Search

Χάρης Μπανιώτης: «Έχασα και τα δύο νεφρά μου»

Ανέκδοτες ιστορίες στο «ΦΩΣ» από τον Χάρη Μπανιώτη, του οποίου η μεταγραφή στον Ολυμπιακό από τον ΠΑΟΚ ήταν η πιο ακριβή όλων των εποχών για αμυντικό.

Ο Χάρης Μπανιώτης ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών για αμυντικό όταν τον πήρε ο Κοσκωτάς από τον ΠΑΟΚ. Φτασμένος παίκτης ήταν στον ΠΑΟΚ, χρόνια, είχε πάρει και πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ. Μου είπε ο Σοφιανόπουλος το σπαρταριστό περιστατικό στη σουίτα του ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη όπου ο Σταύρος Κοσκωτάς είπε στον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ Χάρη Σαββίδη ότι εκτός από τον Μπανιώτη θέλει και τον προπονητή του, τον Λίμπρεχτς, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ αρνήθηκε, είπε ότι θα τον… σκοτώσουν, και μόλις άνοιξε ο Κοσκωτάς μία βαλίτσα με λεφτά τού είπε «κύριε πρόεδρε, ποιον άλλον θέλετε να σας δώσουμε από τον ΠΑΟΚ;».

Δυστυχώς η μοίρα έχει παίξει άσχημο παιχνίδι στον Μπανιώτη. Πρώτη φορά του έκανα συνέντευξη. Διαβάστε…

Όταν κανονίσαμε το ραντεβού, μου είπες ότι σήμερα είναι μέρα αιμοκάθαρσης και ότι θα είσαι ζαλισμένος. Τι γίνεται με την υγεία σου;
Είναι τώρα τρία χρόνια που έχασα και τα δύο νεφρά μου.

Πώς;
Από τον οργανισμό μου τον ίδιο συνέβη απότομα. Πρέπει να σου πω ότι είχε πεθάνει από αυτό και ο πατέρας μου στα 48 του. Τότε όμως δεν υπήρχε η πρόοδος της Ιατρικής που υπάρχει σήμερα. Αυτό που έχω είναι σπάνιο λένε οι γιατροί. Σταματάνε να δουλεύουν τα νεφρά, που είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που έχουμε.

Κάθε πότε κάνεις αιμοκάθαρση;
Τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή.

Τι λες, βρε παιδί μου. Πόσες ώρες;
Κάθε αιμοκάθαρση είναι κοντά στις πέντε ώρες με τα μπες βγες.

Φοβερό.
Γ… τα. Είμαι καλά όμως, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν και χειρότερα. Το πιο σημαντικό είναι να μη σε βάλει κάτω ψυχολογικά. Είμαι τυχερός που δεν έχω άλλες παθήσεις. Μου λένε οι γιατροί ότι με τις μετρήσεις που είχα, αν ήταν άλλος οργανισμός, θα είχε φύγει προ πολλού…

Πόσων χρόνων είσαι;
61.

Κάπνιζες; Έπινες;
Ποτέ στη ζωή μου! Είναι το τυχερό του καθενός. Έχασα και τον αδελφό μου πέρσι με καρκίνο στο κεφάλι. Έφυγε μέσα σε οκτώ μήνες. Σε ρίχνει στο κρεβάτι, σε παραλύει στα άκρα και λιώνεις σαν κεράκι.

Διάβασες τη συνέντευξη του Σοφιανόπουλου μού είπες.
Ναι, τη διάβασα.

Αυτά που είπε είναι αλήθεια;
Ναι. Εγώ, ρε γαμώτο, ήρθα στον Ολυμπιακό τη χειρότερη περίοδο! Φυλακή ο Κοσκωτάς, φυλακή ο Σαλιαρέλης, αναστάτωση. Ο Κοσκωτάς πάντως προσέφερε πολλά τότε στον Ολυμπιακό, αγάπησε πολύ την ομάδα και τον κόσμο. Όμως ήρθαν «πέτρινα χρόνια» μετά και ήταν κρίμα για τους παίκτες και τον κόσμο. Παικταράδες είχε ο Ολυμπιακός.

Η μεταγραφή σου ήταν ρεκόρ για αμυντικό.
Ήταν μία κατάσταση απίστευτη. Είχα κλείσει πενταετία το 1985 και είχα ανανεώσει με τον ΠΑΟΚ για άλλα πέντε χρόνια. Στη μέση του δεύτερου συμβολαίου μου, Δεκέμβρης 1987, παίζουμε με τον Ολυμπιακό στις Σέρρες και τον νικάμε 6-1. Είχα βάλει και γκολ. Λίγες μέρες μετά με φωνάζει ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ και μου λέει «θα πας στον Ολυμπιακό»! Του λέω «πώς θα πάω, πρόεδρε, έχω δύο παιδιά». Και απαντάει «θα πας για να σωθεί η ομάδα». Είχε τρομερό οικονομικό πρόβλημα ο ΠΑΟΚ. Τα λεφτά για τη μεταγραφή ήταν πάρα πολλά.

