Search

Τέλος εποχής για τον σπουδαίο Κώστα Μπανιώτη!

Τέτοια εποχή με τον Κώστα Μπανιώτη θα μιλούσαμε για την εκκίνηση της νέας σεζόν, τους στόχους και τις νέες προκλήσεις που θα είχε μπροστά του.

Αυτή τη φορά η συζήτηση αφορούσε το «αντίο» του στους στίβους, που σίγουρα αφήνει ένα μεγάλο κενό στο αγώνισμα που έγραψε τη δική του ιστορία, το ύψος.

Ο σπουδαίος Θρακιώτης πρωταθλητής μας αποφάσισε να κρεμάσει τα σπάικ του, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη στο αγώνισμα.

Ο τελευταίος του αγώνα να θυμίσουμε ήταν στις 26 Ιουνίου του 2021 στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στο Σμεντέρεβο της Σερβίας, όπου είχε καταλάβει την τέταρτη θέση. Μετείχε νωρίτερα και με την Εθνική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στο Κλουζ Ναπόκα, όπου είχε πάρει την 3η θέση, ενώ είχε αναδειχθεί πρωταθλητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α-Γ στην Πάτρα.

Το Sportime μίλησε με τον Κομοτηναίο πρωταθλητή.

– Κώστα πήρες την απόφαση να σταματήσεις τον πρωταθλητισμό.

«Νομίζω ότι έκλεισε ένα κύκλος. Αποφάσισα να σταματήσω, να γυρίσω σελίδα και να επιστρέψω στην Κομοτηνή».

– Τι γεύση σου άφησε ο αθλητισμός;

«Καλή. Θυμάμαι πάντα τις καλές στιγμές. Είμαι ευγνώμων για τα όσα μου προσέφερε. Πέρασα πολύ όμορφα και βγαίνω από τον στίβο χαρούμενος και χορτασμένος».

– Έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις από εδώ και πέρα;

«Όχι ακόμη. Με την επιστροφή μου στην Κομοτηνή θα δω κάποια πράγματα και θα αποφασίσω».

– Θα ήθελες να συνεχίσεις με τον στίβο;

«Θέλω να μείνω στο χώρο. Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ με την προπονητική. Θα μου άρεσε να μεταφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησα από τον πρωταθλητισμό και το ύψος στη νέα γενιά. Όμως οι συνθήκες και το περιβάλλον δεν βοηθούν και αναφέρομαι στον ΣΕΓΑΣ. Ελπίζω η νέα διοίκηση να είναι στην κατεύθυνση να βοηθήσει».

– Πώς βλέπεις ως τώρα τη νέα Διοίκηση στον ΣΕΓΑΣ;

«Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν και πρέπει να αλλάξουν πράγματα. Γνωρίζουν πολύ καλά από αθλητισμό, όπως για παράδειγμα ο Κώστας Κεντέρης, ο οποίος δείχνει πως θέλει να βοηθήσει. Ασχολείται και δίνει λύσεις σε προβλήματα και με προσωπικό κόπο».

 Τι θυμάσαι από τον στίβο και το ξεκίνημά σου;

«Ήταν εντελώς τυχαίο. Έπαιζα μπάσκετ και μάλιστα, ήμουν επίλεκτος της Εθνικής Ομάδας. Κάποια στιγμή μου είχαν πει για να μετάσχω σε σχολικούς αγώνες στον στίβο. Θα αγωνιζόμουν στο ύψος, αλλά δεν είχα σκοπό να πάω, όταν η μητέρα μου είχε πει εκείνη την ημέρα. «Δεν έχεις να πας σε κάποιους αγώνες;». Αποφάσισα να πάω, έκανα 1,65μ. με στραντλ και είχα πάρει την πρόκριση για τον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Μου άρεσε και ουσιαστικά την περίοδο 2002-2003, στη Β’ Λυκείου ήταν το ξεκίνημά μου με τον στίβο και παράτησα το μπάσκετ».

 Με την Εθνική Ομάδα Ανδρών- Γυναικών;

«Πήγα στη Θεσσαλονίκη το 2005, με προπονητή τον Γιώργο Τσούγκο και η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που μετείχα με την Εθνική Ομάδα ήταν το 2007 στο Μπρούνο Ζάουλι. Μετείχα μετά σε διάφορες διοργανώσεις με την Εθνική Ομάδα 14-15 χρόνια και ήταν σημαντικό για μένα που προχώρησα αθλητικά όντας συναθλητής με αθλητές όπως η Φανή Χαλκιά, η Πηγή Δεβετζή και πολλοί άλλοι».

