Τρεις δήμαρχοι της Θράκης πήγαν στην Τουρκία και «διαφημίζουν» τις πολιτικές επαφές τους

Στην Άγκυρα βρίσκονται αυτές τις ημέρες τρεις δήμαρχοι από τη Θράκη, διαφημίζοντας τις επαφές τους μέσω ίντερνετ. Ο λόγος για τον δήμαρχο Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, τον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν και τον δήμαρχο Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν.

Αφορμή της επίσκεψης ήταν εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την προώθηση βιβλίου που καταγράφει τη ζωή του Αχμέτ Σαδίκ. Ανήμερα της ημερομηνίας γέννησης του αείμνηστου πολιτικού με καταγωγή από τη Ροδόπη, πρώην βουλευτή, που ανέπτυξε δράση υπέρ «των Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και «της Τουρκικής Μειονότητα της Δυτικής Θράκης» όπως χαρακτήριζε τους κατοίκους της περιοχής και τη μειονότητα, έλαβε χώρα η φιέστα στην Άγκυρα, με το βλέμμα στη Θράκη.

Πολιτικοί της περιοχής έσπευσαν στην εκδήλωση, υποθέτοντας πως κατ’ αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουν τη δημοτικότητά τους σε κύκλους της περιοχής, ακολουθώντας την πεπατημένη παλαιότερων στελεχών της μειονότητας, που δεν είχε πάντα θετικό αποτέλεσμα για το πολιτικό τους προφίλ.

Οι δήμαρχοι, εκτός από την εκδήλωση, ανέπτυξαν σειρά επαφών με Τούρκους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, δικαστικούς κι εκπροσώπους συλλόγων, τις οποίες φρόντισε να καταγράψει με φωτογραφίες που δημοσίευσε στα social media ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν. Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, γεννηθέντα στα Δειλινά του Δήμου Αρριανών, ο οποίος έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την περιοχή. Πλέον διατηρεί και την ιδιότητα του προέδρου σε Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Συνάντηση με τον Ερέν Αμπντουλάχ

Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης η συνάντηση με τον Ερέν Αμπντουλάχ, επίσης γεννημένο στη Ροδόπη, νυν αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα επικεφαλής της Προεδρίας για τους Τούρκους του Εξωτερικού και τις Συναφείς Κοινότητες (YTB), υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Η ΥΤΒ εμφανίζει στο «χαρτοφυλάκιο» επιρροής της και τη Θράκη, υποστηρίζοντας πως στην περιοχή διαβιούν

«Τούρκοι του Εξωτερικού». Η υπηρεσία μετρά περισσότερη από μία δεκαετία ζωής και δημιουργήθηκε με στόχο τον συντονισμό «των Τούρκων του Εξωτερικού». Βασική επιδίωξή της είναι η δημιουργία σχέσεων με «τη μητέρα πατρίδα» αλλά κι η ενίσχυση των σχέσεων μειονοτήτων με την Τουρκία, μέσω πολιτικών αλλά κι οικονομικών lobby.

«Ο αείμνηστος Αχμέτ Σαδίκ, ο ηγέτης του Τουρκισμού στη Δυτική Θράκη, ήταν ο δρ. Αχμέτ Σαδίκ για κάποιους και ο αδελφός Σαδίκ για άλλους. Αλλά για μένα ήταν πάντα ο θείος Σαδίκ. Επειδή εγώ κατάγομαι από τη Δυτική Θράκη, γι’ αυτό είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον ίδιο και την οικογένειά του από μικρός, είχα επίσης την ευκαιρία να ακούσω πολλές φορές την ιστορία του, η οποία αναπτέρωσε τα εθνικά και θρησκευτικά συναισθήματα μιας κοινωνίας των οποίων τα δικαιώματα και οι ελευθερίες παραβιάστηκαν». Με αυτά τα λόγια, ο Ερέν Αμπντουλάχ διαφήμισε στον τουρκικό Τύπο της Άγκυρας αλλά και στον τουρκόφωνο της Θράκης, την εκδήλωση –δήθεν βιβλιοπαρουσίαση αλλά επί της ουσίας πολιτική εκδήλωση με σαφείς επιδιώξεις- που έλαβε χώρα στην Άγκυρα.

Συντάκτης: Διονύσης Βοργιάς – xronos.gr

Share it