Τι ομάδα είσαι;
Είμαι γέννημα-θρέμμα ΠΑΟΚτσάκι. Ήμουν στον ΠΑΟΚ από τα 15 μου, από το 1975, στις υποδομές του. Το 1981 σε ηλικία 21 χρόνων μπήκα στην πρώτη ομάδα και δεν ξαναβγήκα έως το τέλος του 1987 που πήρα τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Ήμουν και αρχηγός του ΠΑΟΚ. Και στον Ολυμπιακό έγινα αρχηγός.

Είχες κάνει ένα τρομερό ματς στο Μόναχο με την Μπάγερν, σε μία συγκλονιστική εμφάνιση του ΠΑΟΚ.
Πράγματι. Είχαμε προπονητή τον Τσερνάι, ο οποίος ήταν πολύ της πειθαρχίας, με πίστευε όμως πάρα πολύ και με βοήθησε. Ήταν για χρόνια προπονητής στην Μπάγερν! Πήγαμε εκεί με τρεις επιθετικούς, Δημόπουλο, Κωστίκο, Αλεξανδρίδη, και πίσω τους τον Κούδα, ο οποίος δεν μάρκαρε! Φτάσαμε στα πέναλτι με την Μπάγερν, χτύπησα και το έβαλα. Και στον τελικό Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-2 είχα χτυπήσει πέναλτι και το είχα βάλει, τότε που έπρεπε να νικήσουμε με τέσσερα γκολ.

Ποιον μάρκαρες εσύ από την Μπάγερν;
Τον Ρουμενίγκε! Και μετά τον Χένες που μπήκε αλλαγή. Νέο παιδί ήμουν. Τότε ήταν οι πιο ωραίες εποχές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τώρα δεν είναι καν ελληνικό ποδόσφαιρο. Έβλεπα Ατρόμητος – Άρης και δεν είχε ο Άρης έναν Έλληνα. Ούτε έναν! Είναι ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό; Να τα γράφετε.

Εγώ τα γράφω.
Και εντάξει, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θέλουν να πάνε καλά στην Ευρώπη. Αλλά οι μικρές ομάδες; Γεμάτες ξένους και αυτές. Δεν το καταλαβαίνω. Θα χαθεί τελείως το ελληνικό ποδόσφαιρο. Καλά τα είπε ο προπονητής της Εθνικής ότι έχουμε ένα ποδόσφαιρο χωρίς ταυτότητα. Τα χρόνια που παίζαμε εμείς ήταν όμορφα. Δύο ξένους είχαμε μόνο και αργότερα τρεις, αυτό ήταν, όλοι οι άλλοι Έλληνες. Και τα χρήματα σήμερα είναι να τρελαίνεσαι. Βλέπεις κάτι τυχάρπαστους να παίρνουν 500.000 ευρώ τον χρόνο. Το χάλασαν το ποδόσφαιρο οι μανατζαραίοι. Εμείς πώς βγήκαμε δηλαδή και παίζαμε μπάλα και γέμιζαν τα γήπεδα; Έτσι μπορούν να βγουν και σήμερα Έλληνες. Αλλά αν δεν παίζουν, πώς θα βγουν;

Ποιος παίκτης σού άρεσε πιο πολύ τότε από τον Ολυμπιακό;
Θα μου μείνει αξέχαστο το πάθος του Τάσου Μητρόπουλου και η αγάπη που είχε σε αυτήν την ομάδα. Αγωνιστικά ο Ντέταρι ήταν το κάτι άλλο. Εγώ πρόλαβα να παίξω συμπαίκτης και με τον Κούδα. Μεγάλος παίκτης. Αλλά ο Ντέταρι ήταν το κάτι άλλο. Γενικώς τότε ο Ολυμπιακός είχε σπουδαίους παίκτες και αδικήθηκε που δεν πήρε πρωτάθλημα. Εγώ από τον κόσμο του Ολυμπιακού δεν έχω παράπονο. Με αγάπησε ξέροντας ότι είμαι Παόκι. Μου στάθηκαν παραπάνω απ’ όσο περίμενα.

Φούνες;
Κολλητός μου. Παλικάρι. Ένα μάλαμα. Έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς, τον πρόδωσε η καρδιά του. Δύο ξένους είχαμε, αλλά παικταράδες. Ντέταρι και Φούνες. Τέτοιους ξένους τους θέλουμε.

Από τον ΠΑΟΚ ποιον συμπαίκτη σου θαύμαζες πιο πολύ;
Η ομάδα που πήραμε το πρωτάθλημα, το δεύτερο πρωτάθλημα στην Ιστορία του ΠΑΟΚ, είχε πολύ καλούς παίκτες και καλά παιδιά. Ήμασταν πολύ δεμένοι. Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Σκαρτάδος, Χρήστος Δημόπουλος.

