Search

Πενηντατέσσερα χρόνια Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης! Σαν σήμερα ιδρύθηκε το καμάρι της Θράκης

Ιστορική ημέρα είναι η σημερινή(26/8) που ξημερώνει για την Ξάνθη μα και ολόκληρη την Θράκη, μια και σαν σήμερα στις 26 Αυγούστου του 1967 οι τότε δικαστικές αρχές ενέκριναν το καταστατικό του ΑΟΞ που ξεκίνησε ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο “κολοσσών” της πόλης Ορφέα και Ασπίδα και φτάνει σήμερα στα 54 χρόνια ζωής να αποτελεί μια από τις πλέον παραδοσιακές δυνάμεις του Ελληνικού ποδοσφαίρου και με τη νέα της ιδιοκτησία να ψάχνει την αγωνιστική και όχι μόνο “αναγέννηση” της.

Σαν σήμερα λοιπόν στις 26 Αυγούστου ξεκινά η μεγάλη και ιστορική ένωση των δύο μεγάλων ομάδων της πόλης του Ορφέα και της Ασπίδας που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή με μεγάλες μάχες μεταξύ τους που ξεσήκωναν και συγκινούσαν το πλήθος. Οι ανάγκες όμως της τότε εποχής και το όνειρο της δημιουργίας μια ενωμένης ισχυρής ομάδας έκανε τους διοικούντες των δύο μεγάλων “εχθρών”, υπήρχε και ταξική διαφορά άλλωστε, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να προχωρήσουν στη δημιουργία του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης.

Ποιος να το περίμενε το μακρινό 1967 ότι  ο ΑΟΞ θα αποτελούσε το καμάρι της Θράκης, η “Βασίλισσα της Θράκης” όπως την αποκαλούσαν οι παλαιότεροι, και ακόμα και σήμερα όχι μόνο θα υπάρχει αλλά θα έχει ξεπεράσει κατά τέσσερα χρόνια το μισό αιώνα ζωής έχοντας καταφέρει να βρίσκεται επί 31 συναπτά έτη στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, προτού την ρίξουν με σκανδαλώδη τρόπο, έχοντας και πέντε Ευρωπαϊκές παρουσίες αλλά και συμμετοχή στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μπορεί κανείς να γράψει τόμους για την ιστορία του μεγάλου ΑΟΞ, της ομάδας που τα τρία αρχικά της ακόμα και σήμερα συγκινούν, για ανθρώπους που έχουν ματώσει για αυτή την ομάδα, παράγοντες, παίκτες, προπονητές και φυσικά τους φίλαθλους της, αυτούς που αυτά τα 54 χρόνια ιστορίας ήταν πάντα εκεί για την ομάδα για την πόλη για τον Δημόκριτο που πάντα βρίσκεται εκεί στο αριστερό άκρο της φανέλα ακριβώς πάνω στην καρδιά.

Άλλωστε και οι φωτογραφίες που επιλέξαμε για να συνθέσουμε αυτή την ξεχωριστή επέτειο είναι σημαδιακές, αριστερά το πλέον χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης το ρολόι της κεντρικής πλατείας, στο κέντρο πάνω από τα πρώτα σήματα της ομάδας ο Δημόκριτος με έντονο κόκκινο και κάτω του με κεφαλαία το όνομα της πόλης, και δίπλα του το σήμερα το σήμα που έχει ο ΑΟΞ. Ενώ ακριβώς απο κάτω βλέπεται την πρώτη ομάδα του ΑΟΞ απο το πρώτο επίσημο παιχνίδι που έδωσε η ομάδα στα πλαίσια των εορτασμών των ελευθερίων της Ξάνθης κόντρα στην Εθνική Ενόπλων.

Θα κλείσουμε την αναφορά μας με την ευχή ο ΑΟΞ να γιορτάσει τα 55 του χρόνια όντας στην κορυφαία κατηγορία της χώρας οπού ανήκει.

Share it