Η πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική Ομάδα στο Μπρούνο Ζάουλι ήταν το 2007 στο Μόναχο. Ακολούθησαν πολλές μετά μέχρι και τη φετινή στο Κλουζ Ναπόκα

– Όλα τα χρόνια έμεινες στην Ολυμπιάδα Κομοτηνής και είχες συνεργασία από το 2005 μέχρι και τώρα που αποφάσισες να σταματήσεις με τον προπονητή Γιώργο Τσούγκο.

«Ναι. Μπορεί και κάποιος να με πει βαρετό σε αυτό το κομμάτι. Ποτέ δεν άλλαξα σύλλογο, από την αρχή γράφτηκε στην Ολυμπιάδα Κομοτηνής. Ξεκίνησα με προπονητή τον Μανώλη Μητηλέτση, μετά είχα τον Γιώργο Δαστερίδη και από το 2005 που πήγα στη Θεσσαλονίκη είμαι με τον Γιώργο Τσούγκο».

Η πρώτη του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2008 στο Πεκίνο. Έχει πάρει μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες, αφού αγωνίστηκε το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο ντε Ζανέιρο

– Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερή σου στιγμή;

«Υπάρχουν πολλές για μένα. Τώρα αν ήταν να ξεχωρίσω κάποιες θα ήταν η πρώτη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 στο Πεκίνο. Όταν έκανε το ρεκόρ με 2,34μ. στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνα και το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στη Γλασκώβη. Πάντως, μια ακόμη δυνατή στιγμή για μένα ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στην Κωνσταντινούπολη. Στον τελικό στο στάδιο είχε έρθει πολύς κόσμος, άνθρωποι που με ήξεραν από μικρό στην Κομοτηνή και είχαν δημιουργήσει ένα πέταλο με σκοπό να δουν και να με στηρίξουν».

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού του 2012 στην Κωνσταντινούπολη είχε φθάσει κοντά στο βάθρο και κατέκτησε τελικά την 4η θέση

– Ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις για αυτό σου το ταξίδι στους στίβους;

Πάνω απ’ όλα τους γονείς μου, που στήριξαν από την αρχή τα όνειρά μου. Ευχαριστώ τον προπονητή μου Γιώργο Τσούγκο που περάσαμε μαζί μια σχεδόν δεκαπενταετία, τον Θανάση Ζερμπίλη και τον κουμπάρο μου και δικηγόρο Γρηγόρη Ιωαννίδη. Είναι οι άνθρωποι που στα δύσκολα ήταν κοντά μου και με στήριξαν και χωρίς αυτούς ίσως να είχα σταματήσει νωρίτερα».

Ίσως η κορυφαία στιγμή για τον Κώστα Μπανιώτη ήταν η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού του 2019 στη Γλασκώβη

Το βιογραφικό του

ΕΠΩΝΥΜΟ Μπανιώτης
ΟΝΟΜΑ Κώστας
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝ/ΣΗΣ 06/11/1986
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝ/ΣΗΣ Κομοτηνή
ΑΓΩΝΙΣΜΑ Ύψος
ΥΨΟΣ 2.02 μ.
ΒΑΡΟΣ 80 κ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΜΣ Ολυμπιάδα Κομοτηνής
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Γιώργος Τσούγκος
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ 2019 2ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκώβη 2/3/192018 10ος 2,19 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Βερολίνο

2018 2ος 2,23 μ. Μεσογειακοί Αγώνες, Ταραγόνα

2016 6ος 2,24 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Άμστερνταμ

2016 5ος 2,29 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Πόρτλαντ

2015 14ος (τελικός) 2,20 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Πεκίνο

2013 1ος 2,34 μ. Μεσογειακοί Αγώνες Μερσίνα

2013 9ος 2,19 μ,. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού Γκέτεμποργκ
2013 10ος 2,25 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού, Μόσχα
2012 4ος 2,31 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού Κωνσταντινούπολη
2011 4ος 2,32 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Παρίσι
2010 8ος 2,26 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού, Βαρκελώνη
2010 5ος 2,22 μ. Σούπερ Λίγκα
2009 2ος 2,28 μ. Μεσογειακοί Αγώνες, Πεσκάρα
           7ος Τελικός IAAF ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ
           6ος Σούπερ Λίγκα
           6ος 2,29 μ.Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Τορίνο
2008 – 8ος Σούπερ Λίγκα
2007 – 7ος Πανεπιστημιάδα
           12ος 2,14 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Ντέμπρετσεν
ΑΤΟΜ ΡΕΚΟΡ 2.34 Μεσογειακοί Αγώνες 27/6/13 Μερσίνα
(i) 2.33 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού, ΣΕΦ 13/2/16

Share it