Search

Ο Εβρίτης στην καταγωγή Δημήτρης Κεραμίτσης στη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο!

Στην ιταλική Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο αναμένεται να υπογράψει ο Δημήτρης Κεραμίτσης.

Ο 17χρονος αμυντικός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, αλλά κατάγεται από τον Έβρο μιας και ο πατέρας του Νίκος είναι από την Λεπτή Ορεστιάδας, μαζί με τον πατέρα του μετέβησαν την Παρασκευή 20/8 στην γειτονική χώρα για να κλείσουν συμφωνία σε επίπεδο πολύ πιο υψηλό από αυτό της προηγούμενης ομάδας του, της επίσης ιταλικής Έμπολι. Φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο των ακαδημιών του συλλόγου, ενώ οι ιατρικές εξετάσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Σάββατο.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το gazzetta.gr, oι παίκτες της εθνικής ομάδας U19 συγκεντρώθηκαν προχθές (19/8) στον Άγιο Κοσμά για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Στις κλήσεις που είχε απευθύνει ο ομοσπονδιακός, Τάσος Θέος, το μάτι «έπεσε» πάνω στο όνομα του Δημήτρη Κεραμίτση. Δεν θύμιζε κάτι από παλαιότερα πρωταθλήματα υποδομών της Super League, ενώ η μετακίνησή του στην Έμπολι έγινε εντελώς αθόρυβα τον Ιούλιο του 2020, εν μέσω πανδημίας. Στην προσπάθειά του Gazzetta να συλλέξει πληροφορίες για τον παίκτη, προέκυψε είδηση! Ο 17χρονος σέντερ μπακ ταξίδεψε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιταλίας για να υπογράψει στη Ρόμα!

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο Κεραμίτσης βρέθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα, απλώς για να ενημερώσει τον Θέο και τον διευθυντή εθνικών ομάδων, Κώστα Κωνσταντινίδη ότι δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις προπονήσεις και πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη. Η απουσία ήταν απρόσμενη, για ένα παιδί που δεν είχε κληθεί ποτέ στις εθνικής ομάδες, παρά μόνο σε κάποια δοκιμαστικά της U15 τον Μάρτιο του 2019. Τότε αγωνιζόταν στον ΑΜΣ Πανοράματος. Σε επικοινωνία με την οικογένειά του, αποκαλύφθηκε ο λόγος της απουσίας, η οποία ήταν απολύτως δικαιολογημένη και ασφαλώς εν γνώσει του ομοσπονδιακού προπονητή. Ο Δημήτρης θα γίνει «Ρωμαίος» καθώς «πέταξε» στην «Αιώνια Πόλη» και αναμένεται αύριο να οριστικοποιήσει τη μεταγραφή του από την Έμπολι!

Η απόφαση για το εξωτερικό και τα ταξίδια σε Ολλανδία, Σκωτία

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας του Νίκος, απόφοιτος της διάσημης προπονητικής σχολής της Κολωνίας (όμως ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα του προπονητή) αποφάσισε ότι το μέλλον του ταλαντούχου γιου του βρισκόταν στο εξωτερικό. Η περίπτωση του διέφερε σε σύγκριση με άλλους συνομηλίκους του που προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον χάρη στα επιτεύγματά τους στα πρωταθλήματα υποδομών. Ο Κεραμίτσης δεν υπήρξε ποτέ το wonderkid των ακαδημιών κάποιας μεγάλης ΠΑΕ, παρότι σε πολύ μικρή ηλικία είχε πέρασε από τον ΠΑΟΚ. Επέλεξε το δύσβατο μονοπάτι των… ενηλίκων και πριν καλά καλά κλείσει τα 15, είχε ήδη συμμετοχές στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας με τη Νίκη Ευκαρπίας, αργότερα με το Πανόραμα ενώ έκανε κι ένα πέρασμα από τη Γ΄ εθνική με τον Θερμαϊκό το Φθινόπωρο του 2019. Ήταν μία συνειδητή απόφαση της οικογένειας, στο πλαίσιο του συνολικού πλάνου που είχε εκπονηθεί, σε συνεχή συνεργασία με τον Γιάννη Ισπυρλίδη, παλιό προπονητή της Ξάνθης και στενό οικογενειακό φίλο. Ο Δημήτρης έπρεπε να αποκτήσει και το «τσαγανό» για να καταφέρει να ανταπεξέλθει σε μια πρόκληση μακριά από το σπίτι του, από τους δικούς του ανθρώπους.

Στο διάστημα αυτό άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτες δελεαστικές προτάσεις. Το καλοκαίρι του 2019 ταξίδεψε στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας για τη Βίλεμ, όμως δεν αποκτήθηκε λόγω ηλικιακών περιορισμών (για να κλείσει διεθνής μεταγραφή στην Ευρώπη, ο παίκτης πρέπει να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του). Το Φεβρουάριο του 2020 μετέβη στη Γλασκώβη και ουσιαστικά συμφώνησε στα πάντα με τη Ρέιντζερς, οι άνθρωποι της οποίας είχαν μεριμνήσει ακόμα και για το ιδιωτικό σχολείο το οποίο θα φοιτούσε για να ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του, αφού μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μαθητή. Όμως τότε ξέσπασε το πρώτο κύμα πανδημίας, με τεράστιες συνέπειες στη Βρετανία και η περίπτωση της Ρέιντζερς «ναυάγησε».