Επηρέασε η μεταγραφή του Δημόπουλου στον Παναθηναϊκό και χάσατε το Κύπελλο από τη Λάρισα;
Ναι, επηρέασε, θα μπορούσαμε να κάνουμε το νταμπλ. Ο Χρήστος ήθελε να παίξει στον τελικό. Η διοίκηση μεσολάβησε και ο προπονητής δεν τον πήρε όταν μαθεύτηκε ότι υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Ξέρω ότι ο Βαρδινογιάννης τού έδωσε πολύ περισσότερα. Ο Χρήστος δέθηκε με τον ΠΑΟΚ. Ήμασταν άτυχοι σε αυτόν τον τελικό. Ο Δημόπουλος δεν έπαιξε λόγω του Παναθηναϊκού, εγώ τραυματίστηκα στα πρώτα λεπτά και βγήκα, ο Βασιλάκος αποβλήθηκε. Αλλά, να λέμε την αλήθεια, η Λάρισα είχε καλή ομάδα εκείνη την εποχή.

Γιατί δεν έπιασες στον Ολυμπιακό;
Έκανα λάθος που έφυγα τόσο γρήγορα από τον Ολυμπιακό. Είχα ακούσει μία λέξη από κάποιους φιλάθλους και είχα ενοχληθεί πάρα πολύ. Ενώ η ομάδα τότε είχε πολλούς Βορειοελλαδίτες παίκτες… Ποδοσφαιρικά έκανα λάθος που ζήτησα από τον Σαλιαρέλη να φύγω. Και πήγα στην Ξάνθη, πλήρωσε πολλά η Ξάνθη στον Ολυμπιακό για να με πάρει.

Φαβορί για το πρωτάθλημα φέτος ποιον βλέπεις;
Τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, αυτοί θα παλέψουν. Και ο ΠΑΟΚ δεν άρχισε καλά και ο Ολυμπιακός δεν άρχισε καλά. Δεν καταλαβαίνω τους προπονητές των δύο ομάδων που δεν είχαν έτοιμες τις ομάδες τους έγκαιρα για τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις.

Πού πονάει αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ;
Είναι αργός, έχει αργή ανάπτυξη. Δεν είναι πιεστικός στον αντίπαλο. Με εξαίρεση το ματς με την ΑΕΚ.

Τον Μασούρα θα τον ήθελες στον ΠΑΟΚ;
Ωωωω, εργαλείο! Ποιος δεν θα τον ήθελε; Φαίνεται και καλό παιδί.

Έχει το γκολ.
Τα πάντα έχει! Δεν μαρκάρει; Δεν τρέχει; Δεν αγωνίζεται μέσα στο γήπεδο; Δεν σκοράρει;

Έχεις πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στην Κομοτηνή έμαθα.
Ναι.

Από πότε;
Από το 1985! Εγώ όμως άρχισα να ασχολούμαι στο μαγαζί από το 2000. Μάλλον θα ξαναγυρίσω στη Θεσσαλονίκη λόγω των αιμοκαθάρσεων, να ζήσω κοντά στα παιδιά μου και στα εγγονάκια μου.

Ο Παναθηναϊκός σε ήθελε από τον ΠΑΟΚ;
Βεβαίως. Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό και είχα τον Γκμοχ, μου είπε «Χαρούλη, να ξέρεις όταν ήμουν στον Παναθηναϊκό σε ζήτησα με μεταγραφή, αλλά δεν σε έδινε ο ΠΑΟΚ». Δεν το είχα μάθει ποτέ από τον ΠΑΟΚ αυτό. Έτσι γινόταν τότε, ήταν πιο αγνά τα πράγματα. Αν δεν σου έλεγε κάτι η ομάδα, δεν το μάθαινες. Όχι όπως τώρα που οι μανατζαραίοι χτυπάνε όλες τις πόρτες και γίνεται εμπόριο.

Αξέχαστο περιστατικό στον Ολυμπιακό;
Όταν χάσαμε τον τελικό από τον Παναθηναϊκό στα πέναλτι, τον οποίο ξαναλέω έπρεπε να νικήσουμε με τέσσερα γκολ. Μπαίνει ο Κοσκωτάς στα αποδυτήρια. Ενώ ήμασταν πάρα πολύ στενοχωρημένοι, μας μίλησε τόσο όμορφα, τόσο ζεστά για την προσπάθειά μας, μας έδωσε και πριμ «επειδή είστε παλικάρια» είπε! Τον θαύμασα.

Αξέχαστο περιστατικό στον ΠΑΟΚ;
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το γήπεδο του ΠΑΟΚ να φωνάζει 40.000 κόσμος το όνομά μου. Πολλές φορές. Δεν το έχω ξεπεράσει.

Πώς θέλεις να κλείσουμε;
Εύχομαι σε αυτές τις δύο μεγάλες ομάδες με τον πιο παθιασμένο κόσμο στην Ελλάδα, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, να πετύχουν τους στόχους τους στην Ευρώπη.

Share it