορα του ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Παρόντες θα είναι επίσης και παίκτες από την ομάδα του 2004.

Σημαντικές επίσης οι παρουσίες των Ολυμπιονικών Βούλας Πατουλίδου, Κατερίνας Στεφανίδη και Κώστα Μπανιώτη, αλλά και του Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά. Παρών θα είναι και ο Συντονιστής του Τομέα Αλμάτων στον ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Πομάσκι.

Το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Δ.Σ.Φ.Α.Α.) συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας και αποτελεί την κορυφαία ετήσια επιστημονική εκδήλωση, που διοργανώνει ανελλιπώς το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Δ.Π.Θ. από το 1993.

Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακών συνεδρίων, θα σας καλωσορίσουμε και πάλι στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α. από την Πέμπτη 19 Μαΐου με τις ελεύθερες για το κοινό εκδηλώσεις της προσυνεδριακής ημερίδας. Τις επόμενες τρεις ημέρες θα παρουσιαστούν 298 ερευνητικές μελέτες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Αθλητικής Επιστήμης, δέκα σεμινάρια με θεωρητικό και πρακτικό μέρος που αφορούν στις νέες τάσεις στον χώρο της Άθλησης και έντεκα στρογγυλές τράπεζες με επίκαιρες θεματολογίες από καταξιωμένους προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με μακρά ακαδημαϊκή θητεία.

Η ημερίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής, με κύριο θέμα τα Νέα Προγράμματα Σπουδών Φυσικής Αγωγής για την Α/θμια & Β/θμια εκπαίδευση, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν στην Εκπαίδευση, καθώς θα παρουσιαστούν και εμπειρίες από την Πιλοτική Εφαρμογή σε Πρότυπα και Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια.

Οι Ολυμπιονίκες μας κ.κ. Βούλα Πατουλίδου, Κατερίνα Στεφανίδη, Κώστας Μπανιώτης και ο Συντονιστής του Τομέα Αλμάτων στο ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Πομάσκι θα προσεγγίσουν με τις ομιλίες τους, την Παρασκευή 15:00-16:30, το ερώτημα «Η διαδρομή ενός Ολυμπιονίκη από την επιλογή έως την κορυφή. Είναι αρκετό μόνο το ταλέντο;»

Επίσης, το Συνέδριο φιλοξενεί τον Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Γεώργιο Μαυρωτά, που θα παρουσιάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), σημαντική δράση που αναφέρεται στη χειραγώγηση των αγώνων και τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλισθούν οι αξίες της ακεραιότητας, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας στον αθλητισμό.

Κεντρική ομιλήτρια στο 30ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού θα είναι η διακεκριμένη Καθηγήτρια Αθλητικής Ψυχολογίας και Επιστήμης της ανθρώπινης κίνησης κα Nadja Schott (University of Stuttgart, Germany), η οποία ειδικεύεται στις κινητικές δεξιότητες, την αθλητική ψυχολογία και τη γεροντολογία. Στην κεντρική της ομιλία την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 στις 17.00-18:00, θα παρουσιάσει το θέμα “The Motor-Cognitive Connection Across the Lifespan: Current Trends and Future Directions“.

Η επίσημη Τελετή Έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Παπαδριέλλης» του Τ.Ε.Φ.Α.Α., στην Πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Κορυφαία εκδήλωση του συνεδρίου αποτελεί η Τελετή Αναγόρευσης του κ. Otto Rehhagel, του διακεκριμένου προπονητή που οδήγησε την Ελληνική Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου στην κατάκτηση της 1ης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ., κατά την ημέρα της επίσημης Τελετής Έναρξης του Συνεδρίου. Αναμένεται επίσης, η Τελετή Έναρξης να πλαισιωθεί με την παρουσία διεθνών παικτών της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου του 2004, καθώς πρόθεσή μας είναι να προβληθούν εκείνες οι στιγμές του αθλητισμού που ενώνουν τους Έλληνες διαχρονικά και αποτελούν στιγμές μεγάλης εθνικής υπερηφάνειας.

Πέρα όμως από τους ακαδημαϊκούς στόχους, η επιπλέον ενίσχυση της σχέσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία παραμένει σταθερή και αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη, καθώς οι στρογγυλές τράπεζες που αφορούν θέματα άσκησης και υγείας έχουν ελεύθερη συμμετοχή για τους πολίτες της Κομοτηνής. Η επιτυχία αυτού του Συνεδρίου δεν είναι θεσμός και παράδοση μόνο για το Τ.Ε.Φ.Α.Α. αλλά και για το Δ.Π.Θ., την πόλη της Κομοτηνής, την Περιφέρεια της Α.Μ.Θ., την Ελλάδα.

Share it