Έτσι, το καλοκαίρι του 2020, Ιταλοί scout που τον είχαν εντοπίσει από το Πάσχα του 2018 σε προπονητικό camp στη Θεσσαλονίκη, του παρουσίασαν τις επιλογές που υπήρχαν και ήταν αρκετές. Γεννημένος την 1η Ιουλίου 2004, σέντερ μπακ με μπόι πάνω από 1.90 και καλή τεχνική κατάρτιση, ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητος και αρκετές ομάδες εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Παράλληλα, αποτελούσε ένα εξαιρετικά ελκυστικό «πακέτο», καθώς ήταν απαλλαγμένος από τροφεία. Επέλεξε την Έμπολι που του προσέφερε ένα πολύ καλό deal, παρέχοντάς του όλα όσα θα ήθελε ένας ανήλικος που εντελώς ξαφνικά βλέπει τη ζωή του να αλλάζει και το μέλλον του να προδιαγράφεται σε μια ξένη χώρα. Σύμφωνοι, η Ιταλία δεν κείται μακράν, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που αγωνίζονται εκεί από μικρή ηλικία, όμως η απόφαση να φύγει ένα παιδί από το σπίτι του στα 16 είναι πάντα δύσκολη. Η Έμπολι διαθέτει εκπληκτικές ακαδημίες (πρωταθλήτρια Primavera 2021) και αυτό ήταν το βασικό κριτήριο της επιλογής.

Η Ρόμα και η… παρολίγον κλήση στην εθνική Ιταλίας

Οι «τζαλορόσι» τον παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος εφήβων (U17), τον είχαν σκιαγραφήσει, αλλά εκεί που ουσιαστικά «τρελάθηκαν» με τον πανύψηλο Θεσσαλονικιό ήταν στις 23 Μαϊου 2021 και στην αναμέτρηση Ρόμα-Έμπολι 0-3! Ο Κεραμίτσης πραγματοποίησε μια εμφάνιση τέτοια που δεν άφησε κανένα περιθώριο για περαιτέρω συζητήσεις. Οι Ρωμαίοι θα αποκτούσαν αυτόν τον παίκτη, βρέξει-χιονίσει! Στο ματς εκείνο, όπως και τρεις εβδομάδες νωρίτερα στο Λάτσιο-Έμπολι 2-4, η παρουσία του Έλληνα ήταν τόσο κυριαρχική στο κέντρο της άμυνας των φιλοξενούμενων που τράβηξε πάνω του το βλέμμα του Ιταλού ομοσπονδιακού της U17 και μάλιστα ιδιαίτερα έντονα. Αυτός είναι ο Μπερνάρντο Κοράντι, ο παλαίμαχος διεθνής στράικερ της Ίντερ, της Λάτσιο, της Πάρμα, της Μάντσεστερ Σίτι, που πλησίασε τον παίκτη, μίλησε λίγο μαζί του και πήρε την απόφαση να τον καλέσει στους μικρούς Azzuri! Λίγο ο άριστος χειρισμός της ιταλικής από το Δημήτρη, λίγο το επίθετο που θα μπορούσε εύκολα να είναι «ντόπιο» (Cheramici), δεν ήθελε και πολύ να τα… μπλέξει ο Κοράντι και να τον περάσει για συμπατριώτη του. Όμως ενημερώθηκε ότι είναι Έλληνας και η πρόσκληση έμεινε στο συρτάρι του!

Η Έμπολι δεν μπορούσε να κάνει πολλά για να κρατήσει τον Κεραμίτση, παρότι είχε στηρίξει πολλά πάνω του. Το απέδειξε όταν ο ποδοσφαιριστής συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για τον ημιτελικό και τον τελικό του πρωταθλήματος της Primavera, με συμπαίκτες δύο χρόνια μεγαλύτερούς του. Δεν αγωνίστηκε, αλλά ήταν στους «22» που δηλώθηκαν στον τελικό και τη νίκη 5-3 επί της Αταλάντα. Όμως η Ρόμα είχε ήδη προλάβει να μπει «δυνατά» στο παιχνίδι και του προσέφερε ό,τι ζητούσε, με κυριότερο τη δέσμευση για ατομική εξέλιξη, όπως εκφράστηκε στην κουβέντα του είχε με τον Μόργκαν ντε Σάνκτις, παλιό τερματοφύλακα και νυν αθλητικό διευθυντή του συλλόγου.

Έτσι, ο Κεραμίτσης φεύγει από την πανέμορφη Τοσκάνη για να μετακομίσει περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιότερα στην «Αιώνια Πόλη» και θα αγωνιστεί απευθείας στην ομάδα Primavera της Ρόμα. Εκεί τον περιμένει μια καινούρια ζωή, ένα ποδοσφαιρικό μέλλον που μοιάζει λαμπρό. Όσο για την εθνική Νέων, μπορεί να περιμένει έως τις επόμενες κλήσεις του Τάσου Θέου ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων.

Πηγή: gazzetta.gr

Share it